گزارش مکتوب
مشاغل خانگی، نسخهای برای التیام درد بیکاری
مشاغل خانگی به فعالیتهایی گفته می شود که اعضای خانواده در فضای مسکونی بدون ایجاد مزاحمت و اخلال در واحدهای مسکونی مجاور مشغول به کاری هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری؛ مشاغل خانگی به آن دسته از فعالیتهایی گفته میشود که یک یا چند عضو از خانواده در فضای مسکونی خود در چارچوب یک طرح کسب و کار، بدون ایجاد مزاحمت و اخلال در واحدهای مسکونی مجاور مشغول به کاری هستند که منجر به تولید خدمات یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی میشود.
این گونه مشاغل فرصتی برای رفع معضل بیکاری است که میتواند علاوه بر تأثیر در رشد و توسعه اقتصادی، در زمینه توسعه اجتماعی نیز تغییرات مثبت ایجاد کند. مشاغل خانگی میتوانند اشتغالزایی خوبی را به دنبال داشته و بهنوعی کارآفرین باشند و به دلیل نیاز به حجم پایین سرمایهگذاری و سودآوری مطلوب، بسیار مورد توجه و استقبال قرار میگیرند و برای خانوارهای کمدرآمد و بیکار، بیشتر برای خانمهایی که شغل خانهداری دارند منبع درآمدی خوبی است.
چهارمحال و بختیاری بیکارترین استان کشور
در بهار سال ۱۳۹۸ استان چهارمحال و بختیاری با بیش از ۶۵ هزار بیکار رتبه اول بیکاری کشور را به خود اختصاص داد.
حفیظ الله فاضلی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری میگوید: امروزه کسب و کارهای خانگی به عنوان راهکاری مهم برای ایجاد اشتغال و درآمد در سراسر جهان محسوب میشود که از جمله مزایای آن، حذف هزینههای مربوط به خرید، رهن و اجاره کارگاه و هزینه رفت و آمد، استفاده از نیروی کار سایر اعضای خانواده و ایجاد زمینههای کار خانوادگی و امکان انتقال تجارب از طریق آموزش غیررسمی بین اعضای خانواده است.
وی با بیان اینکه: پارسال نرخ بیکاری در استان چهارمحال و بختیاری به ۱۶.۷ درصد رسی میافزاید: در سال جاری تعداد بیکاران به ۴۵ هزار کاهش یافته است.
توسعه مشاغل خانگی مؤثر در کاهش نرخ بیکاری
کارآفرینانی از جمله خانمها شمس و مظفری باعث این کاهش آمار شدند.
شمس کارآفرین شهرکردی میگوید: از سال ۱۳۹۷ کارگاه شیرینی پزی راه اندازی کردم؛ پنج نفر به صورت مستقیم و ۱۵ نفر به صورت غیر مستقیم در این کارگاه مشغول به فعالیت هستند.
وی میافزاید: با سرمایه گذاری اندک شروع کردم و هم اکنون از درآمدم بسیار راضی هستم و نیازی به دریافت تسهیلات ندارم.
شمس میگوید: در کنار شیرینی پزی، کارگاه خیاطی راه اندازی و برای ۱۵ نفر اشتغالزایی کردم.
مظفری کارآفرین دیگری است که از سال ۱۳۹۸ با راه اندازی کارگاه قالیبافی در محله منظریه شهرکرد، برای ۱۰ نفر اشتغالزایی کرده است
وی با بیان اینکه قالیبافی سختی کار خودش را دارد میگوید: این هنر صنعت، تا زمانی که بافته نشود و به فروش نرسد، درآمد زایی ندارد و بعضی از بافندگان که نیاز مالی دارند، باید دلگرم باشند تا به ادامه بافت بپردازند.
مظفری از مسئولین میخواهد: تسهیلاتی کم بهره در اختیار خود و نیروهایش قرار دهند تا بتواند کارش را توسعه دهد.
کریمی، معلم شهرکردی است که از فضای موجود در پشت بام خانه استفاده و گلخانهای به وسعت ۱۰۰ مترمربع راه اندازی کرده است.
وی که هم اکنون به پرورش چند نوع گل کاکتوس در گلخانه اش مشغول است میگوید: حتی از استانهای همجوار همچون اصفهان، تهران و شیراز سفارش پرورش گل میپذیرد.
حقانی هم گلخانه دار دیگری است که در پشت بام خانه اش انواع گلهای زینتی از جمله شمعدونی، حسن یوسف، کراسولا و اشک پرورش میدهد.
وی میگوید: در گلخانه اش سالانه حدود ۲۰ هزار گل تولید و ۲۰۰ میلیون ریال درآمد زایی دارم.
دو هزار و ۶۰۰ فقره تسهیلات در چهارمحال و بختیاری
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری می گوید: پارسال در قالب مشاغل خانگی به دو هزار و ۶۰۰ نفر تسهیلات پرداخت شد و امسال نیز کسانی که نیاز به تسهیلات داشته باشند، در اختیار آنان قرار خواهد گرفت.
حفیظ الله فاضلی میافزاید: فراهم شدن فضای کاری در منزل این امکان را برای افراد خانواده به وجود میآورد که علاوه بر انجام مسئولیتهای خانگی بتوانند درآمد و کارایی بیشتری داشته باشند و هزینههایی نظیر رهن و اجاره کارگاهها، هزینه استفاده از نیروی کار انسانی و ایاب و ذهاب حذف شود.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور در سفر به شهرکرد از اعطای تسهیلات کم بهره به کسانی که دارای گواهینامه مهارت باشند و صلاحیت و سنجش مهارت آنان مورد تأیید قرار گیرد خبر میدهد.
علی اوسط هاشمی میگوید: مشاغل خانگی همچنین یک راهکار مناسب برای توسعه اشتغالهای خرد و متوسط به ویژه برای افراد بیکار دارای مهارت کافی در انجام برخی از فعالیتها است که به دلیل بازار نامناسب اشتغال نمیتوانند جذب بازار شوند.
وی میافزاید: پس از ایجاد مشاغل خانگی به منظور پایدار ماندن این مشاغل باید به فکر فروش محصولات تولیدی آنها بود که در این زمینه، ایجاد بازارچههای فروش تولیدات مشاغل خانگی نقش مهمی در افزایش و پایداری اشتغال و کاهش نرخ بیکاری استان خواهد داشت.
ایجاد ۶۲۸ شغل در بخش مشاغل خانگی در چهارمحال و بختیاری
سیدحفیظ الله فاضلی مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری، با اشاره به اهمیت اجرای مشاغل خانگی به عنوان مشاغل زود بازده و کم سرمایه بر به ویژه با توجه به شرایط پیش آمده و بیماری ناشی از ویروس کرونا که اهمیت این گونه مشاغل را مضاعف میکند، از ایجاد ۶۲۸ شغل در بخش مشاغل خانگی در چهارمحال و بختیاری خبر داد.
وی میافزاید: در سال گذشته سهمیه تسهیلات مشاغل خانگی استان ۶۸ میلیارد ریال بوده که توسط دو بانک عامل توسعه تعاون و رفاه کارگران به طور کامل پرداخت شده است.فاضلی میگوید: در زمینه صدور الکترونیکی مجوزهای مشاغل خانگی در سال گذشته و سه ماهه ابتدای امسال سامانه مورد نیاز راه اندازی شد و دیگر هیچ نیاز به مراجعه متقاضی به دستگاههای اجرایی و اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی نیست.
بازنگری طرح الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی
مهناز امامدادی رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حاشیه نشست هماندیشی حامیان طرح الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی که در شهرکرد برگزار شد میگوید: طرح الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی با نگاه بازنگری در فرآیندهای گذشته و رفع حلقههای مفقوده در فرآیند قبلی صورت گرفته است.
وی میافزاید: به دنبال ایجاد موجی در اشتغال و فعالیتهای حاشیهای و غیر مستقیم هستیم که اگر حرکتی اساسی و کارشناسی در این زمینه صورت گیرد، قطعا میتواند موثر واقع شود و جهاد دانشگاهی چهارمحال و بختیاری میتواند در اجرای طرح مشاغل خانگی موفق باشد.
سیروس رضایی رئیس جهاد دانشگاهی چهارمحال و بختیاری میگوید: در طرح مشاغل خانگی با توجه به شرایط اقتصادی موجود، به دنبال ایجاد و توسعه وترویج مشاغلی هستیم که دارای برخی ویژگیهای خاص باشند، یعنی بتوان با زیرساختهای موجود مشاغل جدیدی راهاندازی و با تنوع در تولید محصول، زنجیره ارزش را نیز تکمیل کرد.
وی میافزاید: در مجموع هدف از اجرای این طرح راهاندازی شغلهایی بود که بتوان علاوه بر نیاز نداشتن به سرمایه گذاری و داشتن زمان کم برای آموزش آنها، ارزش افزوده بالایی را ایجاد و زود بازده باشند، همچنین توسط بنگاههای بالادستی، شرکتها و یا کارآفرینان موفق در تهیه مواد اولیه وتجهیزات وفروش محصول پشتیبانی شوند.
رضایی، نوغانداری (پرورش کرم ابریشم)، تولید ژل رویال یا شاه انگبین، تولید زهر زنبور عسل، پرورش کاکتوس و... را از جمله مشاغلی دانست که برای اولین بار به مردم استان معرفی و اجرایی شد.
رضایی با بیان اینکه در مرحله دوم این طرح مشاوره، آموزش و توانمند سازی متقاضیان به صورت کاملا رایگان برای هزار و ۸۰۰ نفر از علاقهمندان انجام شد میافزاید: مرحله سوم طرح، شبکهسازی بر روی پنج شغل اولویتدار بود که از طریق اتصال به پشتیبان و اتصال به بازار بیش از ۵۰۰ نفر از متقاضیان نیز انجام و با فروشگاههای اینترنتی استانی وملی در جهت اتصال به بازار وفروش محصول تفاهمنامه امضا شد.
رئیس جهاد دانشگاهی استان میگوید: باتوجه به شرایط استان در زمینه عدم وجود بنگاههای بالادستی بزرگ جهت حمایت متقاضیان، عدم وجود بازار فروش محصولات و وضعیت اقتصادی ونوسانات در بازار، اجرای این طرح با مشکلاتی مواجه شد، اما به دلیل جدید بودن کسب و کار و تجربه جدید در حوزه اشتغال، موجب شد زیرساختهایی برای اجرای طرحهای پیشرو توانمند سازی اقتصادی زنان سرپرست خانوار و... فراهم شود.
وجود ۳۳۰ رشته مشاغل خانگی در چهارمحال و بختیاری
امروزه مشاغل خانگی و خرد، نقش بسیار زیادی در رفع معضل بیکاری و تأثیر قابل توجهی در بالابردن درآمد خانوارها دارد.
کارشناس فرش صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری میگوید: ۳۳۰ رشته مشاغل خانگی در استان در حوزههای فرهنگ و ارشاد اسلامی ۱۳۴ رشته، صنعت، معدن و تجارت ۷۳ رشته، جهاد کشاورزی ۶۶ رشته و میراث فرهنگی، گردشگری و صتایع دستی ۵۷ رشته وجود دارد.
شیخی از صدور ۱۷ هزار و ۳۰۶ مجوز کارگاه مشاغل خانگی در چهارمحال و بختیاری از سال ۹۰ تاکنون خبر داد.
این روزها هر خانه میتواند یک کارگاه تولیدی و درآمدزا برای اهالی آن باشد و حمایت از کارآفرینان باعث میشود چرخه اقتصاد، اشتغال و تولید روانتر بچرخد.
مشاغل خانگی، نسخهای برای التیام درد بیکاری مشاغل خانگی، نسخهای برای التیام درد بیکاری مشاغل خانگی، نسخهای برای التیام درد بیکاری مشاغل خانگی، نسخهای برای التیام درد بیکاری مشاغل خانگی، نسخهای برای التیام درد بیکاری مشاغل خانگی، نسخهای برای التیام درد بیکاری مشاغل خانگی، نسخهای برای التیام درد بیکاری