توضیحات محیط زیست درباره تلف شدن ۱۸۰ راس کل و بز
سرپرست معاونت نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان :بیماری طاعون نشخوارکنندگان به هیچ یک از مناطق تحت مدیریت محیط زیست سرایت نکرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ حسین اکبری با بیان اینکه شیوع این بیماری در دی ماه پارسال با نمونه برداریها و آزمایشها در پارک ملی کلاه قاضی به اثبات رسید گفت: به محض اعلام اداره کل دامپزشکی، این موضوع را برای پایشهای بیشتر در همه مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان اصفهان و جلوگیری از ورود و خروج دام در این مناطق پیگیری کردیم.
وی افزود: به محض اثبات شیوع طاعون نشخوارکنندگان در کلاه قاضی، موضوع را به استانداری، مدیریت بحران استان و واحدهای تحت مدیریت اعلام و از ورود گلههایی که گواهی واکسیناسیون دام نداشتند به مناطق تحت مدیریت و پارکهای ملی استان جلوگیری شد.
وی گفت: ضدعفونی کردن منابع آبی و آبشخورها، پایش مستمر و معدومسازی بهداشتی لاشهها، هماهنگی با اداره دامپزشکی برای واکسیناسیون دامهای اهلی حاشیه پارک ملی کلاه قاضی و تشکیل ستاد مدیریت بحران از جمله اقدامهایی است که همزمان با شیوع طاعون در کلاهقاضی آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
سرپرست معاونت نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان با بیان اینکه این بیماری بین انسان و دام مشترک نیست، گفت : چرای دام در پارک ملی کلاه قاضی عملاً امکان پذیر نیست، اما این پارک در معرض تهدید دامها و مزارع اطراف است.
اکبری افزود: پارک کلاه قاضی از گذشته تاکنون مسیر مهاجرتی دامهای کوچرو بوده است از این رو احتمال دارد یکی از گلهها که از این مسیر عبور کرده، آلوده بوده باشد، اما هنوز آثار بالینی آن مشخص نشده است.
وی گفت : از سوی دیگر ممکن است که دام آلودهای از مزارع اطراف فرار کرده و وارد پارک شده باشد و احتمال میدهیم این بیماری از دام اهلی به کل و بزهای کلاه قاضی سرایت کرده باشد.
سرپرست معاونت پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان با بیان اینکه پایشها به صورت تکمیلی ادامه دارد و همچنان وضعیت وحوش مناطق رصد میشود افزود:واکسیناسیون دام اهلی در حاشیه مناطقه حفاظت شده وظیفه سازمان دامپزشکی کشور است، اما به علت کمبود شدید واکسن این بیماری، این اقدام پیشگیرانه؛ پس از پیگیری مستمر از سوی ادارات حفاظت محیط زیست، به وسیله سازمان دامپزشکی اجرا خواهد شد.
طاعون نشخوارکنندگان کوچک (ppr) که به نام «طاعون بز» نیز شناخته میشود یک بیماری ویروسی مسری و بسیار خطرناک است که به طور عمده گوسفند و بز اهلی و وحشی به آن مبتلا میشوند.
از علائم این بیماری تب، ترشحات چشم و بینی، التهاب و جراحات دهانی، اختلال تنفسی و سرفه، ذات الریه، التهاب رودهها و اسهال است که در نهایت منجر به مرگ حیوان میشود.
این بیماری از دام اهلی به نشخوارکنندگان وحشی به خصوص کل و بز منتقل میشود.
طاعون نشخوارکنندگان کوچک در دام اهلی با روش واکسیناسیون، قرنطینه، معدوم سازی دامهای آلوده و گاهی معدوم سازی تمام دامهای یک گله کنترل میشود، اما به دلیل عدم امکان زنده گیری و واکسیناسیون جانوران وحشی، درمان این بیماری در حیات وحش میسر نیست.
بهترین روش پیشگیری از بروز این بیماری در حیات وحش، جلوگیری از ورود دام اهلی به مناطق حفاظت شده و زیستگاههای حیات وحش و واکسیناسیون دامهای اهلی در حاشیه زیستگاه هاست.
بیماری طاعون نشخوارکنندگان ابتدا برهها و بزغالهها که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند و سپس حیوانات بالغ و مسن را از پای در میآورد.
استان اصفهان دارای یک اثر طبیعی ملی ، دو پارک ملی ، پنج پناهگاه حیات وحش ، چهار منطقه حفاظت شده ، ۱۱ منطقه شکار ممنوع و یک تالاب بینالمللی است.
پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی در جنوب شرقی شهر اصفهان واقع شده است؛ وسعت این بیش از ۴۷ هزار هکتار است.