به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیمابه نقل از آسوشیتدپرس، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل هشدار داد بیماری همه گیر کووید- ۱۹ نه تنها دستاوردهای جهانی را در مبارزه با فقر و برقراری صلح تهدید میکند بلکه خطر تشدید درگیریهای کنونی و ایجاد درگیریهای جدید را نیز در پی دارد.
دبیرکل سازمان ملل در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره چالشهای برقراری صلح در زمان شیوع این بیماری همه گیر گفت که درخواستش در ۲۳ مارس برای برقراری فوری آتش بس در سراسر دنیا به منظور مهار کردن ویروس کرونا موجب شد برخی از طرفهای درگیر برای کاهش تنشها و متوقف کردن نبردها وارد عمل شوند.
گوترش گفت" البته متاسفانه در بسیاری موارد شیوع این بیماری همه گیر طرفهای درگیر را وادار نکرده است خصومتها را کنار بگذارند یا درباره برقراری یک آتش بس دائمی توافق کنند. "
بان کی مون دبیر کل پیشین این سازمان نیز به شورای امنیت گفت" واقعا ناراحت کننده است که در واکنش به این بیماری همه گیر، دنیا میلیونها انسان را وادار کرده است به اجبار کسب و کارهای خود را تعطیل کنند و در منازل خود بمانند، مرزهای بین المللی بسته، روابط تجاری و مهاجرتها متوقف و صنایع به طور موقت تعطیل شوند، اما شیوع این بیماری همه گیر در متوقف شدن درگیریهای نظامی تاثیری نداشته است. "
وی از شورای امنیت سازمان ملل برای هدر دادن ماههای باارزش "برای بحث کردن در خصوص جزئیات متن (چالشهای پیشروی برقراری صلح در دوره شیوع کرونا) و تصویب نکردن قطعنامهای تا اول ژوئیه برای برقراری فوری آتش بس برای پایان دادن به خصومتها در سوریه، یمن، لیبی، سودان جنوبی و کنگو به منظور مهار کردن کووید ۱۹ انتقاد کرد. "
بان کی مون گفت" این تاخیر، پیامی را که این شورا باید برای همه طرفهای درگیر جنگ بفرستد، تضعیف میکند. پیامی که شورای امنیت باید مخابره کند این است که اکنون زمان مقابله با دشمن مشترک است. "
وی در ادامه افزود: تاخیر در وارد عمل شدن شورای امنیت بیش از پیش اوضاع کنونی متزلزل امنیت جهانی را بی ثباتتر کرده است. تاثیر شیوع کووید ۱۹ در مناطق جنگ زده بسیار وخیمتر از آن چیزی است که در ابتدا تصور میشد. "
وی همچنین هشدار داد تاثیرات اقتصادی شیوع این بیماری همه گیر" هم بلندمدت و هم شدید خواهند بود و تاثیرات بسیار مخربی بر بسیاری از کشورهای آسیب پذیر و جنگ زده دارد. "
بان کی مون گفت به عنوان مثال بحران سیاسی و اقتصادی لبنان در نتیجه انفجار مرگبار هفته گذشته در بندر بیروت تشدید شد که تاثیرات منفی شیوع کووید ۱۹ بر دو بخش مهم درآمدزایی لبنان یعنی صنعت گردشگری و تجارت این بحرانها را دو چندان کرده است. وی گفت بودجه عراق هم در نتیجه کاهش شدید بهای نفت کاهش بیشتری داشته است.
گوترش درپایان گفت: شیوع این بیماری همه گیر درباره موثر بودن سیستمهای بهداشتی، خدمات اجتماعی، اعتماد به موسسات و سیستمهای حکمرانی نگرانیهایی ایجاد کرده است. وی گفت" همه اینها به این معنا است که تعهد ما به صلح پایدار بیش از هر زمان دیگری ضروریتر است. "
گوترش به سه خطر کلیدی اشاره کرد" کاهش اعتماد عمومی، بی ثباتی نظام اقتصاد جهانی و تضعیف ساختار اجتماعی. "
وی گفت" این تصور که مقامات این بحران را به خوبی مدیریت نمیکنند یا این که شفاف نیستند یا به نفع متحدان سیاسی خود عمل میکنند میتواند به سرخوردگی عمومی نسبت به دولت و موسسات دولتی منجر شود. "
دبیرکل سازمان ملل همچنین هشدار داد " بدون اقدام هماهنگ، نابرابری، فقر جهانی و بی ثباتی احتمالی و خشونت میتواند رشد کند. "
گوترش گفت هرچند اعتراضات مسالمت آمیز بسیاری برگزار شده است، اما در تعدادی از کشورها شیوع کووید ۱۹ به بهانهای برای سرکوبگریهای شدید تبدیل شده است.
گوترش بر اهمیت رهبری تاکید کرد. وی گفت" نگاه دنیا به همه رهبران - از جمله شورای امنیت- است تا این بحران همه گیری را به شیوههایی برطرف کنند که سهم مشخص، معنی دار و مثبتی در زندگی مردم داشته باشد. "
گوترش از همه بخشهای جامعه درخواست کرد در ایجاد صلح و جلوگیری از ایجاد درگیریهای بی پایان مشارکت داشته باشند.