روز کمال دین؛
الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی
روزی که چشمه زلال و همیشه جوشان ولایت بر دوست داران پیامبر خدا و اهل بیت گرامی اش جاری شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز ایلام؛ هجدهم ذی الحجه سال دهم هجری قمری، در مسیر بازگشت آخرین سفر حج پیامبر (ص) که با همراهی هزاران نفر از مسلمین شکل گرفته بود، آیهای بر ایشان نازل شد: «یا أیها الرسول بلغ ما أنزل الیک من ربّک فان لم تفعل فما بلّغت رسالته و الله یعصمک من النّاس؛ای پیامبر، آنچه را از ناحیه پروردگارت به تو نازل شد، ابلاغ کن و اگر انجام ندهی، پیغام پروردگار را نرساندی و خدا تو را از (شر) مردم، نگه میدارد» (سوره مائده آیه ۶۷)
پیامبرگرامی اسلام (ص) بلافاصله دستور توقف دادند تا پیامی بسیار مهم از جانب پروردگار، ابلاغ کنند:
"ای مردم، من در رساندن آنچه خداوند بر من نازل کرده کوتاهی نکردهام و من سبب نزول این آیه را برای شما بیان میکنم: جبرئیل سه مرتبه بر من نازل شد و از طرف خداوند مرا مأمور کرد که در این اجتماع بپاخیزم و اعلام کنم که علی بن ابیطالب برادر من، وصی من و جانشین من بر امتم و امام بعد از من است. نسبت او به من همانند هارون به موسی است جز اینکه پیامبری بعد از من نیست و او صاحب اختیار شما بعد از خدا و رسولش است. " و "هان!ای مردمان! علی را برتر بدانید، که او برترین انسان از زن و مرد بعد از من است هرکه با او بستیزد و بر ولایتش گردن ننهد نفرین و خشم من بر او باد. " (خطبه غدیر (پس از اتمام این خطبه جبرئیل بار دیگر بر حضرت محمد (ص) فرود آمد و از جانب خداوند آیهای دیگر بر آن حضرت نازل شد: «الْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکمُ الْإِسْلامَ دیناً؛ امروز دین شما را کامل نمودم و نعمت خود را بر شما تمام کردم و دین اسلام را برای شما پسندیدم.» (سوره مائده آیه ۳ (اهیمت ولایت وجانشینی بعداز پیامبر (ص)
نزول این آیه پس از اتمام ابلاغ جانشینی حضرت علی (ع) نشان دهنده ضرورت و عظمت مسئله امامت و ولایت است.
این آیه دارای سه بخش اساسی است که هر کدام مفهوم و پیامی مشخص و مهم برای مسلمانان دارد و هر بخش تاییدی بر بخش دیگر است.
پیام غدیر از منظر امام خمینی (ره)
ولایتی که در غدیر است به معنای حکومت است نه معنای مقام معنوی، مساله، مساله حکومت است. مساله سیاست است خدای تبارک و تعالی این حکومت و این سیاست را امر کرد که پیغمبر به حضرت امیر واگذار کند.
روز غدیر از بزرگترین اعیاد مذهبی است، این عید عیدی است که متعلق مستضعفان است. عید محرومان است. عید مظلومان جهان است. عیدی است که خدای تبارک و تعالی بهوسیله پیامبر اکرم (ص) برای اجرای مقاصد الهی و ادامه تبلیغات و ادامه راه انبیاء، حضرت امیر را منصوب فرمودند.
پیام غدیر از منظر مقام معظم رهبری
عید غدیر را فرمودند «عیدالله الاکبر» از همه اعیاد در تقویم اسلامی این عید بالاتر است، پر مغزتر است، تاثیر این عید از همه اعیاد بیشتر است. چرا؟ چون تکلیف امت اسلامی در زمینهی هدایت در زمینه حکومت در این حادثه غدیر معین شده است. حرفی نیست که بر طبق توصیه پیامبر اعظم در غدیر عمل نشد، پیغمبر هم طبق بعضی روایات خبر داده بود که عمل نخواهد شد، اما مسئله غدیر، مسئله ایجاد یک شاخص است. یک معیار و میزان است تا آخر دنیا مسلمانان میتوانند این شاخص را این معیار را جلوی خودشان قرار بدهند و تکلیف مسیر عمومی امت را معین کنند.
غدیر؛ تداوم خط نبوت
غدیر، نشانه و رمزی است که از تداوم خط نبوت خبر میدهد. غدیر، نقطه تلاقی کاروان رسالت با طلایه داران امامت است. آری، غدیر خم یک سرزمین نیست؛ چشمهای است که تا پایان هستی میجوشد؛ کوثری است که فنا برنمی دارد؛ و افقی است بی کرانه و خورشیدی است عالم تاب.