به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما و به نقل از اتاق ایران، آقای علیرضا کلاهی صمدی، با بیان اینکه بخشی از محصولات و خدمات این صنعت به کشورهای منطقه مانند عراق، افغانستان و پاکستان صادر میشود افزود: صنعت برق ایران، جزو معدود صنایع توانمند کشور است که این خودکفایی یا توانمندی با برنامهریزی مشترک دولت و بخشخصوصی ایجاد شده است.
وی با اشاره به سفر آقای اردکانیان به عراق ادامه داد: پانزدهم خرداد امسال در سفر وزیر نیرو به عراق قرارداد صادرات برق به عراق به مدت دو سال امضا شده که قرارداد بسیار خوبی است، زیرا این قرارداد میتواند بخشی از مطالبات و نگاه بخش خصوصی را پاسخگو باشد.
وی اضافه کرد: ما یکی از صادرکنندگان برق به عراق هستیم؛ برخی از ورود ترکیه به بازار عراق در حوزه برق نگران هستند که مبادا جای ما را بگیرد؛ اما معتقدم که چنین اتفاقی نخواهد افتاد، زیرا ترکیه خود واردکننده انرژی است؛ اما معنای این گفته اصلا این نیست که ما با خیال راحت بنشینیم و فکر کنیم ترکیه جای ما را نمیگیرد.
کلاهی گفت: ما باید در حوزه انرژی برخی مسائل راهبردی را در نظر بگیریم؛ باید ارزش سوخت فسیلی خود را بدانیم و باید دارایی زیرزمینی خود را به دارایی روی زمینی تبدیل کنیم. ما به دلیل تحریم نتوانستهایم به بازار LNG وارد شویم و فکر میکنم بعد از این هم نمیتوانیم جای محکمی در این بازار پیدا کنیم، زیرا این بازار تحت کنترل آمریکاییهاست. از این رو باید گاز را به برق تبدیل کرده و آن را صادر کنیم ضمن اینکه ما صنعت برق توانمند بومی داریم؛ وصل شدن به شبکه کشورهای دیگر میتواند شبکه برق ایرانی را به تعادل برساند.
وی افزود: ایران در صنعت برق ۹۰ درصد خودکفایی با مسیر درست و بومی را طی کرده است و این با خودکفایی در حوزه صنعت خودرو خیلی متفاوت است.
کلاهی اضافه کرد: صنعت برق ایران توانمند است و این توانمندی با وجود مشکلاتی است که دولتها به این حوزه تحمیل کرده اند. ما با صنعت برق به عنوان یک صنعت یارانهای برخورد کردهایم؛ هیچ راهبرد مشخصی نداریم به طور نمونه در هیچجای دنیا اینقدر تعرفههای مختلف وجود ندارد. چندگانگی تعرفهها یک ایراد است که در اصطلاح میتوان گفت به شفاف نبودن تعرفهها بازمیگردد، هر کالایی که چند نرخی باشد باعث گسترش فساد میشود.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران گفت: با وجود همه موانع, ۹۵ درصد از صادرات خدمات فنی و مهندسی در صنعت برق اتفاق افتاده که وابسته به زنجیره صنعت بومی است؛ تقریبا همه اجزای صنعت برق در ساخت یک نیروگاه بومی است و این تاثیر بالایی در افزایش حجم تولید ناخالص ملی دارد.
در چند روز اخیر، خبری منتشر شد مبنی بر اینکه عراق میخواهد برای جبران کمبود برق از ترکیه و یک شرکت مستقر در منطقه اقلیم کردستان برق وارد کند. احمد موسی، سخنگوی وزارت برق عراق گفته است عراق قصد دارد ۴۵۰ مگاوات برق از گروه KAR در منطقه اقلیم کردستان عراق و ۲۰۰ مگاوات برق از ترکیه وارد کند.