گفتگو با مقام سابق آمریکا درباره سیاست خارجی بایدن
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ سامانتا پاور، سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، در گفتگو با بی بی سی به این سؤال پاسخ داد که در صورت پیروزی جو بایدن، نامزد دموکراتها در انتخابات نوامبر ۲۰۲۰، چه تغییری در سیاست خارجی آمریکا به وجود خواهد آمد.
سامانتا پاور به بی اعتمادی زیادی اشاره کرد که در میان رأی دهندگان آمریکایی وجود دارد و ترسی که زمانی موجب شد دونالد ترامپ را روانه کاخ سفید کند. حتی اگر بایدن در انتخابات پیروز شود این نگرانی در میان آنها وجود دارد که اگر به طور مثال به توافقنامه آب و هوایی پاریس بازگردیم یا با ایران سر میز مذاکره بنشینیم چه خواهد شد. از اینرو اگر ما شانس حضور در قدرت را داشته باشیم باید به این بی اعتمادی بپردازیم.
یکی از مسائل مهمی که پس از پایان ریاست جمهوری اوباما تغییر کرده است، قدرت گرفتن بیشتر چین است و پاور در پاسخ به این سؤال که بایدن با این چین جدید چه خواهد کرد گفت، به نظر من دوران ریاست جمهوری ترامپ، هدیهای برای چین بود و به روند قدرت گرفتن آن کمک کرد. چین دوست دارد که دیگر کشورها به موضوع حقوق بشر، دستگیری بیشتر یک میلیون اویغور و سرکوب معترضان در هنگ کنگ، توجه نداشته باشند.
ترامپ علاقهای به مسائل حقوق بشری ندارد و در حقیقت وی حتی از ساخت اردوگاههای کار اجباری در چین حمایت کرد. چین علاقهای به شبکه گسترده شبکه ائتلافهای آمریکا و به ویژه روابط نزدیک ما با ناتو و متحدان اروپایی ما ندارد. شی جین پینگ، رئیس جمهور چین همچنین علاقه به روابط نزدیک ما با کره جنوبی و ژاپن ندارد. این ائتلافها از زمان جنگ هرگز تا این حد در شرایط ضعف قرار نگرفته بودند و این به خاطر ترامپ است. بایدن باید این ائتلافها را احیا و آنها را تقویت کند. وجود این ائتلافها در دورانی که چین اهرمهای اقتصادی قدرتمندی دارد، ضروری است. از اینرو در دوران ریاست جمهوری بایدن شاهد تقویت این ائتلاف ها، بازگشت به ارزشها و توسعه حقوق بشر و پذیرش این موضوع خواهیم بود که دموکراسیهای جهان باید در میانه رقابت میان دو الگوی حکمرانی در جهان در کنار یکدیگر بایستند. الگوی سرمایه داری تمامیت خواه که به عنوان مثال توانست در مراحل اولیه شیوع کووید را پنهان کند و پس از آن قابلیت بسیار بیشتری از آمریکا در کنترل این بیماری از خود نشان داده و جای پای خود را در نهادهای بین المللی که ترامپ آنها را تضعیف کرده است، محکم میکند. بایدن باید ما را به همه نهادهایی که ترامپ از آنها خارج شده است بازگرداند.
سفیر پیشین آمریکا در پاسخ به این سؤال که واکنش بایدن به مواضع ستیزه جویانه چین چه خواهد بود، گفت: دیپلماسی گرگ مبارز در کنار تقویت نظامی گری و افزایش هزینههای نظامی، افزایش تقابل در دریای چین جنوبی، در مرز با هند نشان میدهد چین رویکرد قهرآمیز تری در پیش گرفته است. در اینجا نکته کلیدی این است که قدرت آمریکا باید از الگوی دموکراسی اش که البته اکنون در شرایط خوبی نیست و همچنین شبکه ائتلاف هایش نشات گیرد. چین دوست ندارد در انزوا قرار گیرد و اگر آمریکا برگردد و اعتماد دوستانش را که ظرف این مدت آسیب دیده است ترمیم کند، منابع خود را تجمیع و سیاستهای خود را هماهنگ کند، میتواند جبهه متحدی در برابر چین ایجاد کند.