گزارش مکتوب...
تاخت و تاز آتش در سرمایههای طبیعی خوزستان
آتش بیرحمانه به جان مراتع سرسبز خوزستان افتاده و ترو خشک را یکجا خاکستر می کند.
به گزارش
خبرگزارى صدا و سیمای مرکز خوزستان، آتش سوزی جنگلها و مراتع خوزستان امسال از ٤ ماه پیش زبانه کشید و تاکنون ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار از ذخایر طبیعی ارزشمند را به خاکستر تبدیل کرده و همچنان روند خاکستر شدن این ثروت سبز ادامه دارد.
منابع طبیعی خوزستان در قلمرو آتش
خوزستان با ۴ و ۷ دهم میلیون هکتار منابع طبیعی
سومین استان از لحاظ پوشش زاگرسی در کشور است پوششی منحصر به فرد که چند سالی است سرنوشتش با خاکستر گره خورده، از زمانی که تابستان داغش به فصل پر خطری برای ذخایر و منابع طبیعی تبدیل شده است و سالانه در این فصل مرگ هزاران درخت به دست شعله هاى اتش رقم میخورد و باعث خسارتهای جبران ناپذیر در طبیعت میشود.
اولین شرارهای آتش امسال ۴ ماه پیش به جان جنگلهای خزرج افتادنند محل زندگی ریم، غزال تیز پای ایرانی.
آتش خسارت جبران ناپذیری به زیست بوم این حیوان وارد کرده و درختان کهور و کنار و گزشاهی و شورگز و کنوکارپوس که خود نگه دارنده تپههای رملی به شمار میآیند در اتش سوختنند، چند هفته بعد منطقه حفاظت شده خائیز بهبهان منطقهای با طبیعت رویائی که مهمترین زیستگاهای حیات وحش ایران به شمار میآید محل جولان شعلههای آتش بود.
چند روز بعد جنگلهای کرائی شوشتر طعمه حریق شد و بعد ارتفاعات بلوط بلند دهدز، تالاب بین المللی شادگان، طبیعت بکر کوه دلای اندیکا و حالا چند روزی است که شیمبار اندیکا در حال خاکستر شدن است، ۱۰۴ فقره آتش سوزی در کمتر از ۴ ماه.
علت اتش سوزیها چیست
بن عباس مدیر کل بحران استان در گفتگو با ما مهمترین علت آتش سوزیها را عامل انسانی میداند آتش سوزیهایی که بصورت عمدی و غیر عمدی آتش به جان طبیعت میاندازد، سوزاندن علفهای خشک و ضایعات توسط دامداران و کشاورزان وگاهی اختلافات میان برخى افراد محلى منجر به آتش زدن زمینها میشود و شعلهها به مراتع و جنگلهای دور و بر سرایت میکن و بی رحمانه تَر و خُشک را میسوزاند.
۴۳ همدست با آتش، در دام قانون
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی خوزستان میگوید: در چهار ماه نخست امسال ۴۳ نفر از عوامل حوادث آتش سوزی در منابع طبیعی استان شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شدند.
سرهنگ قلاوند میافزود: در این مدت نیز ۲۲ فقره پرونده در خصوص آتش سوزی مراتع و جنگلهای استان در محاکم قضایی تشکیل شده است.
امکانات جوابگو نیستسید کریم حسینی رئیس مجمع نمایندگان خوزستان میگوید: تجهیزات اطفاء همخوان با گستره ۴ و ۷ دهم میلیون هکتار منابع طبیعی خوزستان نیست.
حسینی میافزاید: اعتبارات با شدت بحران حوادث آتش سوزی که امسال از صد و چهار فقره فراتر رفت همخوانی ندارد. رئیس مجمع نمایندگان خوزستان همچنین از پیگیری موضوع تامین تجهیزات هوایی اطفای حریق میگوید تا آتش سوزیها با سرعت عمل بیشتری مهار شوند و شاهد تعلل در دستورالعملهای اداری جهت ارسال این امکانات از استانهاى دیگر نباشیم.
قلاوند فرمانده یگان حفاظت محیط زیست منابع طبیعی خوزستان هم نبود پایگاههای اطفاء حریق در استان اشاره و بر ضرورت استقرار این پایگاها مخصوصا در مناطق صعب العبور برای مهار آتش سوزیها در جنگلها و مراتع تاکید کرد همچنین کمبود نیروی انسانی آموزش دیده را یکی دیگر از مشکلات خوزستان در این زمینه بر شمرد.
نیاز خوزستان به بالگرد اطفاء حریق
با توجه به اینکه اکثر آتش سوزیها در مناطق سخت گذر و دور افتاده به وقوع میپیوندد لزوم برخورداری استان از یک بالگرد آتش نشان ضروری به نظر میرسد.
خوزستان با پتانسیل بالای وقوع آتش سوزى، از یک بالگرد اطفاء حریق برخوردار نیست. همیشه در آتش سوزیها به دلیل موانع نامه نگاری و برخى تشریفات ادارى تعلل صورت میگیرد و اعزام بالگرد با تاخیر انجام میشود و ما شاهد نابودى منابع طبیعی هستیم.
ساعتهای نخست در مهار آتش سوزی مراتع سرنوشت سازنند و بعد از آن آتش از کنترل خارج میشود. اما این ساعتهای طلایی اولیه آتش سوزی در خوزستان همیشه صرف نامه نگارىهای وقت گیر برای اعزام بالگرد از ارومیه، کرمانشاه و تهران میشود و مهار آتش را به تاخیر انداخته و گسترش آن را سبب میشود.
شیمبار نمونهای از خروار
امروز هفتمین روز سوختن شیمبار است. منطقهای بکر با غناى کونهای گیاهى بسیار بالا و منحصر به فرد از درختانى، چون بلوط و جاز و مورد معطر همچنین گونه هاى مختلف از جانوران مثل گرگ کوهستان و گراز و خرس قهوه اى و پلنگ و شغال و سنجاب و قوج وحشی که چند روزى است در دام شعله هاى آتش افتاده اند. آتشى که تلاش نیروهای امدادی برای کنترل آن بی نتیجه بوده است.
معاون فرماندار اندیکا میگوید: نیروهای محیط زیست و منابع طبیعی به تنهایی قادر به مهار این آتش سوزی نشدند و این آتش سوزی به منطقه دشتگل که داری پوشش جنگلی متمرکز و مراتع غنی است سرایت کرده است.
عباس رضایی افزود: از مردم، نیروهای اداری، بسیج و انجمنهای مردم نهاد تقاضای کمک داریم چرا که با نیروهای فعلی به هیچ وجه قادر به کنترل آتش نیستیم.
وی ادامه داد: وسعت و روند این آتش سوزی شتاب گرفته و درخواست امکانات بیشتر برای مهار آن به استان ارائه شده است.
به گفته رضایی، در خواست بالگرد آبپاش و امکانات کرده ایم که متاسفانه تاکنون برای ما ارسال نشده است.
چه باید کرد، چاره کار کجاست
محمد حسین یاسرى از دوستداران محیط زیست میگوید: بیش گیری و فرهنگ سازى براى ایجاد احساس مسولیت میتواند عاملى مهم در پیش گیرى و کنترول آتش سوزیهای جنگلها و مراتع باشد و در این زمینه باید اقدامات آموزشی و فرهنگى لازم صورت گیرد.
این فعال محیط زیست بهره گیرى از مشارکت احاد افراد جامعه براى حفاظت از محیط زیست را لازم میداند.
سرهنگ قلاوند فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی از برگزارى دورههای مختلف آموزش جلوگیرى از آتش سوزى در مراتع و جنگلها و توانمند سازى جامعه محلى جهت حفاظت از منابع طبیعى در مناطق مستعد آتش سوزی خبر میدهد.
موضوع آتش سوزی منابع طبیعی در خوزستان موضوعی حائز اهمیت است. مخصوصا اینکه این استان چند دهه است با بحران زیست محیطی ریزگردها دست به گریبان است و سوختن یک درخت هم در طبیعت مصیبتی بزرگ است چه رسد به دو هزار و سیصد هکتار در طی ۴ ماه که شعلههای ۷ درصد از این مساحت نصیب پوشش جنگلی بوده است.
خبرنگار: خانم شتیتی