گزارش مکتوب؛
کرونا و زمینگیر شدن صنعت هتلداری و گردشگری
رونق هتلداری به رفت و آمد مسافران بستگی دارد، هر چه ظرفیت هتلها تکمیلتر باشد، رونق هتلداری بهتر میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کیش، با شيوع کرونا از اوايل اسفند، تقريبا تمام کشور ما هم از اين بيماري تاثير پذيرفت و به منظور کنترل شيوع بيماري محدوديت هايي در نظر گرفته شد.
يکي از اين محدوديت ها، لغو پروازها بود که به تبع آن ، ورود مسافران به کيش هم به صفر رسيد.
همه ي مراکز گردشگري تعطيل شدند و بر اساس دستورالعمل هاي ستاد کرونا کرکره ها را پايين کشيدند.
جزيره ي کيش با اقدامات کنترلي دقيق، موفق شد تا حدودي شيوع بيماري را کنترل کند و در دو دوره ي شانزده ، و بيست و دو روزه هيچ آماري از مبتلايان به کرونا در کيش ثبت نشد.
هميشه از بيست و پنجم اسفند تا پانزدهم فروردين ، اوج ورود مسافران به کيش است اما شيوع کرونا و لغو پروازها موجب شد که در اين مدت تقريبا هيچ مسافري به کيش سفر نکند.
مسئولان شوراي جهاني جهانگردي گفته اند: شيوع کرونا موجب از بين رفتن پنجاه ميليون شغل در جهان شده است و اگر کرونا به کلي از بين برود، ده ماه زمان لازم است تا صنعت گردشگري به شرايط پيش از کرونا برگردد.
بر اساس استاندارد سازمان ايکائو ، همه ي هواپيماها بايد تا پايان سال 2020 فقط از بيست و پنج درصد ظرفيت خود استفاده کنند.
هر چند آمار دقيقي از واحدهاي صنفي تعطيل شده و بيکاري ناشي از کرونا وجود ندارد اما آمارهاي غير رسمي نشان مي دهد که حدود پنج هزار نفر در جزيره کيش به علت کرونا شغل خود را از دست داده اند.
الله يار درسخوان ، مدير عامل جامعه ي مراکز پذيرايي کيش گفت: سيصد واحد صنفي پذيرايي با چهار هزار نفر کارمند در کيش فعاليت مي کنند که به علت شيوع کرونا بيست و دو مرکز پذيرايط تعطيل شده و يکصد و بيست نفر هم شغل خود را از دست داده اند.
درسخوان افزود: ما در نقطه ي صفر مرزي هستيم ولي در اين چند ماه شيوع کرونا از امکانات و خدمات دولتي برخوردار نبوده ايم و در حالي که هشتاد و پنج درصد از مراکز پذيرايي متعلق به سازمان منطقه ي آزاد کيش است که آنها را اجاره داده اما نرخ اجاره بها را در اين شرايط کاهش نداده است.
رئيس جامعه ي هتلداران مي گويد، گردشگري کيش ازاواخر اسفند تا بيستم فروردين حدود پانزده هزار ميليارد ريال خسارت ديده که حدود شش هزار ميليارد ريال از اين ضرر و زيان ، مربوط به هتلداران بود.
مسيح الله صفا افزود:هتلداران کيش در ايام نوروز ، به اندازه ي چهار ماه درآمد داشتند اما امسال با وجود نداشتن درآمد ، حقوق کارکنان را پرداخت کرديم هر چند که در اين ايام ، دولت از گرفتن اجاره و کسب درآمدش نگذشت.
با فروکش کردن شيوع کرونا از اول خرداد مراکز گردشگري کيش فعاليت خود را به صورت محدود آغاز کردند و با راه اندازي مجدد پروازها و ورود مسافران ، ضريب اشغال هتلهاي کيش به حدود شصت و هفت تا هفتاد درصد رسيد و موجب خوشحالي هتلداران شد.
اما اين خوشحالي دوام چنداني نياورد ، زيرا با ورود مسافران، که بسياري از آنها دستورالعمل هاي بهداشتي و فاصله گذاري اجتماعي را رعايت نمي کردند ، شيوع کرونا سير صعودي گرفت.
شيوع مجدد کرونا ، موجب کاهش ورود مسافران شد و ضريب اشغال هتلهاي کيش به بيست تا بيست و پنج درصد رسيد که اين ميزان ، اصلا توجيه اقتصادي ندارد.
در جزيره کيش پنجاه هتل فعال وجود دارد که همزمان با شيوع کرونا تعطيل شدند و از اوايل خرداد فقط سي هتل فعاليت مجدد خود را با استفاده از هفتاد درصد ظرفيت پذيرش ، آغاز کردندو بقيه هنوز تعطيل هستند.
هتل هاي کيش داراي پنج هزار و پانصد اتاق و حدود شانزده هزار تخت هستند.
هتلهاي کيش قبل از نوروز با آن دسته از کارکناني که قصد داشتند به شهرهاي خود برگردند تسويه حساب کردند و مقرر شد بعد از عادي شدن شرايط و بازگشايي هتلها بر سر کار خود برگردند.
حدود دو هزار نفر از کارکنان هتلها به شهر و ديار خود رفتند اما حدود دو هزار و دويست نفر از کارکنان هتلها در کيش ماندند که صاحبان هتلها ، هر ماه حقوق و مزايا و خورد و خوراک و مسکن آنها را تامين مي کردند.
در تمام دنيا ، دولتها در هفته ي دوم و سوم شيوع کرونا به بخش خصوصي کمک کردند، به کارگران حقوق دادند و از زيان ديدگان حمايت کردند اما به گفته ي رئيس جامعه ي هتلداران کيش اين اتفاق در کیش نيفتاد و تنها به وعده هاي رئيس جمهور ، وزير گردشگري و وزير تعاون ، کار و رفاه اجتماعي دلخوش بوديم اما واقعيت اين است که اميد حمايت شدن نداريم.
مسيح الله صفا مي گويد: اصناف کيش هر ماه حدود چهارصد ميليارد ريال حق بيمه به تامين اجتماعي پرداخت می کنند و در قبال آن هيچ خدماتي دريافت نمي کنند و اين سازمان در ايام شيوع کرونا هيچ حمايتي نکرد .
موضوع را از تامین اجتماعی پیگیری کردیم حبیبی رئیس تامین اجتماعی کیش پاسخ را به مسئولان استانی واگذار کرد ناگزیر به رئیس امور بیمه شدگان تامین اجتماعی هرمزگان تلفن کردم آقای تَنی هم گفت: آب از سرچشمه گل آلود است مسئولان بالادستی هنوز دستورالعملی ابلاغ نکردند !!
صفا به همکاري نکردن بانکها هم اشاره کرد و گفت: بانکها از صندوق توسعه ي ملي وام با بهره ي يازده درصدي ميگيرند و با بهره ي بيست و دو درصدي به ما وام مي دهند البته بيست درصد از اصل مبلغ وام را نيز نگه مي دارند و سود کل وام را از ما دريافت مي کنند.
وي گفت وامهاي دوازده و بيست و پنج ميليون توماني که به هتلداران داده مي شود دردي را دوا نمي کند اما مي تواند مرهمي بر مشکلات فراوان هتلداران باشد.
در روزهاي اخير شايعاتي مبني بر تغيير کاربري هتلهاي کيش شنيده مي شد اما رئيس جامعه ي هتلداران کيش در گفتگوي تلفني با ما اين شايعه را رد کرد و گفت: تاکنون چنين درخواستي مطرح نشده و در روزهاي اخير چند نفر از تهران براي خريد برخي از هتلهاي کيش درخواست کرده اند اما هيچ کدام از هتلداران کيش حاضر به فروش هتل نيستند.
آقاي فرشيد ابراهيمي ، مدير هتل صدف کيش هم به گونه ي ديگري از شرايط هتلداران کيش حرف مي زند و مي گويد : از همان ابتدا به طور ميانگين حدود پنجاه درصد از ظرفيت پذيرش هتل ما اشغال شده است .
ابراهيمي گفت: کارکنان هتل ما از اوايل اسفند به مرخصي رفتند و اوايل خرداد برگشتند و تعديل نيرو هم نداشتيم ، اين کارکنان با ثبت نام در سامانه ي تامين اجتماعي ، مبلغي به عنوان بيمه بيکاري دريافت کردند.
مدير عامل بازار مرکز تجاري کيش هم مي گويد: سازمان منطقه ي آزاد کيش براي ورود گردشگران و رونق اقتصادي کيش تلاش مي کند اما اثر گذاري کرونا بيشتر از آن چيزي است که تصور مي شد.
بهتر دیدیم موضوع را از رئيس بانک ملي کيش پیگیری کنم آقای سرداری باف در خصوص ارائه ي تسهيلات به هتلداران گفت: تا کنون هتلداران کيش براي دريافت تسهيلات از بانک ملي درخواستي ارائه نکرده اند و در صورتي که درخواستي ارائه شود ، بانک ملي از آن استقبال مي کند.
وي افزود: متقاضيان تسهيلات بايد در سامانه ي کارا ثبت نام کنند و پس از طي مراحل قانوني ، وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعي ، آنها را به بانکهاي عامل معرفي مي کند.
براي اطلاع از حمايت معاونت گردشگري سازمان منطقه آزاد کيش از هتلداران کيش با دفتر آقاي نشان ، معاون گردشگري سازمان منطقه ي آزاد کيش تماس گرفتيم اما موفق به گفتگو با آقاي نشان نشديم.
مدير عامل جامعه بازاريان کيش مي گويد : تفاهم نامه اي با بانک ملي امضا شده که بر اساس آن ، کسبه مي توانند از تسهيلات بانک ملي با نرخ هجده درصد استفاده کنند ، اين تسهيلات براي افراد حقيقي يکصد و بيست ميليون تومان و براي اشخاص حقوقي دويست و چهل ميليون تومان است.
هر چند مراکز گردشگري کيش با ظرفيت محدود ، و با رعايت دقيق دستورالعملهاي بهداشتي فعاليت مجدد خود را آغاز کرده اند اما گردشگري کيش همچنان از نفس افتاده است.