قالیباف اصل در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران
صدور ۴/۵ میلیون کد بورسی از ابتدای سال
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: از ابتدای امسال تاکنون، چهار و نیم میلیون کد بورسی صادر شده است.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای حسن قالیباف اصل در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران افزود: این در حالی است که سال گذشته ۸۲۰ هزار و سال ۹۷ حدود ۱۰۰ کد بورسی صادر شده بود و به روال قبل اگر سالی ۵۰ هزار تا ۶۰ هزار کد بورسی صادر میکردیم از نظر ما رقم بالایی بود.
وی اضافه کرد: تقاضای بزرگی به بازار سرمایه آمده که ۵۰ تا ۶۰ درصد آن تازه واردهایی با ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان سپرده هستند هم اکنون روزانه ۱۰۰ هزار تا ۱۲۰ هزار رکورد توسط شرکتهای بورسی صادر میشود این یعنی روزانه تا ۲ هزار میلیارد تومان پول وارد بازار سرمایه میشود.
آقای قالیباف گفت: از ابتدای سال تاکنون ۱۱۰ هزار میلیارد تومان پول جدید توسط تازه واردان به بازار سرمایه وارد شده در حالیکه کل پول وارد شده به بورس در سال گذشته ۳۵ هزار میلیارد تومان بود.
وی افزود: این میزان از نقدینگی در هر بازار و هر جایی برود باعث تورم شدید و رشد قیمتها میشود، اما فعلاً این میزان نقدینگی در بازار سرمایه گردش میکند بنابراین باید برنامه ریزی کرد تا این نقدینگی در بازار بماند ما هم در برنامه هایمان است که به نسبت نقدینگی ورودی به بازار سرمایه، عرضههای جدید صورت گیرد تا این نقدینگی حفظ شود.
عرضههای اولیه با تقویت زیرساخت فنی، روزانه میشود
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: هم اکنون هفتهای دو عرضه اولیه در بورس داریم که بنا داریم با ایجاد شرایط فنی، روزانه شاهد عرضههای اولیه در بورس باشیم.
آقای حسن قالیباف اصل در جلسه هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران افزود: برای تسهیل در پذیرش بنگاهها در بازار سرمایه، تمهیداتی قائل شدیم که بر اساس آن اگر شرکتی، مدارک مالی و مستندات آن آماده باشد فرآیند پذیرش آن در بورس بیش از یک ماه طول نمیکشد.
وی اضافه کرد: در این باره دستورالعمل پذیرش شرکتها در بورس را ساده سازی و کل فرآیند را به بورس تهران و فرابورس واگذار کردیم روند پذیرش شرکتها سرعت گیرد. گزارشی هم که دیروز دریافت کردم نشان از سرعت پذیرشها در بورس دارد طوری که در یک ماه اخیر در فرابورس ۱۰ شرکت پذیرش شده است ضمن اینکه هم اکنون ۱۰۰ شرکت در بورس و ۵۰ شرکت در فرابورس تهران، درخواست پذیرش داده اند که روند پذیرش این شرکتها در جریان است.
آقای قالیباف اصل، میزان عرضه اولیهها را از ابتدای امسال تا کنون ۲۰ هزار میلیاردتومان بیان کرد و گفت: این در حالی است که در کل سال گذشته فقط ۵ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان عرضه اولیه صورت گرفته بود.
وی افزود: فعالان اقتصادی به این سمت حرکت کرده اند که شرکتهای خود را در بازار سرمایه وارد کنند؛ ضمن اینکه در حوزه تأمین مالی نیز، باید به این نکته توجه کرد که یک تنوع خوبی از ابزارهای تأمین مالی در بازار سرمایه وجود دارد که موضوع افزایش سرمایه یکی از آنها است؛ دولت و مجلس نیز در سال جاری به بازار سرمایه کمک کرده اند که افزایش سرمایه از محل صرف سهام صورت گیرد.
قالیباف اصل گفت: این امکان را در بازار سرمایه فراهم کردیم که بنگاه اقتصادی به ارزش بازار، افزایش سرمایه دهد و این افزایش سرمایه و رشد قیمتها، نصیب بنگاهها نیز بشود؛ این در حالی است که در گذشته، دو سال افزایش سرمایه را در اختیار هیئت مدیره قرار میدادند و اکنون ما به دنبال این هستیم که این عدد به ۵ سال افزایش یابد.
وی ادامه داد: این امر باعث افزایش سطح شناور شدن بازار میشود. البته فردا هم دومین جلسه مجلس در مورد لایحهای که در آن افزایش سرمایه از محل صرف سهام مورد تاکید است، برگزار میشود.
افزایش ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی ارزش دارایی صندوقهای سرمایه گذاری
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: تا پایان سال گذشته ارزش دارایی صندوقهای سرمایه گذاری ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بود تا ۱۵ مرداد امسال به ۳۵۰ هزار میلیارد تومان رسید که نشان از افزایش ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی ارزش دارایی این صندوقها از ابتدای سال تا کنون دارد.
آقای قالیباف اصل افزود: سال گذشته کل تامین مالی بازار سرمایه ۲۶۰ هزار میلیارد تومان بود که از ابتدای امسال تا کنون به همین عدد تامین مالی رسیدیم و تا پایان سال عدد تامین مالی بازار سرمایه بیشتر از میزان کنونی خواهد بود.
وی گفت: در سالهای اخیر، طبقه متوسط در کشور کم شده است به این معنا که یا به طبقات بالا رفته و یا عمده آنها به طبقات پایین کوچ کرده اند، بنابراین بازار سرمایه میتواند حضور طبقه متوسط را در اقتصاد ایران پررنگ کند ضمن اینکه حضور مردم در بورس منجر به انتفاع اقتصاد کشور و البته خود مردم خواهد شد.
آقای قالیباف اصل با بیان اینکه تلاش کردیم تا تسهیلاتی برای افزایش سرمایه شرکتها در بورس فراهم کنیم، گفت: دردی که در اقتصاد کشور وجود دارد، این است که بنگاه بزرگ در کشور نداریم و مرتب شعاری را تکرار میکنیم که کوچک زیبا است، در حالیکه بنگاههای کوچک برای یکسری از کارها مناسب هستند، اما انجام یک سری از امور نیاز به بنگاه بزرگ و تأمین مالی بزرگ دارد، بنابراین اگر بنگاه بخواهد بزرگ شود، باید سهامی عام شده و در بازار سرمایه پذیرش شود.
وی افزود: اگر قرار باشد کار بزرگی در اقتصاد ایران انجام شود، ساختار سهامی عام و تأمین مالی عام نیاز است؛ همانطور که این روش تأمین مالی در دنیا پذیرفته شده است؛ بنابراین ما هم اگر میخواهیم در اقتصاد دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم، کشور ما باید به بنگاههای بزرگ خود تکیه کند و بازار سرمایه نیز مسیر خوبی برای تحقق این هدف است.
آقای قالیباف اصل گفت: ابتدا شرکت باید نشان دهد که مورد اعتماد جامعه سهامداری هست بعد اقدام به سهامی عام کند که البته در این صورت، مسیر تأمین مالی و بزرگ شدن آن باز میشود و ما نیز در بازار سرمایه از این کار استقبال میکنیم.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه سازمان بورس تلاش کرده تا سرعت تأمین مالی در بازار سرمایه افزایش یابد، افزود: هم اکنون درخواست افزایش سرمایهای که در سازمان بورس وارد میشود، ۵ روزه تکلیف آن مشخص میشود.
قالیباف اصل در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به پرسشهای اعضای هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: امکان صندوق پروژهها در بازار سرمایه، سالها است که وجود دارد، اما ما خط قرمزی در بازار داریم که آن هم اعتماد به بازار است؛ بنابراین اگر اعتماد از بین رود، مردم پولهای خود را بیرون کشیده و در منزل نگهداری میکنند و به عبارتی، بازار مالی از هم فرومیپاشد؛ اما در بحث تأمین مالی پروژهها، سازمان بورس فراخوانی را اعلام کرده است که بر مبنای آن، هر فردی که دارای طرح است، اجازه میگیرد که شرکت سهامی عام پروژه تأسیس کرده و اجازه پذیره نویسی در بورس داشته باشد.
وی افزود: با توجه به رونق بازار، احساس ما این است که پروژههای بزرگ را تأمین مالی کنیم؛ اما بحث اعتماد خیلی مهم است که باید مدنظر قرار گیرد، زیرا کسی که وارد بازار سرمایه میشود، باید اعتماد مردم را جلب کند؛ نه اینکه یک طرح زیان ده بیاورد و نیمه تمام باقی بماند. تاکنون با وجود فراخوانها، دو نهاد به ما برای تأسیس شرکت سهامی عام درخواست دادند تا پذیره نویسی صورت دهند.
آقای قالیباف اصل گفت: اگر هر فردی طرحی دارد که نیاز به تأمین مالی دارد، با آمادگی بازار سرمایه مواجه میشود.