از حمله صدام به کویت تا تعیین سرنوشت جنگ جهانی
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز، یکشنبه دوازدهم مرداد سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با دوازدهم ذی الحجه سال ۱۴۴۱ هجری قمری و مطابق با دوم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (۱۲ مرداد) به شرح زیر است.
درگذشت سنایی غزنوی
( ۹۶۸ سال پیش بنا بر برخی روایات تاریخی در دوازدهم ذی الحجه ۴۷۳ قمری )
شاعر پرآوازه ایرانی «حکیم ابوالمجد مجدود بن آدم سنایی غزنوی» در غزنین متولد شد. این استاد مسلم شعر فارسی در جوانی به سرودن شعر پرداخت و ابتدا رجال و بزرگان را مدح میگفت اما یکباره تحولی شگرف در او پدید آمد که راه خانه کعبه را در پیش گرفت و به حجّ رفت.
سنایی در مکه قصیدهای در اشتیاق دیدار کعبه و مکه معظمه سرود و پس از بازگشت از مکه مدتی در بلخ و شهرهای دیگر به سر برد. آنچه از سفرهای سنایی باقیست اشعار و قصایدی است که او در خراسان و بلخ سروده و به کارنامه بلخ مشهور است. سنایی بعد از اسکان مجدد در غزنین به اتمام مثنوی مشهورش «حَدیقَة الحَقیقة» پرداخت. مجموعه «سِیرُ العِباد اِلَی المَعاد» که بیانگر مهارت وی در سبک خراسانی است، مثنوی طَریقُ التَحقیق که بر وزن حدیقه است و سنایی آن را در سال ۵۲۸ هجری قمری به پایان رسانده؛ «عقل نامه؛ عشق نامه و تَجرِبَةُ العِلم» از دیگر آثار ارزشمند این شاعر خوش قریحه ایرانی است. سنایی در سال ۵۳۵ ه. ق درگذشت و مقبره اش در شهر غزنین است.
حمله صدام به کویت
( ۳۰ سال پیش، در روز دوم اوت سال ۱۹۹۰ میلادی )
ارتش رژیم متجاوز بعثی عراق با حمله به همسایه جنوبی خود - کویت - این کشور را اشغال کرد. این دومین تجاوز ارتش عراق، پس از حمله به ایران در سال ۱۹۸۰ میلادی بود. رژیم صدام همواره درباره کویت ادعای ارضی داشت و این کشور را استان نوزدهم عراق میدانست.
رژیم صدام قصد داشت با اشغال کویت که از منابع غنی نفت برخوردار است، ضمن احراز جایگاه قدرت برتر در منطقه خلیج فارس، رهبری جهان عرب را به دست گیرد اما تجاوز عراق به کویت، واکنش منفی شدیدی را در جهان علیه رژیم سابق بغداد برانگیخت. کشورهای جهان و شورای امنیت، این اقدام عراق را محکوم کردند و خواستار خروج ارتش این کشور از کویت شدند. همچنین تعدادی از کشورها به رهبری آمریکا، نیروهای خود را برای اخراج ارتش عراق از کویت، به خلیج فارس اعزام کردند. با وجود نزدیک به هفت ماه رایزنیهای سیاسی، رژیم صدام حاضر به خارج کردن نیروهایش از کویت نشد و در نتیجه متحدین با حمله به عراق و وارد کردن تلفات و خسارات سنگین به ارتش و مردم این کشور، در ۲۸ فوریه سال ۱۹۹۱ به اشغال کویت پایان دادند.
پایان کنفرانس پوتسدام، تعیین سرنوشت جنگ جهانی دوم
( ۷۵ سال پیش در چنین روزی برابر با دوم اوت ۱۹۴۵ میلادی )
کنفرانس «پوتسدام» پایان یافت. سومین و آخرین کنفرانس سران متفقین در زمان جنگ جهانی دوم از روز هفدهم ژوئیه تا دوم اوت ۱۹۴۵ م. در شهر پوتسدام، نزدیک برلین، با حضور استالین، ترومن و چرچیل، رهبران وقت شوروی، امریکا و انگلستان برگزار شد. البته در میانه راه، چرچیل در نتیجه شکست در انتخابات پارلمانی انگلیس، جای خود را به کِلِمنت اَتْلی داد.
کنفرانس پوتسدام بیشتر به بحث درباره توافق های کنفرانس یالتا و نحوه اجرای آن و آینده آلمان اختصاص داشت. در این کنفرانس، استالین در اجرای توافق محرمانهای که در کنفرانس یالتا در فوریه ۱۹۴۵ م به دست آمده بود، قول داد پس از بازگشت به مسکو به ژاپن اعلان جنگ بدهد. این امر هزینه چندانی برای شوروی نداشت، زیرا کمتر از یک ماه بعد، جنگ جهانی در آسیا نیز به کلی پایان یافت. همچنین ترومن رئیس جمهوری آمریکا در جریان کنفرانس پوتسدام به استالین اطلاع داد که امریکا به بمب هسته ای دست یافته و ممکن است آن را علیه ژاپن به کار ببرد؛ بنابراین شکست ژاپن در جنگ امری حتمی بود و استالین از شرکت در جنگ با ژاپن، ریسک نمی کرد. اولین اقدام پس از پایان کنفرانس پوتسدام، دستور ترومن برای بمباران هستهای ژاپن در ششم و نهم اوت همان سال بود که به قتل عام صدها هزار نفر و شکست نهایی ژاپن انجامید.
درگذشت الکساندرگراهام بل
( ۹۸ سال پیش، در روز دوم اوت سال ۱۹۲۲ میلادی )
«الکساندر گراهام بل» (Alexander Graham Bell)، مخترع اسکاتلندی – آمریکایی درگذشت. وی در سال ۱۸۴۷ در اسکاتلند به دنیا آمد و پس از ابتلا به بیماری سل، با خانواده به کانادا و سپس آمریکا رفت. بل در آمریکا کار روی انتقال صدا را آغاز کرد و پس از آشنایی با «توماس واتسون» آزمایشها را جدیتر پی گرفت تا آنکه در سال ۱۸۷۶ موفق به اختراع تلفن شد. البته اختراع گراهام بل تاکنون تغییرات بسیاری یافته و بشر به انتقال صدا بدون استفاده از سیم یا تلفن همراه دست یافته است.