به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، از آنجا که تغذیه و آرامش روان و افزایش تمرکز از کلیدهای اولیه برگزاری یک آزمون موفق است، دکتر مژگان تن ساز متخصص طب سنتی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مهمترین اقدام را در روزهای باقی مانده به کنکور، اصلاح سبک زندگی اعلام میکند و میگوید: اهمیت خواب کافی، تحرک و توجه به وضعیت گوارشی در این روزها غیر قابل انکار است.
وی میافزاید: به موقع خوابیدن موجب کاهش استرس، تقویت سیستم ایمنی و افزایش تمرکز میشود. از طرفی داشتن خواب کافی در این روزها موجب میشود، روز آزمون با نشاطتر باشید. همچنین اگر تحرک کافی ندارید، حتما سعی کنید روزانه حداقل ۱۰ تا ۱۵ دقیقه فعالیت آرام، نرمش یا پیاده روی با سرعت کم داشته باشید چراکه تحرک، تمرکز و جریان خون مغزی را افزایش میدهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه، خطاب به افرادی که از یبوست رنج میبرند و وضعیت گوارشی چندان مناسبی ندارند، میگوید: حتما باید در این هفته اقدامی برای بهبود و کنترل این مشکل انجام دهید؛ یکی از راههای سریع و در دسترس، مصرف روزی ۶ عدد انجیر تازه؛ ۲ عدد قبل از هر وعده غذایی است.
وی در خصوص افراد لاغر اندام با پوستی تیره و موهای خشک که با مشکل یبوست دست و پنجه نرم میکنند، میافزاید: این افراد میتوانند یک تا ۲ قاشق غذاخوری خاکشیر را بعد از شستشو در آب جوش بریزند و بعد با کمی عسل شیرین میل کنند. مصرف این نوشیدنی صبحها به صورت ناشتا یبوست را برطرف میکند.
داوطلبان امسال به علت شیوع بیماری کرونا (COVID-۱۹) باید ۳ تا ۴ ساعت در زمان آزمون با ماسک تنفس کنند، بنابراین یکی از مهمترین نکات انجام تمرینات تنفسی در این روزهاست. بهتر است این هفته حتما تنفسهای عمیق را تمرین کنید، حداقل روزی ۳ تا ۵ بار و هر بار ۴ تا ۵ نفس عمیق بکشید و سعی کنند اکسیژن را تا انتهای ریهها فرو ببرند. این تمرین کمک میکند استرس کاهش و اکسیژن رسانی افزایش یابد.
این متخصص طب سنتی در پاسخ به بایدها و نبایدهای تغذیهای کنکوریها بر لزوم پرهیز از مصرف غذاهای حجیم و آماده، همچون سوسیس، کالباس، پیتزا، الویه، سس مایونز و نوشابه تاکید میکند و میگوید: سعی کنید در این هفته از غذاهایی استفاده کنید که خون رسانی را بهبود بخشد و به تقویت قلب، مغز و ریه کمک کند.
وی در ادامه بهترین ماده غذایی در وعده صبحانه، زرده تخم مرغ عسلی را ذکر میکند و میگوید: بهتر است از سفیده آن استفاده نکنید. زرده تخم مرغ خون رسانی را افزایش میدهد. همچنین مصرف مربای سیب و به علاوه بر تقویت قلب و مغز و کبد، به بهبود وضعیت گوارش هم کمک میکند.
دکتر تن ساز میافزاید: افراد لاغر میتوانند مربا را با خامه یا کره مصرف کنند، اما اگر فردی اضافه وزن دارد بهتر است آن را گلاب شور کرده و فقط جرم مربا را با نون سنگگ استفاده کند.
عضو هیئت علمی با بیان اینکه مصرف حریر بادام در وعده صبحانه یا میان وعده، منجر به افزایش حافظه، تمرکز، خونرسانی و تقویت مغز خواهد شد، ادامه داد: حریر بادام از آرد برنج، پودر بادام و گلاب و آب تهیه میشود و کسانی که مشکل گوارشی ندارند میتوانند شیر هم به آن اضافه کنند.
وی خطاب به داوطلبان کنکوری میگوید: شیر بادام هم به عنوان میان وعده عصرانه بسیار مقوی است. پوست قهوهای ۱۰ تا ۲۰ دانه بادام را جدا و در یک لیوان آب با کمی عسل، گلاب و زعفران مخلوط و میل کنید. این نوشیدنی نشاط شما را افزایش میدهد و کمک میکند دیرتر خسته شوید.
به گفته او، فالوده سیب هم میان وعده مناسبی است که از مخلوط ۲ عدد سیب رنده شده با کمی زعفران، عسل، عرق بیدمشک و کمی گلاب تهیه میشود.
دکتر تن ساز در خصوص وعدههای اصلی ناهار و شام تصریح میکند: در این وعدهها از غذاهای دیر هضم استفاده نکنید، چراکه خوابتان دچار اختلال میشود. اگر برنج میخورید هم بهتر است در این روزها حجم آن را کم و سعی کنید به صورت آبکش و با افزودنی مثل شوید، زیره و زعفران همراه باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه، ادامه داد: کمی گوشت، مرغ یا بلدرچین آب پز یا کبابی نیز برای وعدههای اصلی گزینههای مناسبی هستند چراکه هضم راحت تری دارند و مصرف آنها موجب میشود هوشیاری بهتری داشته باشید.
دکتر تن ساز بر اهمیت مصرف نکردن ترشی در این روزهای باقی مانده به کنکور تاکید و اظهار میکند: مصرف ترشی ضعف سیستم عصبی را به همراه دارد و ممکن است منجر به فراموشی برخی مطالب شود.
متخصص طب سنتی میگوید: بهتر است سالاد و دسرهای شیرین همراه با غذا مصرف نشود. همچنین اگر تمایل بهم صرف شیرینی احساس شد، بهتر است شیرینیهای طبیعی در حد تعادل استفاده شود.
به گفته دکتر تن ساز زیتون و سبزی خوردن بهترین انتخاب برای مصرف در کنار وعده اصلی محسوب میشوند.
دکتر تن ساز یکی از بهترین اقدامات برای کاهش استرس را بوییدن سیب، به، گلاب، گل مریم، گل یاس، بهار نارنج و بیدمشک میداند و میافزاید: سعی کنید یک عدد سیب کنار تختتان قرار دهید، مخلوط آب و گلاب تهیه و به صورتتان اسپری کنید و روی بالشتتان کمی گلاب یا روغن گل سرخ بریزید.
وی میگوید: مصرف دمنوش به و سیب با کمی زعفران و دمنوش بادرنجبویه نیز در این روزها توصیه میشود. البته افرادی که مزاج گرم و اندام لاغری دارند بهتر است در مصرف زعفران افراط نکنند، چراکه ممکن است منجر به تپش قلب شود.
دکتر تن ساز در پایان با اشاره به اینکه مصرف مواد غذایی با طبع گرم همچون زنجبیل ممکن است باعث بیقراری و اضطراب شود، میافزاید: نوشیدنی ترکیبی از یک قاشق مرباخوری تخم بالنگو، نصف لیوان گلاب و نصف لیوان آب با کمی شکر بهترین گزینه برای همراه بردن سر جلسه کنکور است، چراکه علاوه بر تامین آب مورد نیاز بدن، منجر به کاهش اضطراب میشود.
در آخر اینکه کنکور بخشی از مسیر زندگی است که همواره با استرس داوطلبان و خانواده هایشان سخت میگذرد. امسال با همراهی ویروس کرونا این استرسها بیشتر شده تنها آرامش خانوادهها و فراهم کردن محیطی بدون دغدغه است که میتواند آغاز مسیر جدیدی از زندگی دانشجویان سال تحصیلی آینده را تسهیل کند.