از اعلام فرمان مشروطیت تا آغاز تجاوز آمریکا به ویتنام
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز، سه شنبه چهاردهم مرداد سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با چهاردهم ذی الحجه سال ۱۴۴۱ هجری قمری و مطابق با چهارم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ۱۴ مرداد) به شرح زیر است.
امضای فرمان مشروطیت
( ۱۱۴ سال پیش، در روز چهاردهم مرداد سال ۱۲۸۵ هجری شمسی )
در پی مبارزه پی گیر مردم ایران به رهبری روحانیون، مظفرالدین شاه قاجار ناگزیر از امضا و صدور فرمان مشروطیت شد. انقلاب مشروطه با هدف پایان دادن به استبداد، بی عدالتی و دخالت کشورهای خارجی در امور داخلی ایران، برپا شد.
با افزایش آگاهی مردم از فساد دربار سلسله قاجار، اعتراضات آنها رو به فزونی گذاشت. این اعتراضات در زمان مظفرالدین شاه قاجار و صدراعظم مستبد او عین الدوله، تشدید شد و در جریان سرکوب تظاهرات اعتراض آمیز مردم، ماموران دولت گروهی از آنها را کشتند یا مجروح کردند.
پس از این حوادث، گروهی از مردم تهران به رهبری آیت ا... سید عبدا... بهبهانی و آیت ا... سید محمد طباطبایی، در اعتراض به مظالم حکومت، در شهر ری و قم تحصن کردند. سرانجام مظفرالدین شاه که از وضعیت ناآرام مملکت به هراس افتاده بود، عین الدوله را برکنار و فرمان مشروطیت را صادر کرد. در پی صدور این فرمان، انتخابات مجلس شورای ملی برگزار شد و این مجلس پس از تشکیل، قانون اساسی را به تصویب رساند.
عملیات نصر ۷
( ۳۳ سال پیش در چنین روزی، ۱۴ مرداد ۱۳۶۶)
عملیات نصر ۷ با رمز یا فاطمة الزهرا با فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آغاز گردید و شکست سختی بر دشمن فرود آورد. در آن زمان استقرار نیروهای دشمن روی ارتفاعات مرزی منطقه سردشت، علاوه بر ایجاد مشکل در استقرار نیروهای خودی، تردد عناصر ضد انقلاب را تسهیل میکرد.
نیروهای خودی در این عملیات در دو مرحله موفق شدند ارتفاع مهم دوپازا و بخشی از ارتفاع بلفت در ارتفاعات مرزی را از لوث دشمن آزاد کنند.
ترور علامه شیعه پاکستانی
( ۳۲ سال پیش، در روز چهاردهم مرداد سال ۱۳۶۷ هجری شمسی )
علامه «سید عارف حسین حسینی»، از علمای برجسته و مبارز پاکستان، در پیشاور در شمال این کشور توسط تروریستهای فرقه گرا و وابسته به شهادت رسید. وی در خانودهای اهل علم متولد شد و در نوجوانی، آموزش علوم دینی را آغاز کرد. علامه عارف حسینی پس از مدتی به عراق و سپس ایران سفر کرد تا تحصیلات خود را تکمیل کند.
وی در عراق با امام خمینی (ره) و افکار انقلابی وی آشنا شد. سید عارف حسینی به هنگام اوج گیری انقلاب اسلامی، در ایران بود و پا به پای مردم، علیه رژیم پهلوی به مبارزه برخاست و به همین دلیل توسط رژیم شاه، به پاکستان اخراج شد. شهید عارف حسینی در پاکستان به تعلیم علوم دینی به طلاب و حمایت از محرومین، پرداخت و در سال ۱۳۶۳ هجری شمسی به دلیل لیاقت و کاردانی، به رهبری سازمان نهضت فقه جعفری پاکستان برگزیده شد. وی از آن پس، علاوه بر ادامه تلاشهای خود جهت ایجاد وحدت میان تشیع و تسنن در پاکستان کوشید تا حقوق شیعیان را در این کشور احیا کند. این اقدامهای علامه عارف حسینی، خشم دشمنان وحدت و آرامش مردم پاکستان را برانگیخت و آنان وی را در چنین روزی به شهادت رساندند.
آغاز جنگ آمریکا در ویتنام
( ۵۶ سال پیش، در روز چهارم اوت سال ۱۹۶۴ میلادی )
در یک جنگ محدود دریایی میان کشتیهای جنگی آمریکا و ویتنام شمالی در خلیج تونکن - در دریای چین جنوبی - آمریکا شکست خورد. آمریکا این برخورد نظامی را بهانه کرد و مستقیماً وارد جنگ با ویتنام شمالی شد. واشنگتن تا این زمان بطور همه جانبه از رژیم ویتنام جنوبی علیه ویتنام شمالی حمایت میکرد، اما سربازان آمریکایی بطور مستقیم وارد نبرد نشده بودند.
در پی حادثه خلیج تونکن، آمریکا به شدت بر تعداد نیروهای خود در ویتنام جنوبی افزود و از زمین و هوا، مردم و چریکهای ویتنام شمالی را مورد حمله قرار داد. اما به دلیل مقاومت مردم و ارتش ویتنام شمالی و حملات متقابل آنها به نظامیان آمریکایی سرانجام واشنگتن درسال ۱۹۷۵ شکست را پذیرفت و از ویتنام خارج شد. به این ترتیب کشور ویتنام، باردیگر اتحاد خود را بازیافت.
شکست اشغال ترکیه توسط یونان
( ۹۸ سال پیش، در روز چهارم اوت سال ۱۹۲۲ میلادی )
حمله نیروهای ملی گرای ترکیه به رهبری کمال آتاتورک به سربازان یونانی که کشورشان را اشغال کرده بودند، آغاز شد. درپی فروپاشی امپراتوری عثمانی در جنگ جهانی اول، سرزمین اصلی این امپراتوری یعنی ترکیه امروزی نیز تحت سلطه متحدین درآمد. در این میان یونانیها که دهها سال بود با عثمانیها جنگ و درگیری داشتند، فرصت را غنیمت شمرده و بخشهایی از ترکیه را تصرف کردند. اما ملی گرایان ترکیه توانستند آنها را عقب برانند و دولتهای متحد را متقاعد کنند تا دولت ترکیه را به رسمیت بشناسند. آتاتورک نیز با استفاده از این موقعیت و با حمایت غربیها به قدرت رسید و اقدامات غربگرایانه و اسلام ستیزانه خود را آغاز کرد.
درگذشت نویسنده جوجه اردک زشت
( ۱۴۵ سال پیش، در روز چهارم اوت سال ۱۸۷۵ میلادی )
«هانس کریستین آندرسن» (Hans Christian Andersen) نویسنده دانمارکی کتابهای کودکان درگذشت. وی که در سال ۱۸۰۵ متولد شد، از کودکی علاقه خود را به خیال پردازی و داستان سرایی نشان داد. پس از آنکه پدرش را در ۱۱ سالگی از دست داد، تحصیل را رها کرد و به کار مشغول شد. با ورود آندرسن به تئاتر سلطنتی، وضع معیشتی وی بهتر شد و توانست به تحصیل ادامه دهد. این نویسنده دانمارکی ابتدا به سرودن شعر و نوشتن رمان پرداخت، اما به تدریج به داستانهای کودکان علاقهمند شد و استعداد خود را در این زمینه نشان داد. از آثار وی میتوان به «جوجه اردک زشت»، «دخترک کبریت فروش» و «ملکه برفی» اشاره کرد.