به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، به دنبال اقدام آنکارا برای از سرگیری عملیات اکتشاف نفت و گاز در نزدیکی یکی از جزایر یونان، آتن روز دوشنبه در پایان نشستی فوری ترکیه را «به تهدید صلح» در شرق مدیترانه متهم کرد.
بر اساس این گزارش، وزارت امور خارجه یونان اعلام کرد تصمیم ترکیه برای اعزام «عروج رئیس» کشتی اکتشافی خود دوباره به تنش ها“ دامن میزند و ”نقش بی ثبات کننده“ ترکیه را ”نشان میدهد“.
بر اساس بیانیهای که وزارت امور خارجه یونان بعد از این نشست فرماندهان نیروهای مسلح که فورا احضار شده بودند، صادر کرد، یونان ”هیچ گونه باج خواهی را قبول نخواهد کرد“ و ”از حاکمیت و حقوق حاکمیتی خود دفاع خواهد کرد“.
کریاکاس میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان با فرماندهان نیروهای مسلح و وزیر امور خارجه یونان این کشور در اواسط روز دیدار کرد. این دیدار بعد از این که آنکارا روز دوشنبه حضور کشتی اکتشاف نفت خود در منطقه جنجالی در شرق مدیترانه را اعلام کرد، انجام گرفت.
فاتح دونمز، وزیر انرژی ترکیه در شبکه اجتماعی توییتر اعلام کرد ”کشتی اکتشافی زلزله نگاری عروج رئیس ما (..) به مکانی که در آنجا در دریای مدیترانه فعالیتهای خود را آغاز خواهد کرد، رسیده است“.
نیروی دریای ترکیه همچنین اطلاعیهای دریایی منتشر و اعلام کرد کشتی ”عروج رئیس” جستجوهای خود را از ۱۰ تا ۲۳ اوت در منطقهای واقع در میان جزایر کرت در جنوب یونان و قبرس و ساحل شهر آنتالیای ترکیه انجام خواهد داد.
دفتر نخست وزیر یونان اعلام کرد میتسوتاکیس روز دوشنبه درباره موضوع تنشها میان دو کشور همسایه که هر دو عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو هستند، با شارل میشل، رئیس شورای اروپا و ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو صحبت کرد.
استولتنبرگ بعد از این گفتگوها در شبکه توییتر اعلام کرد ”من امروز با نخست وزیر یونان (میتسوتاکیس) درباره اوضاع شرق مدیترانه صحبت کردم. این وضع باید با روحیه همبستگی میان اعضای ناتو و هماهنگ با قوانین بین المللی حل و فصل شود“.
گئوگیوس گراپتریتیس (Georgios Gerapetritis) , وزیر خارجه یونان، در شبکه تلویزیون دولتیای آر تی (ERT) اعلام کرد ”ما درباره طرحهای سیاسی و عملیاتی کاملا آماده هستیم“.
وی اندکی پیش از نشست فوری تصریح کرد ”بخش عمده ناوگان آماده است هر جایی که لازم باشد، مستقر شود“.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز روز یکشنبه تحرکات فوق العاده نگران کننده نیروی دریایی ترکیه را در مدیترانه، بعد از امضای توافقنامه نظامی میان مصر و یونان، محکوم کرده بود.
به نظر میرسد این توافقنامه با هدف تعیین حدود مرزهای دریایی میان دو کشور پاسخ مستقیمی است به توافقنامه مشابهی که در ماه نوامبر گذشته میان ترکیه و دولت رسمی (وفاق ملی) لیبی است که مقر آن در طرابلس، پایتخت لیبی قرار دارد.
بر اساس معاهده ترکیه و لیبی، حریم دریایی ترکیه به طور قابل توجهی گسترش یافته است که این امر خشم اکثر کشورهای واقع در شرق دریای مدیترانه و در راس آنها یونان را برانگیخته است.
اکتشاف سالهای اخیر میدانهای گازی وسیع در شرق مدیترانه اشتهای کشورهای ساحلی مانند یونان، قبرس، ترکیه، مصر و اسرائیل را تیز کرده است.