از تولد آيت الله سيستاني تا کشف قاره آمریکا
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز، دوشنبه سيزدهم مرداد سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با سيزدهم ذی الحجه سال ۱۴۴۱ هجری قمری و مطابق با سوم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ۱۳ مرداد) به شرح زیر است.
تولد آیت الله علی سیستانی
۹۰ سال پیش، در روز سیزدهم مرداد سال ۱۳۰۹ هجری شمسی:
آیت الله «سید علی سیستانی» فقیه و عالم برجسته و مرجع تقلید شیعیان، در شهر مقدس مشهد در شمال شرقی ایران به دنیا آمد. پنج ساله بود که آموزش قرآن را آغاز کرد و از ۱۱ سالگی به توصیه پدر، به فراگرفتن مقدمات دروس اسلامی پرداخت. وی پس از هشت سال برای تکمیل آموخته هایش به حوزه علمیه قم عزیمت کرد و از محضر آیت الله العظمی بروجردی استفاده فراوان برد. آیت الله سیستانی در سال ۱۳۳۱ ه. ش به نجف اشرف در عراق رفت تا باز هم بر دانش دینی خود بیفزاید. ایشان در این شهر از محضر علمای بزرگ، بویژه آیت الله خویی بهره برد و خود نیز به تدریس در سطوح بالای حوزوی پرداخت. این عالم فاضل، هم اکنون نه تنها بزرگترین مرجع تقلید شیعیان عراق به شمار میروند، بلکه نقش مهمی در ایجاد وحدت و آرامش در این کشور دارد. از زمان حمله آمریکا به عراق در سال ۱۳۸۲ ه. ش آیت الله سیستانی برای پایان دادن به اشغال این کشور توسط آمریکا و سپس داعش و گروههای تکفیری و ایجاد عراقی باثبات و متحد، تلاشهای شایان توجهی کرده است.
درگذشت میرزا محمد تقی شیرازی
۱۰۳ سال پیش در چنین روزی برابر با سیزدهم ذی الحجه سال ۱۳۳۸ قمری:
عالم مجاهد و مجتهد مبارز آیت اللَّه "میرزا محمدتقی حائری شیرازی" درگذشت. میرزا محمدتقی گلشن حائری شیرازی از بزرگان علمای امامیه و از شاگردان مُبَرِّز و تربیت یافته میرزای شیرازی اول است. ایشان یکی از مشهورترین چهره های شناخته شده در علم و تقوی و غیرت و شهامت دینی و پرچمدار و رهبر انقلاب مسلمانان علیه اشغالگران انگلیس بود. میرزا، به خوبی احساس می کرد که هدف دولت انگلیس از درخواست پذیرش نماینده دولت بریتانیا به عنوان رئیس حکومت عراق تسلط بر کشورهای اسلامی است. از این رو، فتوایى مشهور به نام فتوای دفاعیه که مجوّزی رسمی برای نهضت مسلحانه مردم عراق بود صادر کرد. در این فتوا، مطالبه حقوق، بر عراقیان واجب اعلام شده و در صورت عدم پذیرش انگلستان، جواز استفاده از قوه دفاعی عنوان شده بود. صدور فتوای میرزا لرزه بر ارکان حکومت استعمار پیر افکند و دولت انگلیس را به عقب نشینی از مواضع خود وادار نمود. او رهبر اصلی انقلاب ۱۹۲۰ م. مردم مسلمان عراق علیه استعمار بود که سرانجام توسط دست نشاندگان آنها مسموم گردید و در هشتاد سالگی به لقاءاللَّه پیوست.
اعلام جنگ آلمان به فرانسه در جنگ جهانی اول
۱۰۶ سال پیش در چنین روزی سوم اوت سال ۱۹۱۴ میلادی:
آلمان به فرانسه اعلان جنگ داد و جنگ جهانی اول وارد فاز گستردهای شد. جنگ جهانی اول در واقع با ترور ولیعهد اتریش در ۲۸ ژوئن ۱۹۱۴ و سپس اعلان جنگ به روسیه در اول اوت آغاز و با اعلان جنگ آلمان به فرانسه وارد مرحله جدیدی شد. این اتفاقات بهانهای بود تا کشورهای اروپایى برای حل اختلافات متعدد خویش و برطرف نمودن سوءظن نسبت به یکدیگر و در حقیقت برای فرونشاندن عطش قدرت طلبی خود جنگی را آغاز نمایند که مدت ۴ سال سراسر اروپا را در برگرفت. اتریش و آلمان که با یکدیگر قرارداد مودت داشتند به حال آماده باش درآمدند. آلمان در مرحله نخست لوکزامبورگ را اشغال نموده و در ۳ اوت ۱۹۱۴ میلادی نیز به فرانسه اعلان جنگ داد. چند ساعت بعد از آن، دولت انگلستان که موافقت نامه دوستی با فرانسه به امضا رسانده بود، به حمایت از این کشور وارد جنگ شد و بدین ترتیب اروپا و بخشی دیگر از سایر نقاط جهان در آتشی فرو رفت که بیش از ۸ میلیون تلفات داشت و میلیونها مجروح بر جای گذاشت و سرانجام در ۱۱ نوامبر ۱۹۱۸ میلادی به پایان رسید.
کشف آمریکا توسط اروپاییها و آغاز استثمار و استعمار قاره
۵۲۸ سال پیش در چنین روزی، سوم اوت سال ۱۴۹۲ میلادی:
بزرگترین سفر اکتشافی کریستف کلمب، دریانورد ایتالیایی، آغاز شد. در قراردادی که میان کریستف کلمب با پادشاه و ملکه اسپانیا امضا شد، کریستف کلمب ماموریت یافت راهی تازه به سوی هندوستان بیابد. به این منظور کریستف کلمب از بندر پائولوس اسپانیا با سه کشتی و ۱۲۰ دریانورد حرکت کرد و آنها پس از ۳۳ روز دریانوردی پا به خشکی گذاشتند. کریستف کلمب و همراهانش میپنداشتند به هندوستان رسیده اند، اما آنان به جزیره سالوادور واقع در قاره آمریکا رسیده بودند. بدین ترتیب کلمب بدون اینکه بداند موفق به کشف قاره آمریکا شده بود.
افتتاح کانال پاناما
۱۰۶ سال پیش در چنین روزی، سوم اوت سال ۱۹۱۴ میلادی:
با عبور نخستین کشتی از کانال پاناما، این کانال افتتاح شد. کار احداث این کانال توسط مهندسین فرانسوی آغاز شد، اما آمریکاییها آن را ادامه دادند و تکمیل کردند. با احداث این کانال ۶۸ کیلومتری، دو اقیانوس آرام و اطلس به یکدیگر متصل شدند.
ترور عزالدین قلق، نماینده سازمان آزادیبخش فلسطین در پاریس
۴۲ سال پیش، در روز سوم اوت سال ۱۹۷۸ میلادی:
رژیم صهیونیستی در یک اقدام تروریستی دیگر، «عزالدین قلق» نماینده سازمان آزادی بخش فلسطین در پاریس را به همراه معاونش به قتل رساند. در دو دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ سازمان جاسوسی رژیم نژاد پرست صهیونیستی موسوم به موساد تعداد زیادی از مقامهای سازمان آزادی بخش فلسطین را ترور کرد تا آن را تضعیف و وادار به سازش کند. اگر چه سازمان آزادی بخش فلسطین سرانجام صلح با رژیم صهیونیستی را پذیرفت، اما مردم مسلمان فلسطین به مبارزه با دشمن صهیونیستی ادامه داده اند.