درخصوص آزمایش قطعی شناسایی کرونا
نمونه گیری صحیح، کلید طلایی در آزمایش پی سی آر
متخصص ژنتیک گفت: آزمایش پی سی آر تنها آزمایش تشخیص قطعی در شناسایی بیماری کروناست که نحوه صحیح انجام دادن این آزمایش، شرط اصلی دستیابی به جواب قابل استناد خواهد بود.
آقای محمدرضا پنجی در مصاحبه با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما درخصوص انجام دادن آزمایش قطعی شناسایی کرونا افزود: تنها آزمایش تشخیص قطعی ابتلا به بیماری کووید ۱۹، آزمایش PCR (پی سی آر) یا Real time است که وجود یا نبود ویروس را در بدن افراد شناسایی میکند.
وی گفت: البته آزمایشهای جانبی نیز در برخی موارد برای تشخیص ثانویه ابتلا به بیماری کرونا درخواست میشود از جمله آزمایش خون CRP یا آزمایش سرولوژی که آنتی بادی یا پادتنهای بدن علیه ویروس کرونا را نشان میدهد.
پنجی با بیان اینکه آزمایش خون یا سرولوژی به هیچ عنوان در تشخیص کرونا قطعیت ندارد ادامه داد: آزمایشهای خونی برای بررسی عفونت در بدن بکار میرود. در واقع فاکتورهایی که در هر عفونت ویروسی بالا میرود در آزمایش خون هم بالا میرود به همین علت این آزمایشها در تشخیص قطعی کرونا سندیت ندارد.
این متخصص ژنتیک گفت: سازوکار عمل آزمایش پی سی آر، برداشت نمونه از انتهای حلق بیماران است و نحوه نمونه گیری در انجام صحیح آزمایش پی سی آر نقش کلیدی دارد، زیرا اگر در نحوه نمونه گیری دقت نشود و از راه بینی به انتهای حلق نرسیم نتیجه آزمایش، قابل استناد علمی نیست.
این متخصص ژنتیک با تاکید بر اینکه سوآپ که به انتهای حلق میرود باید ۱۰ تا ۱۵ ثانیه نگه داشته شود و سپس از بینی خارج شود گفت: آزمایشی که فقط از راه دهان به حلق بیمار میرود به علت وجود آنزیمهای موجود در بزاق دهان که میتوانند نقش سرکوب کنندگی برای ویروس داشته باشند، نتیجه قابل استنادی ندارد و باید نمونه به صورت صحیح از راه بینی و از انتهای حلق برداشت شود.
پنجی افزود: نمودار فرد مبتلا به کرونا پس از بررسی در آزمایش پی سی آر، روند سیگموئیدی و فزاینده دارد درحالیکه نمودار فرد سالم، خطی و بدون هیچ روند فزایندهای خواهد بود.