رئیس موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور:
آشوبگری؛ ترفند گریز مسببان انفجار بیروت
فراخوان آشوب از جانب برخی جریانهای سیاسی در لبنان، ترفندی برای سرپوش گذاشتن بر نقش آنان در فاجعه انفجار در بندر بیروت است.
آقای سعدالله زارعی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما گفت: در نقطه بسیار حساسی از تحولات لبنان قرار داریم، زیرا جریان مدعی ملت، ارتباطات خارجی و جنگ نرم، متهم حادثه بیروت اند.
وی تاکید کرد: جریان ۱۴ مارس در دولت آقای حریری، دولت آقای تمام سلام در ۲۰۱۳ که مسئولیت دولت را برعهده داشتند و حتی قبل از آن در چهل سال گذشته که مسئولیت اداره بیروت غربی را برعهده داشتند باید پاسخ دهند که چطور با جان مردم بازی کردند و چرا این انفجار رخ داد؟
آقای زارعی افزود: در این رویداد، چند صدهزار نفر آسیب دیدند و هیچ گاه در تاریخ لبنان تا این حد آسیب ندیده است حتی در جنگ ۳۳ روزه که با تجاوز نظامی صهیونیستها مواجه شدند، اما در این رویداد، یکباره و با انفجار در انبار نیترات آمونیوم چنین وضعی به دست این افراد ایجاد شد.
وی تصریح کرد: اینها باید پاسخ دهند، اما برای طفره از پاسخگویی، سر و صدا ایجاد میکنند تا کسی متوجه ماجرا نشود، اما تا کی؟ چند روز میشود روی موج رسانهها سوار شد؟ به زودی کمیته تحقیق که زیر نظر ارتش فعالیت میکند نتایج اولیه بررسیها را اعلام میکند، چه باید اعلام شود؟ غیر از این که آنان مسئولیت دارند و باید پاسخگو باشند؟
این کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: این موج رسانهای که بر اساس دروغ استوار است خیلی دوام نمیآورد و در روزهای آینده شاهد روشن شدن بسیاری از قضایا در لبنان خواهیم بود.
آقای زارعی افزود: رسانههایی که جمعیت داخل خیابان را که خیلی هم زیاد نیستند بسیار منعکس میکنند به این پرسش هم پاسخ دهند که اگر همین حالا، حزب الله لبنان فراخوان دهد و بخواهد که مردم ساعتی بعد به خیابان بیایند، چه جمعیتی از مسیحیان، شیعیان، سنیها و دروزیها با لبیک به آقای سید حسن نصرالله به خیابان خواهند آمد؟
وی تاکید کرد: مسلما جمعیت میلیونی به خیابانها میآیند یعنی هزاران برابر جمعیتی که این روزها به ساحت الشهدا، مقابل پارلمان یا ساختمان دولت میآیند و اقدام به خرابکاری میکنند.
آقای زارعی گفت: صحبت درباره این است که جریان فتنه از ظرفیت اجتماعی حزب الله و جریان صالح لبنان اعم از جریانهای مسیحی، شیعی، سنی و دروزیها بی خبر نیست. حضور اغتشاشگران در برخی خیابانهای بیروت مبتنی بر نسخه خارجی است.
این کارشناس سیاسی همچنین با اشاره به سفر رئیس جمهور فرانسه به بیروت اظهار داشت: آقای مکرون پس از حادثهای غمگین به لبنان رفت، اما مثل کسی بود که به جشن عروسی رفته است یعنی خندان بود و اعلام کرد «اگر در لبنان اصلاحات سیاسی به درستی پیگیری نشود خودمان پیگیری میکنیم» یعنی به این مساله ادامه میدهیم.
وی افزود: البته رئیس جمهور لبنان به او پاسخ داد که «به هیچ عنوان نمیخواهیم پرونده این ماجرا بین المللی شود» به این علت که هر گاه پرونده لبنان بین المللی شده سالها طول کشیده و آخر هم فرجامش معلوم نشد.
آقای زارعی گفت: به عنوان نمونه، پرونده ترور مرحوم رفیق حریری که بین المللی شد پس از ۱۶ سال هنوز تکلیفش معلوم نیست؛ هر بار برگی از آن بیرون میآورند و یکی را متهم میکنند تا فضای داخلی لبنان را به هم بریزند پروندهای که صرفا مربوط به انفجار و ترور بود و اطراف قضیه باید تاکنون مشخص میشد.
وی این گونه برخوردها با پروندههای بین المللی در لبنان را مبین طراحی پشت صحنه دانست و تاکید کرد: در بررسی این پروندهها، کشف حقیقت مطرح نیست بلکه میخواهند با دروغ پردازی، حقیقت مقاومت اسلامی را که به جزئی از حیات سیاسی، تاریخ و قدرت لبنان تبدیل شده است تحت الشعاع قرار دهند، اما مسلماَ این کار شدنی نیست، زیرا با جمعیتی کوچک و روشهای غیر قانونی نمیتوانند حقیقت قوی مقاومت در لبنان را تغییر دهند.
رئیس موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور همچنین گفت: ما در ایران نیاز داریم که تحولات و مسائل لبنان را فراتر از رویدادهای روزمره بشناسیم، مثلا استعفای نخست وزیر لبنان تیتر یک رسانهها شده است، اما تحلیل دقیق این صحنه چیست؟ این چه تاثیری در فضای سیاسی لبنان میگذارد؟ اصلا چقدرش طبق ابتکار عمل بوده و چه میزان از روی انفعال؟ فردا چه اتفاقی قرار است روی دهد؟
آقای زارعی افزود: در ایران اطلاعات بنیانی درباره رخدادها کم است با استعفای آقای دیاب، مسئولیت ادامه کار را خودش برعهده دارد و تاکنون که در خیابان شعار استعفای او را سر میدادند دیگر چنین شعاری خریدار ندارد درحالی که او به کارش ادامه میدهد و این، نوعی ابتکار عمل در فشای سیاسی این کشور بود تا زمان بخرند و اوضاع را مدیریت کنند؛ لبنانیها این کار را بسیار خوب بلدند.
وی گفت: این درحالی است که برخی در ایران با وقوع یک اتفاق، ملتهب میشوند و خیال میکنند این قضیه بسیار سختی است پس باید بنیانهای سیاسی لبنان و روشهای اداره این کشور را بیش از پیش بدانیم.