گزارش مکتوب؛
طلای شوره زار
در زمینهای شور هرمزگان یکی از درامد زاترین آبزیان پرورش داده می شود که مشتریان پر و پاقرصی در ایران و خارج دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس؛ برداشت میگوی پرورشی هرمزگان از 3 هزار و 500 هکتار مزارع زیر کشت آغاز شد.
میگوی هرمزگان همه استانداردهای سلامت بهداشتی و غذایی جهانی را از جلمه عاری بودن از آنتی بیوتیکها، قارچ کشها یا مواد دارویی و افزودنیهای غذایی نگه دارنده دارد.
اکنون برای پرورش از گونه " وانومی" استفاده میشود که مقاومت بالایی در برابر بیماری ها، رشد سریع و سازگاری با آب و هوایی هرمزگان دارد.
این گونه نخستین بار از هاوایی و آمریکای لاتین به استان آورده شده و اکنون به گونهای بومی تبدیل شده است.
دو بار برداشت میگو در سال از دیگر مزیتهای پرورش میگو در استان است.
در استان بوشهر رقیب اصی هرمزگان یکبار در سال میگو برداشت میشود.
بوشهر با تولید ۱۵ هزار تن میگوی پرورشی در سال رتبه دوم برداشت این محصول در کشور است.
هرمزگان برای دومین سال متوالی رتبه نخست برداشت میگو در کشور است.
امسال پیش بینی شده تا ۲۵ هزار تن محصول برداشت شود.
ظرفیت شیلاتی هرمزگاناستان هرمزگان؛ جنوبیترین استان کشور در کنار سواحل نیلگون خلیج فارس و دریای عمان، ظرفیتهای فراوان و ویژهای در زمینه سرمایه گذاری در بخش شیلات و آبزیان دارد.
ظرفیتهای بی نظیری که این استان را به قطب نخست تولید انواع آبزیان در کشور تبدیل کرده است.
دسترسی به بازارهای جهانی و آبهای آزاد، هزار و ۵۰۰ کیلومتر نوارساحلی و دارابودن ۱۴ جزیره اقتصادی و راهبردی بر جایگاه شیلاتی استان افزوده است.
۵۲ مرکز تخلیه صید، ۲۲ بندر صیادی، ۷۸ واحد صنعتی، دارابودن مناطق آزاد قشم و کیش به عنوان مناطق صیادی و اقتصادی از ظرفیتهای استان در این بخش است.
وجود ۵۰ هزار هکتار زمینهای مستعد برای تولید میگوی پرورشی، ۲۰ مرکز پرورش با تولید یک میلیارد و چهارصد میلیون لارو میگو از دیگر زمینههای شیلاتی استان است.
معیشت ۲۲ درصد از جمعیت هرمزگان از فعالیتهای صیادی استان تامین میشود.
با رونق آبزی پروری در هرمزگان، شیلات استان از یک بخش بومی و محلی به صنعت تاثیرگذار تبدیل شده است و اکنون محصولات بخش شیلات به بیش از ۱۰ کشور آسیایی و اروپایی صادر میشود.
استاندار هرمزگان میگوید: این بخش از ضرورتهای اقتصاد مقاومتی است که نیازهای ارزی کشور را تامین و صادرات غیر نفتی را افزایش میدهد.
فریدون همتی میافزاید: بر اساس سند توسعه استان، بخش شیلات محور توسعه در شهرهای ساحلی شرقی و غربی هرمزگانه و برای صادارت ۱ میلیارد دلار از استان برنامه ریزی شده است.
پرورش میگو پیشانی صنعت شیلات استانمهمترین بخش شیلات استان صنعت پرورش میگو است.
برخورداری هرمزگان از صنعت پرورش میگو باعث شده است تا اقتصاد هرمزگان ماهیت شیلاتی بگیرد.
بیش از۷۰ درصد صنعت آبزی پروری هرمزگان در حوزه پرورش میگو است.
سالانه ۲۵ هزار تن میگوی پرورشی در هرمزگان تولید و تنها ۲۰ درصد آن در داخل مصرف میشود.
میگوی موجود از ۲۰ سایت و ۲۵۰ مزارع فعال برداشت میشود.
رییس اداره میگوی شیلات هرمزگان میگوید: اکنون ۱۰ هزار هکتار مزرعه در هرمزگان واگذارشده و ۲۰ هزار هکتار نیز استعداد یابی شده است.
علی اکبر مجاز میافزاید: با بهره بردرای از ۳۰ هزار هکتار سطح تولید با افزایش ۱۰ برابری به ۲۰۰ هزار تن میرسد.
خودکفایی در تولید لاروهمه لارو مورد نیاز در مزارع نیز در مراکز تکثیر در استان تولید میشود.
هرمزگان با ۱۱ مرکز تکثیر سالانه نزدیک به ۲ میلیارد لارو میگو تولید و بخشی از نیازهای استانهای سیستان و بلوچستان، خوزستان و گلستان را نیز تامین میکند.
تولید میگو در هر هکتار بین سه تا ۵ تن است که با افزایش عمق و تراکم و مکانیزه شدن تا ۸ تن نیز قابل افزایش است.
با توسعه پرورش میگو زمینه اشتغال بیش از ۶ هزار نفر در استان فراهم شده است.
۶ هزار نفر از مرزنشینان هرمزگان در مزرعههای پرورش میگو اشتغال دارند که دو برابر همین نیز در صنایع وابسته
د رتولید خوراک دام و تولید لارو و صنایع فراوری فعالند.
بانوان نیز از این اشتغال بی بهره نمانده اند.
بصیری پرورش دهنده میگو میگوید: نزدیک به ۳۰۰ نفر نیروی کار دارد که از این شما ۳۰ درصدبانوان هستند.
به ازای هر هکتار یک نفر اشتغال مستقیم و غیر مستقیم ایجاد میشود.
پرداخت تسهیلاتمدیر کل شیلات هرمزگان میگوید: پرورش میگو جزو طرحهای اقتصاد مقاومتی در هرمزگان است و حمایتهای ویژه در پرداخت تسهیلات به متقاضیان و پرداخت سرمایه در گردش به فعلان فعلی صورت میگیرد.
عبدالرسول دریایی میافزاید: از زمان طرح اقتصاد مقاومتی تاکنون بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان برای توسعه سه طرح بزرگ و مزارع کوچک در استان پرداخت شده است.
متقاضیان با ۲۰ درصد آورده میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند.
هزینه راه اندازی هر هکتار مزرعه ۳۰۰ میلیون تومان است.
وی میافزاید: تهیه اطلس میگوی استان نیز در مراحل نهایی است و تا پایان امسال منتشر میشود.
در این اطلس اطلاعاتی درباره مزارع پرورش میگو و قابل واگذاری برای سرمایه گذاران جمع اوری شده است.
در سالهای اخیر به علت کاهش منابع آبزیان دریایی به طرحهای پرورش میگو توجه ویژه شده است.
مجاز رییس اداره میگوی هرمزگان میگوید:۱۸۰ هزارهکتار زمین مستعد برای پرورش آبزیان در سواحل جنوبی ایران استعداد یابی شده است که یک سوم از این مزارع در سواحل هرمزگان قرار دارد.
برای بهره مندی از افراد بومی محلی و صیادان سنتی نیز ۵ هزار هکتار از مناطق ساحلی سیریک و جاسک و بندرعباس در حال مطالعه است و به افراد بومی در قالب تعاونیهای تولید واگذار میشود.
سیریک قطب تولید لارو میگوهمه لارو میگوی مورد نیاز نیز در استان تولید میشود.
سالانه حدود ۲ میلیارد لارو میگو در استان تولید و به میگوکاران داده میشود. بخشی از آن نیز به استانهای مجاور بوشهر و سیستان و بلوچستان ارسال میشود.
قطب تولید لارو در هرمزگان سیریک است.
از ابتدای امسال تاکنون ۲۴۱میلیون و ۱۵۰هزار قطعه لارو میگو در مزرعههای پرورشی شهرستان سیریک تولید شد. رییس شیلات سیریک میگوید: میگوهای تولید شده لارو پس از نمونه برداری و تایید سلامت با رعایت اصول بهداشتی به مرکزهای پرورش میگو منتقل و برای ذخیره سازی به دیگر نقاط استان نیز صادر میشود.
حسن رییسی میافزود:اکنون ۸مرکز تکثیر پرورش میگو در شهرستان سیریک فعالیت دارند.
وی گفت: به طور متوسط در هر یک از مراکز تکثیر بچه میگو ۲۵ تا ۳۰ نفر به طور مستقیم مشغول فعالیت هستند که در مجموع در این مراکز برای ۲۴۰ نفر اشتغالزایی صورت گرفته است.
شهرستان سیریک با دارا بودن ۱۲۰ کیلومتر نوار ساحلی یکی از مناطق مهم تکثر بچه میگو و پرورش میگو هرمزگان است.
لاروها پس از تکثیر در استخرهای خاکی مزارع که با جزر و مد دریا آبگیری شده است پرورش مییابند.
مدت زمان پرورش میگو ۴ تا ۶ ماه است. میگوی ایرانی در خارج از کشور با گونه ممتاز هرمزگان شناخته میشود و مشتریان متعددی از ماهها قبل از برداشت قراردادهای خرید میبندند.
تکمیل زنجیره تولیدهمه بخشهای پرورش میگو در استان فعال است و چرخه این صنعت تکمیل و به خودکفایی رسیده است.
دیگر خبر از کارشناسان فنی از تایلند و کشورهای آسیایی در این مزارع نیست و کارشناسان شیلاتی استان در این بحش فعال شده اند.
در ۱۳ واحد بسته بندی و فراوری در استان هزار نفر فعال هستند
ظرفیت روزانه تحویل گیری این واحدها ۲۵۰ تن در روز است.
مختاری تولید کننده سوخاری میگو میگوید: استفاده از محصولات فراوری شده میگو، مانند نوع پفکی و سوخاری و چیبس به توسعه بازار میگو کمک میکند.
شیلات هرمزگان برنامههای برای ایجاد انگیزه در میان سرمایه گذاران بخش خصوصی و حضور شرکتهای تعاونی و صیادی فراهم کرده است.
ناخدا اسماعیل میگوید: به علت تعداد زیاد ماهیگیران و صید های صنعتی دیگر دریا مثل قبل روزی نمیدهد باید استخرها و پرورش را برای نان آوری انتخاب کنیم.
با افزایش سرمایه گذاریها در این بخش گردش مالی در بخش شیلات استان نیز به بیش از ده هزار میلیون ریال رسیده که رقمی کلان است.
نتیجه گیریهرمزگان ظرفیتهای شیلاتی فراوانی دارد که فعال کردن آن میتواند زمینه اشتغال بسیاری از جوانان بیکار را فراهم کند. جوانانی که شغل آبا و اجدادی شان صیادی است.
نویسنده: محمد امیرمحمدی