پخش زنده
امروز: -
کووید ۱۹ از وقتی به آذربایجان غربی آمده، نفس مردم را در سینه حبس و خیلیها را خانه نشین کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی،این روزها هوای استان هم گرم است، اما کمتر از کرونا مردم را آزار میدهد. حالا کرونا را به کلکسیون مشکلات ارومیه ایها اضافه کنید.
کرونایی که از نگاه مسئولان، مردم در شیوع آن مقصرند و از نگاه مردم، کوتاهی مسئولان موجب گسترش این مهمان ناخوانده شده است.
بعداز گذشت شش ماه از شیوع ویروس کرونا در جهان ، امروز در بازار که قدم میزدم هیچ تفاوتی را با روزهای قبل از کرونا می دیدم. انگار مردم خسته از در خانه ماندن، قرنطینه چند ماهه را شکسته اند!.
چه چیزی کرونا را در ارومیه قوی کرده؟
مسئولان امور بهداشتی و پزشکی میگویند: علت طولانی شدن پیک بیماری در استان رعایت نکردن مردم، اما برخی مسائل در این زمینه قابل تأمل هستند.
به طور مثال ویروس در آذربایجان غربی تغییر رفتار داده و قدرت تخریبی آن افزایش یافته، بنابراین هرچه تخریب بافتی بیشتر باشد بیماری طولانیتر و تعداد بیماران افزوده میشود.
برخی مسائل نیز ژنتیکی هستند، یکی دیگر از علل طولانی شدن روند بیماری، به سبک زندگی مردم هر منطقه برمیگردد، در آذربایجان غربی علایق خانوادگی، مسائل قومی و فرهنگی ارتباط و تنیدگی بیشتری دارد بنابراین طبیعی است که انتقال بیماری در این منطقه بیشتر باشد.
تابستان نیز باعث شده زندگی مردم به سمت فضاهای سرپوشیده سوق داده شود. در این فضاها با استفاده از کولر و سیستمهای خنککننده، شانس انتقال کووید ۱۹ چند برابر افزایش مییابد.
ماسک، بهترین محافظ جلوی ویروس است
نظر و راهنمایی یکی از متخصصان علوم آزمایشگاهی را جویا شدم: مدیریت کلان در مسایل بهداشت و درمان دارای اشکال است واصولا آزمایش گرفتن از همان اول اشتباه بود باید به همه میگفتند که ماسک بزنند، چون این احتمال وجود داشت که همه کرونا مثبت باشند.
این متخصص با انتقاد از رویه وزارت بهداشت در خصوص آزمایشها و هزینههای تحمیل شده به مردم گفت: در مقطعی از دوران کرونا از هرکس که عطسهی سادهای هم میکرد آزمایش میگرفتند، این آزمایشات هزینهای معادل ۳۰۰ هزار تومان برای دولت داشت که بنا به آمارهای موجود بیش از ۳ هزارو ۷۰۰ نمونه آزمایش با همین مبلغ گرفته شده است
شهروندان بی مسئولیت از کرونا خطرناک ترند
اما با آن عده که کرونا را باور ندارند و جان دیگر شهروندان را به خطر میاندازند چه باید کرد؟
بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی باید با هر کسی که منجر به تهدید سلامتی شهروندان شود و امنیت مردم را به خطر بیندازد، برخورد شود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان در این خصوص گفت: ما ابزار قانونی در اختیار داریم که شاید تاکنون آنطور که باید و شاید از آن استفاده نکردهایم.
وی خطاب به شهروندان میگوید: انجام سیتیاسکن بیمورد، هم هزینه دارد و هم برای بیماران ضرر بیمورد دارد. بنابر این سیتیاسکن زمانی باید انجام شود که بیمار، علائم منطبق یا درگیری شدید بافت ریه داشته باشد.
باید توجه داشت اکنون به دلیل اطلاعات غلط، مردم از این بیماری وحشت کردهاند و ابتلا به کرونا به انگ تبدیل شده است و این مساله باعث شده مردم، بیماری خود را مخفی کنند و با این کار موجب اشاعه بیماری میشود.
طبق آمار و اطلاعاتی که در استان منتشر شده، موارد آسم در استان بیش از دو برابر متوسط کشوری است؛ بنابراین آزردگی ریه در بسیاری از مردم آذربایجان غربی وجود دارد و شاید این مسأله، وسیلهای برای افزایش استعداد ابتلا و شدت بیماری کرونا در این افراد شده است.
اما در شرایط فعلی که تنها دو روز مانده آغاز ماه محرم بر اساس تاکید و ابلاغ ستاد ملی مقابله با کرونا، در ایام عزاداری محرم و صفر امسال، با توجه به تداوم شیوع ویروس کرونا، برخی دستورالعملها از جمله رعایت فاصله گذاری هوشمند اجتماعی ،استفاده از ماسک و برگزاری مراسم در فضای باز باید رعایت شود.
هر سال آیین های مذهبی و دینی ماه محرم و صفر در کشورمان با تجمع و حضور پرشمار مردم در اماکن مذهبی از جمله مسجد ، تکایا و بقاع متبرکه برگزار می شد و مردم در کنار یکدیگر و با فاصله کم به سینه زنی مشغول می شدند اما امسال با توجه به شرایط کرونا مردم باید پروتکل های بهداشتی را بیش از پیش رعایت کنند چرا عدم رعایت پروتکل های بهداشتی می تواند به تلاش های شبانه روزی مدافعان سلامت برای توقف شیوع این ویروس آسیب بزند.
حجت الاسلام محمد داداش زاده مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی در خصوص چگونگی برگزاری مراسمات عزاداری ماه محرم و صفر در ایام کرونایی گفت: هئیتهای مذهبی میتوانند مراسمات عزاداری ماه محرم و صفر را تنها در فضاهای باز با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار کنند.
حجت الاسلام داداش زاده با اظهار اینکه برگزاری هرگونه مراسم عزاداری بدون دریافت مجوز ممنوع میباشد، افزود: تنها هیئتهایی که مجوز برگزاری مراسماتت عزادری محرم و صفر را از سازمان تبلیغات اسلامی و ستاد مبارزه با کرونا دریافت کرده اند، میتوانند فعالیت کنند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی با بیان اینکه امسال برگزاری مراسم در مکانهای پوشیده امکانپذیر نبوده و تنها در فضاهای باز میسر خواهد شد؛ گفت: در صورتی که قرار بر برگزاری مراسمی در مسجد یا حسینیه باشد باید با یک چهارم ظرفیت مسجد مورد نظر مراسم برگزار شود و سخنرانیها و عزاداریها در فضاهای باز و کلا به مدت دو ساعت امکانپذیر میباشد.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان با تأکید بر اینکه در زمان برگزاری مراسم تمام شرکت کننده گان باید از ماسک استفاده کنند؛ گفت: هرگونه تجمعات و برگزاری دستهروی، سینه زنی و زنجیر زنی در خیابانها و کوچهها ممنوع بوده و در صورت برگزاری با فاصله دو متری و زنجیز شخصی و یا ضد عفونی شده در هیئت حضور خواهند یافت.
حجت الاسلام داداش زاده اظهار کرد: امسال با توجه به شرایط کرونایی که حاکم است برخی از مراسمات از جمله شیرخوارگان علی اصغر (ع)، اهلی من العسل، هفت محرم، همچنین دستههای عزاداری ویژه امام زادهها را نخواهیم داشت.
مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی در ادامه با اشاره به اینکه همه ساله مردم در طول مسیرهای برگزاری مراسمات عزاداری سالار شهیدان با توزیع و پخش نذورات از هیئتها و دسته جات پذیرایی میکردند؛ گفت: امسال توزیع و پخش نذورات در بین دسته جات را نخواهیم داشت و مردم میتوانند نذورات خود را بصورت خشک و در قالب بستههای غذایی در بین نیازمندان توزیع کنند و در صورت طبخ غذای نذری نیز باید با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی و با حضور بازرسان انجام شده و به صورت بیرونبر باشد.
به هر حال نَبَرد با کرونا هم به همت مسئولان نیاز دارد هم به یاری مردم. شهروندان نیز باید متوجه این موضوع باشند که طبق گفته مسئولان امر، اگر ماسک استفاده نشود هر نفر در یک ماه میتواند ۴۵۰ نفر را مبتلا کند. اما اگر ماسک زده و فاصله رعایت شود در یک ماه، دو نفر یا کمتر مبتلا میشوند.
گزارش از محمد اسدزاده