ابلاغ ثبت ملی ایستگاه راه آهن نقاب به استاندار خراسان رضوی
ایستگاه راه آهن نقاب شامل چهار بنای سنگی است که به شماره ۳۲۸۴۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و به استاندار خراسان رضوی ابلاغ شد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز خراسان رضوی، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانرضوی از ابلاغ ثبت
ملی ایستگاه راه آهن نقاب خبر داد و گفت:
از طریق راه آهن سراسری مشهد – تهران که در مسیر خود از شهر نقاب میگذرد میتوان به این شهر دسترسی داشت در شهر نقاب یک ایستگاه راه آهن مرکزی به نام همین شهر (ایستگاه نقاب) وجود دارد که تمامی قطارهای مسافربری و باربری که از این مسیر میگذرند در آن توقف دارند.
ابوالفضل مکرمیفر درباره موقعیت مکانی این اثر افزود: ایستگاه راه آهن نقاب به لحاظ موقعیت در استان خراسان رضوی ، ۵ کیلومتری جنوب شهرستان جوین و شهر نقاب قرار دارد.
وی درباره پیشینه این اثر تاریخی افزود: ایستگاه راه آهن نقاب در سال ۱۳۱۷ تاسیس شده و مربوط به دوره پهلوی اول است.
مکرمی فر با بیان این که ساختمان اصلی ایستگاه در زمینی به مساحت حدود ۱۲۵ هزار متر مربع ساخته شده است گفت: در ایستگاه راه آهن نقاب چهار ساختمان اصلی قدیمی با نمای سنگی ساخته شده است که این ساختمانها شامل ساختمان رییس ایستگاه، ساختمان توشه، ساختمان مسکونی، ساختمان سوزنبانی و همچنین مخزن سوخت است.
وی ادامه داد: عرصه معماری بنا در راستای ریل راه آهن و به صورت غربی- شرقی احداث شده است و از شرق و غرب با دشت جوین و از شمال و جنوب با بافت مسکونی همجوار است.
هم چنین مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی – فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی درباره دیگر مشخصات این اثر تاریخی گفت: ساختمان رییس ایستگاه با ۲۰۰ متر مربع در مرکز ایستگاه و نزدیک به سکوی راه آهن قرار دارد.
محمود طغرایی درباره ویژگیهای خاص این اثر افزود: ایستگاه راه آهن نقاب یکی از بناهای ماندگار و قدیمی است که از شأن ملی برخوردار است، ساختار بناها و استفاده از سنگ در این ایستگاه مجموعه زیبایی را پدید آورده است، ترکیب کلی فضا یادآور آثار برجسته دوران بعد از جنگ جهانی دوم در اروپاست.
وی ادامه داد: با توجه به پیشنهاد ثبت جهانی راه آهن قدیمی ایران در یونسکو، بخش تاریخی این میراث صنعتی در خراسان نیز در این پرونده قرار خواهد گرفت و ثبت خواهد شد.
ایستگاه قطار مشهد نیز در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
هم اکنون بیش از هزار و ۷۰۰ اثر تاریخی، فرهنگی و معنوی خراسان رضوی در فهرست آثار ملی ثبت شده است.