نگاه یک؛
مردم، سکوی مطمئن فرهنگ جامعه
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مردم دارای جایگاه مهم و قابل توجهی در عرصه فرهنگ و هنر هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، عباس صالحی در برنامه نگاه یک شبکه اول سیما با گرامیداشت شهدای دولت، رجائی و باهنر افزود: در سال اخیر بحث کانون های فرهنگی و هنری جدی تر گرفته شد زیرا متاسفانه یکی از معضلات فرهنگ و هنر، غیر ممکن بودن شکل گیری تشکل های فرهنگ و هنری است.
او ادامه داد: برای تشکیل صنوف مختلف فرهنگی و هنری، جلساتی با وزارت کار و تعاون صورت گرفت تا شاید جامعه فرهنگی و هنری بتواند جایگاه خود را پیدا کند.
صالحی دومین اولویت و موضوع تحت پیگیری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را ایجاد بهبود در کسب و کار بیان کرد و افزود: در این راستا مسائل کلانی همچون برابری بحث فرهنگ و هنر همپای اشتغال و حمایت دولت از اشتغال مطرح شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: پیگیری موضوع بیمه بیکاری در کمیسیون فرهنگ مجلس اولویت وزارتخانه ما بود با توجه به مشاغل ناپایدار بخش فرهنگ و هنر رسیدگی به امور بیمه بیکاری برای ما اولویت مند شده است.
کرونا حوزه فرهنگ و هنر را تعطیل یا شبه تعطیل کرده است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: تا وقتی که کرونا باشد حوزه فرهنگ و هنر شرایط تعطیل یا شبه تعطیل دارد.
آقای صالحی به تاثیر کرونا بر فرهنگ و هنر و خسارت های وارده در این حوزه اشاره کرد و افزود: از هفته اول اسفند که موضوع کرونا اعلام شد حوزه های فرهنگ و هنر با تعطیلي همراه شدند و هنوز در برخی حوزه ها این تعطیلي ادامه دارد و در برخی دیگر از حوزه های فرهنگ و هنر شبه تعطیل هستند.
وی گفت: تا ۲۴ فروردین برآورد خسارت ما از کرونا در حوزه فرهنگ و هنر هزار میلیارد تومان بوده است به طور مثال در سال ۹۸ نمایشگاه کتاب ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیارد تومان فروش داشت که بخش قابل توجهی از ناشران و فرهنگ متصل به آن بودند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در حوزه سینما نیز پارسال ۳۰۰ میلیارد تومان فروش داشت که بخش قابل توجهی از آن فروش در بهار بود و بعد از آن تابستان و پاییز در رتبههای بعدی قرار داشت، اما بهار امسال از دست رفت و در تابستان هم شرایط شبه تعطیل بوده است.
آقای صالحی گفت: این خسارتها در حوزه موسیقی، هنرهای نمایشی و تئاتر هم همین گونه بوده است، به طور مثال در تهران حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ گروه تئاتری تعطیل شد و در شهرستانها هم به همین صورت بوده است.
وی به نقش فرهنگ و اقتصاد اشاره کرد و افزود: تاب آوری در مقابل تحریمهای ظالمانه ناشی از فرهنگ جامعه ماست و در بحث کرونا نیز پیمایشهای سراسری که در فروردین ماه انجام شد ریشههای فرهنگی در آن مشهود است به طور مثال در این پیمایش پرسیده شد آیا کمک اقتصادی به اقشار ضعیف کرده اید بیش از ۴۰ تا ۴۱ درصد جامعه هدف پاسخ مثبت دادند و ۳۵ درصد از جامعه هدف گفتند قصد کمک داشتند، ولی توان کمک نداشتند که این دستاورد نشان میدهد ما یک جامعه با فرهنگ جمعی داریم که آن را دست کم میگیریم و یا کمتر به آن توجه میکنیم، اما این یک قدرت فرهنگی جامعه ماست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود به توجه و احترام به پزشکان در فرهنگ جامعه اشاره کرد و گفت: در پیمایش انجام شده بیش از ۷۴ درصد مردم اعتمادشان به پزشکان را زیاد و یا خیلی زیاد اعلام کردند و در بحث فرهنگ دینی ما نیز در این پیمایش توجه به دعا و نیایش را بسیار بالا اعلام کردند.
آقای صالحی افزود: متاسفانه عوامل متعددی موجب میشود این فرهنگ غنی کمتر نمود پیدا کند که گاهی به خاطر عادت دیده نمیشود، چون بحثهای عادی شده در حالی که بسیار مهم هستند.
وی گفت: مشکل دیگر روایت گری ما دقیق و درست و جذاب نیست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در حوزه اقتصادی در سالهای اخیر مشکلات زیادی داشتیم، اما آنچه فضای مقاومت اجتماعی را حفظ و دشمن را ناامید کرده است ریشه در فرهنگ دارد.
آقای صالحی به نقاط ضعف فرهنگی نیز اشاره کرد و گفت: مصرف فرهنگی ما انتخابی نیست بلکه مصرف فرهنگی ژنتیکی و اجتماعی داریم.
وی ضعف دیگر فرهنگی ما را کنجکاوی بیش از حد دانست و افزود: ویژگی جامعه ما کنجکاوی است که البته این ویژگی مثبتی است، اما اگر به اندازه نباشد میتواند تهدید محسوب شود بنابراین باید تعادل و توازن برقرار کنیم که هنوز در اینجا ضعف داریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به موضوعات و برنامههای خود در سه سال اخیر اشاره کرد و گفت: بهبود کسب و کار فرهنگی، توجه به بیمه کاری، عمومی سازی دسترسی فرهنگی از موضوعاتی است که به آن پرداخته شده و قدمهایی در این زمینه نیز برداشتیم به طور مثال ۲۰ تفاهم نامه با استانداریها امضا شد و ۲۳۰ فعالیت فرهنگی هنری در سال گذشته در استانها داشتیم.
آقای صالحی افزود: پارسال ۱۰۰ سینما در استانها ساخته یا بازسازی شد، ۲۰ سینمای پردیس امید شروع به کار کردند که در فاصله ۱۲ تا ۱۸ ماه به نتیجه میرسد.
وی گفت: همچنین پارسال ۷۰ کتابخانه عمومی شهری و روستایی شکل گرفتنو ۳۰ مجتمع فرهنگی و هنری در استانها افتتاح شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: بحث عمومی سازی دسترسی فرهنگی دامنه وسیع دارد و ما تلاش میکنیم رویدادها در تهران نماند.
آقای صالحی به مناسبات ایران و جهان در فعالیتهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اشاره کرد و گفت: ۳۶ موافقتنامه با کشورهای مختلف امضا شد که فرصت تبادل فرهنگی را فراهم میکند.
تسهیلات ارزان قیمت برای اهالی فرهنگ و هنر
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: کرونا حوزه فرهنگ و هنر را هم بی نصیب نگذاشته است.
آقای عباس صالحی با اشاره به اقدامات حمایتی از فضای تعطیل و نیمه تعطیل فرهنگ و هنر گفت: با توجه به اینکه از مشکلات دولت در تأمین بودجه آگاهیم باز هم اقداماتی نظیر پرداخت سهم بیمه هنرمندان حدود ۳۵ میلیارد تومان در سه ماهه اول امسال را در دستور کار قرار دادیم. در کنار این اقدام با قرار گرفتن حوزه فرهنگ و هنر در رده دریافت کنندگان تسهیلات تا این لحظه حدود ۶۰۲ میلیارد تومان در سامانه (کارا) برای اصحاب فرهنگ و هنر به ثبت رسیده که از این مقدار حدود ۱۲۰ میلیارد تومان در قالب تسهیلات ۱۲ درصد به هنرمندان تخصیص یافته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد گفت: ضامنین آن دسته از اصحاب فرهنگ و هنر که متقاضی تسهیلات هستند چنانچه چک برگشتی داشته باشند میتوانند ضمانت هنرمندان را به عهده گیرند.
آقای صالحی از حمایت و تخصیص ۱۲۰ میلیارد تومان تسهیلات در قالب بیمه بیکاری هنرمندان توسط بانک مرکزی و وزارت کار با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد و افزود: در کنار این ارقام، تسهیلات ارزان قیمت ۴ درصد با ارزش ۲۰۰ میلیارد تومان تدوین و در نظر گرفته شده و در اختیار اهالی فرهنگ و هنر قرار خواهد گرفت.
او اضافه کرد: تسهیلات بالاتر و شرایط بازپرداخت مشابه با تسهیلات یاد شده در راه است که پس از قطعی شدن در اختیار اهالی هنر قرار خواهد گرفت البته همه این اقدامات برای کاهش خسارات ناشی از کرونا به حوزه فرهنگ و هنر است و انتظار میرود که این ایام با تنش کمتری از این حوزه رخت بربندد.
وزیر فرهنگ با اشاره به اقدامات مؤثر و حرکتهای فرهنگی و هنری در دوران کرونا گفت: برپایی کنسرتهای آنلاین، اکران فیلمهای آنلاین، جشنوارههای آنلاین و همینطور برپایی آموزشگاههای آنلاین را میتوان بخشی از اقدامات مؤثر در روند حرکت رو به جلوی حوزه فرهنگ و هنر عنوان کرد و در اینجاست که میتوان گفت فضای مجازی به کمک فضای حقیقی آمده است.
آقای صالحی ادامه داد: اکرانها و اجراهای آنلاین به گونهای قوی ظاهر شده اند که حتی پس از ایام کرونا میتوانند در کنار فضای حقیقی حضوری فعال و پررنگ داشته باشند درآمدزایی در برخی عرضههای فرهنگ و هنر نشان میدهد که با گسترش این نوع دیده و شنیده شدنهای مجازی قابلیت اقتصادی کردن و درآمدزاییهای مطلوب و جذابی فراهم میاید.
وی گفت: حوزه رسانه زودتر از دیگر حوزهها با فضای کرونایی ارتباط برقرار کرد. تا تیرماه ۹۹ با همکاری رسانهها حدود ۲۰۰ جلسه ستاد هماهنگی و اطلاع رسانی استانها با ریاست استاندار آن مرکز انجام میگرفت در این راستا ستاد خبری و کارگروه خبری هم فعالیت ممتدی داشته اند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در ماههای نخست سال ۹۹ تاکنون ترکیب قابل توجهی را با همکاری صدا و سیما داشته ایم به طوری که صدا و سیما با حدود ۱۰۰ کانال تصویری و رادیو با شبکههای فراوان همه خبرگزاریها با همکاری ۱۰ خبرگزاری مرجع و حدود ۵۰ سایت اصلی تر، ۱۰۰ شبکه اجتماعی با حدود ۲۰ هزار دنبال کننده و ۲۰۰ رسانه خاص استانی به ما کمک کرد تا بتوانیم در این ایام کرونایی مرجعیت رسانهای داشته باشیم این در شرایطی است که برخی شبکههای معاند خارجی قصد داشتند کرونا را به پاشنه آشیل ایران تبدیل نمایند.
آقای صالحی گفت: تلاش ما در سه سال گذشته بر این بود که هم فکر کنیم هم عمل، سال گذشته حدود ۹۵ هزار جلد کتاب برای اخذ مجوز به وزارت فرهنگ و ارشاد آمد و در حوزه فیلم هم حدود ۲۰۰ فیلم از فیلم اولیها برای اخذ مجوز به دست ما رسید، در حوزه نمایش حدود هزار و ۷۰۰ نمایش در تهران برای اخذ مجوز اقدام کرد و در حوزه ترانه هم حدود ۲۰ ترانه به اداره موسیقی ما ارسال شد.
او ادامه داد: در میان آثار ارسالی برای اخذ مجوز، تعدادی هم به حق یا نا به حق مشروط یا غیر مجاز شناخته میشوند، اما نباید عدهای با نگاهی منفی و غیر کارشناسی نفی و مشروط کردن آثار را به نادرست تحلیل و برداشت کنند و نباید وزارت فرهنگ و ارشاد را وزارت سانسور عنوان کنند.
آقای صالحی تصریح کرد: باید طبق قوانین حاکمیتی، مسیر بررسی و نظارت را طی کنیم البته در حقیقت ما نمیتوانیم به قوانین و هنجارهای اجتماعی بی تفاوت باشیم.
پایان خبر