از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ توسط صدام تا ساخت موتور دیزل
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز، چهارشنبه پانزدهم مرداد سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۱۵ ذی الحجه سال ۱۴۴۱ هجری قمری و مطابق با پنجم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( پانزده مرداد) به شرح زیر است.
میلاد حضرت امام علی النقی (ع) ملقب به هادی
( ۱۲۲۶ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم ذیحجه سال ۲۱۴ هجری قمری )
حضرت امام «علی النقی» (ع) ملقب به «هادی»، نواده پاک رسول گرامی اسلام (ص)، در شهر مدینه متولد شد. آن حضرت پس از رحلت پدر بزرگوارش امام جواد (ع) وظیفه و رسالت خطیر رهبری و هدایت مسلمین را بر عهده گرفت و در شهر مدینه به ارشاد و هدایت مردم پرداخت.
دوران امامت امام هادی (ع) دوران پرآشوبی بود و حاکمان عباسی یکی پس از دیگری بر مسند قدرت مینشستند، ولی خطری که متوکل، حاکم ستمکار عباسی از ناحیه امام (ع) و طرفدارانش احساس میکرد، باعث شد تا امام هادی (ع) را از شهر مدینه به سامرا در عراق انتقال دهد و ایشان را تحت نظر بگیرد. با تمام این محدودیتها و فشارهایی که از جانب دستگاه حکومتی به امام هادی (ع) وارد میشد، ایشان شاگردان برجستهای تربیت کرد که از جمله آنها عالم و محدث پرهیزگار، حضرت «عبدالعظیم حسنی» بود که او نیز همگام با امام و یارانش از فرهنگ اصیل اسلام حراست میکرد. امام هادی (ع) در برخوردهای خود با متوکل، عظمت و بزرگی خداوند متعال را در نظر داشت و پیوسته با استدلال بر حقانیت اسلام و آیین محمدی، تاکید میکرد.
ضمن عرض تبریک به مناسبت سالروز ولادت این امام بزرگوار، سخنی زیبا را از آن حضرت برایتان نقل میکنیم که فرمود: «بهتر از هر نیکی، شخص نیکوکار و زیباتر از سخن ارزشمند، گوینده آن و والاتر از علم، حامل و صاحب آن علم است.»
شهادت سرلشگر خلبان عباس بابایی
( ۳۳ سال پیش درچنین روزی، پانزدهم مرداد سال ۱۳۶۶ هجری شمسی )
سرلشگر خلبان «عباس بابایی»، معاون عملیاتی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در مصاف با متجاوزین عراقی به شهادت رسید. سرلشگر خلبان بابایی که از خلبانان با ایمان، دلسوز و شجاع ایران بود، در سال ۱۳۲۹ هجری شمسی در شهرستان قزوین متولد شد و پس از گذراندن مراحل اولیه تحصیل به ارتش پیوست و پس از مدتی از دانشکده خلبانی فارغ التحصیل شد. سرلشگر بابایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با شروع جنگ تحمیلی رژیم سابق عراق علیه ایران، با جدیت تمام به مبارزه علیه متجاوزین عراقی پرداخت.
وی دشوارترین پروازهای عملیاتی را با شجاعت و مهارت اجرا میکرد و سرانجام پس از انجام خدمات شایسته به مردم و فداکاری بسیار در راه انقلاب اسلامی، در چنین روزی به شهادت رسید.
پذیرش قطعنامه ۵۹۸ توسط صدام
( ۳۲ سال پیش، در روز پانزدهم مرداد سال ۱۳۶۷ هجری شمسی )
صدام دیکتاتور سابق عراق مجبور به پذیرش آتش بس با ایران شد. در پی پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت توسط ایران در ۲۷ تیر ۱۳۶۷ هجری شمسی که متضمن آتش بس میان دو طرف بود، انتظار میرفت درگیریهای نظامی خاتمه یابد اما صدام چند روز بعد حمله گستردهای را علیه ایران آغاز کرد که با رشادت رزمندگان ایرانی به شکست انجامید.
چندی بعد، رژیم بعثی عراق، مخالفین ایرانی ( منافقین ) را که در خاک این کشور بودند تجهیز و تشویق به حمله به ایران کرد که این ترفند نیز با ناکامی کامل مواجه شد. سرانجام صدام که با تحمیل هشت سال جنگ به ایران و وارد کردن خسارات جانی و مالی به مردم دو کشور ایران و عراق نتوانسته بود به اهدافش برسد، آتش بس را پذیرفت و این آتش بس رسماً از دو هفته بعد به اجرا گذاشته شد.
تصویب حقوق بشر اسلامی
( ۳۰ سال پیش در چنین روزی، پنجم اوت سال ۱۹۹۰ میلادی )
در نوزدهمین اجلاس وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی در قاهره، اعلامیه "حقوق بشر اسلامی" تصویب شد و این روز به نام "روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی" نامگذاری شد. این اعلامیه شامل یک مقدمه و ۲۵ ماده است . پس از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در سال ۱۹۴۸ در سازمان ملل متحد، بسیاری از کشورها اعلام کردند که این اعلامیه بر اساس تعالیم لیبرالیستی و سکولاریستی حاکم بر غرب تدوین شده است و در مواردی با فرهنگ این کشورها همخوانی ندارد.
به ویژه کشورهای اسلامی بر این باور هستند که در دین مبین اسلام، حقوق بشر کاملتر و جامعتر تبیین شده است. تهیه منشور حقوق بشر اسلامی نیز در در راستای معرفی دیدگاه متعالی اسلام به انسان صورت گرفت. مهمترین ویژگی که اعلامیه حقوق بشر اسلامی را از اعلامیه جهانی حقوق بشر متمایز میکند، توجه به حقوق معنوی زندگی انسان و کرامت او در چارچوب دیدگاههای الهی است. همچنین این اعلامیه بر حق ملتها در مبارزه با استعمار به عنوان یکی از حقوق اساسی انسان، تاکید میکند. اعلامیه حقوق بشر اسلامی، در واقع تلاشی از سوی جامعه اسلامی برای ابراز هویت اسلامی خود در سطح بین المللی و بیان دیدگاهها و نظرات آخرین و کامترین دین الهی در خصوص حقوق انسانهاست.
امضای قرارداد منع آزمایشهای هستهای و آغاز جنگ سرد
( ۵۷ سال پیش درچنین روزی پنج اوت سال ۱۹۶۳ میلادی )
قرارداد منع آزمایشهای هستهای میان امریکا، شوروی و انگلیس امضاء شد. با آغاز دوران جنگ سرد، آزمایشهای هستهای و ساخت موشکهای قارهپیما و دارای کلاهکهای هستهای، جهان را در آستانه جنگی تمام عیار و ویرانگر پیش برد. مسئله کوبا و استقرار موشکهای شوروی اوج بحران بود. پس از آن، جو بینالمللی ظاهراً دوستانه شد و مذاکرات جدی برای متوقف کردن آزمایش سلاحهای هستهای آغاز گردید.
از اکتبر ۱۹۵۸ میلادی امریکا، شوروی و انگلستان مسئله توقف آزمایشات هستهای را مدنظر قرار داده بودند و شواهد علمی درباره زیانآور بودن غبار رادیو اکتیو در حال جمعآوری بود. گرچه همزمان با وجود نگرانی در مورد فضای آلوده، کشورهای فوق به آزمایشهای خود ادامه میدادند. سرانجام بعد از انجام مذاکرات گسترده، انگلستان، امریکا و شوروی در مورد منع آزمایشهای هستهای به توافق رسیدند و در پنجم اوت ۱۹۶۳ میلادی، قرارداد منع آزمایشهای هستهای را امضا کردند.
ساخت موتور دیزل
( ۱۲۵ سال پیش در چنین روزی پنج اوت سال ۱۸۹۵ میلادی )
ساخت موتور دیزل به نام"رودلف دیزل" (Rudolf Diesel) مهندس آلمانی ثبت شد. رودلْفْ دیزِل بخشی از زندگی خود را در فرانسه، انگلستان و سپس آلمان گذراند و در دانشگاه مونیخ به تحصیل پرداخت. دیزل در حین تحصیل متوجه شد که نود درصد انرژی حاصل از سوخت زغال سنگ در ماشینهای بخار و همین مقدار انرژی به دست آمده از سوخت بنزین در موتورهای احتراقی تلف میشود و تنها ده درصد باقیمانده به مصرف میرسد. از این رو، وی از آن زمان به ساخت دستگاهی اندیشید که بیشترین بازدهی و کمترین میزان تلف شدن انرژی را داشته باشد.
وی پس از سالها تلاش، سرانجام در ۵ اوت ۱۸۹۵ میلادی توانست موتوری اختراع نماید که با فشردن هوا، حرارت زیادی در حدود ۵۰۰ درجه سانتیگراد تولید مینمود. در موتور دیزل که با گازوئیل کار میکرد، قبل از ورود گازوئیل به موتور، هوا باید گرم شود و سپس سوخت در سیلندر پراکنده گردد. این موتور به دستگاه سردساز مجهز میشود تا بتوان آن را تا دمای بالایى رسانید. همچنین سرعت و نیروی موتور با تغییر دادن مقدار سوخت تزریقی تنظیم میشود.
درگذشت فردریک انگلس
( ۱۲۵ سال پیش در چنین روزی پنج اوت سال ۱۸۹۵ میلادی )
«فردریک انگلس» Friedrich Engels نظریه پرداز سوسیالیست آلمانی در گذشت. انگلس یکی از دو نویسنده مانیفست کمونیست Communist Manifesto است. پدر او کارخانه بافندگی داشت و مایل بود که پسرش فردریک (فردریش) یک بازرگان شود. انگلس اندکی پس از پرداختن به کار تجارت از آن دست کشید و اعلام داشت که جسم و روح او اجازه نمیدهد که از درآمد ناشی از تجارت که وی برای تولید کالا زحمتی نکشیده است امرار معاش کند و این نوع درآمد را زندگی انگلی و طفیلی گری و از دسترنج دیگران میداند و نمیتواند به این کسب و کار ادامه دهد.
انگلس ضمن بیان این احساس، ابراز عقیده کرد که دولتها باید به سود جامعه، تجارت را خود به دست گیرند و هرگونه خرید و فروش در دست دولت (نماینده تودهها) به عنوان خزانه دار جامعه باشد تا نه تنها بر قیمتها کنترل داشته باشند، بلکه درآمد ناشی از این عمل به طور مساوی برای همه مردم هزینه شود. انگلس در سال ۱۸۴۲ به انگلستان رفت و پس از مطالعه انواع سوسیالیسم که تا آن زمان مطرح شده بودند با کارل مارکس ملاقات کرد و پس از بحث بسیار و رفت و آمد مکرر، در سال ۱۸۴۴ کمونیست شد و در این زمینه به مارکس پیوست و به اتفاق «مانیفست کمونیست» را نوشتند که در سال ۱۸۴۸ انتشار یافت. انگلس همان سال به آلمان بازگشت و در انقلاب سال ۱۸۴۸ شرکت کرد. سپس به انگلستان مراجعت و عمر خود را وقف پیشبرد جنبش سوسیالیست جهانی کرد. انگلس در زمان حیات مارکس هم اختلاف نظرهایی با او داشت، از جمله این که دانش را ناشی از تجربه میدانست. پس از درگذشت مارکس در ۱۸۸۳، انگلس به تدریج به این نتیجه رسید که برای پیاده کردن سوسیالیسم و ایجاد جامعه بدون طبقه و مردمی از هر جهت برابر، به جای انقلاب پرولتاریا و حذف همه آثار نظامهای طبقاتی (گذشته)؛ بهتر است مرحله به مرحله عمل شود و «تحول» را جانشین «انقلاب» ساخت که طبیعت بشر، آسانتر پذیرای آن است.
به این ترتیب، وی ضمن وفاداری به «سوسیالیسم تمام عیار (کمونیسم)»، راه رسیدن به آن را از طریق ایجاد یک جامعه دمکراتیک سوسیالیستی آسانتر و تحمل پذیر دانست که نیاز به تخریب و خشونت و تولید مقاومت در دیگران ندارد.