قم دارای هفت شهرک و چهار ناحیه صنعتی است و بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ واحد صنعتی دارد؛ همین ظرفیت باعث شده تا احیا واحدهای فعال و راکد یکی از سیاستهای مهم استان، در راستای ایجاد اشتغال و افزایش ظرفیتهای اقتصادی باشد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز قم؛ همین سال گذشته بود که خبرها از تلاطم بازار تولید بطری و کمبود مواد اولیه برای تولید این محصول حکایت داشت و تیترها از تعطیلی میگفتند:
«سی درصد کارخانجات آب معدنی تعطیل شدند»«کمبود بطری آب معدنی دردسرساز شد»«واحدهای تولیدی به مرز تعطیلی رسیدهاند» ...بخشی از این تیترها شاید مربوط به کارخانه گلریز پلمیر قم بود؛ کارخانهای که از پنج سال پیش، یارای مقاومت در برابر نواسات بازار و نبود مواد اولیه را از دست داد و زنگار تعطیلی بر در و دیوارش پاشیده شد؛ کارخانهای که عنوان «تنها واحد تولید کننده مواد اولیه بطری کشور در بخش خصوصی» را با خود یدک میکشید.
پایان شب سیه سفید است...حالا، اما خبرهای خوشی از این کارخانه به گوش میرسد؛ خبرهایی از جنس رونق تولید.
مدیر عامل جوان کارخانه روبرویم نشسته تا از اوضاع و گذشته و حال این کارخانه برام بگوید.
واکاوی سابقه کارخانه، موضوع اولین سوالم بود؛ او میگفت: شرکت گلریز پلیمر قم سال ۸۸ وارد مدار تولید شد، اما به یک باره بر اثر کمبود مواد اولیه در سال ۹۲، صفر تا صدش از مدار تولید خارج شد.
آقای صابری ناگفتههای زیادی از پنج سال گذشته گفت؛ روزهای رنج آوری که یکی پس از دیگری، قربانی تحریمهای ظالمانهای شد که مواد اولیه این کارخانه را هدف گرفته بود.
کلاه مهندسی را از سرش برمی دارد و عرق پیشانی را پاک میکند و این بار با شور و هیجان میگوید:، اما امسال همه، اعم از مسئولان کشوری و استانی دست به دست هم دادند تا این کارخانه جان تازهای بگیرد؛ حالا ۸۵ نفر به طور مستقیم مشغول به کار اند و این یعنی روزهای خوب ۸۵ پدری که با لبخند و دست پر وارد خانه میشوند و دل خانواده را شاد میکنند.
مدیر عامل جوان ادامه میدهد: فقط این نیست؛ احیا مجدد این کارخانه موجب احیا کارخانههای پایین دست شده چرا که رونق کارخانه ما یعنی رونق صنایع لبنیات، روغن، انواع نوشیدنی ها، شویندهها و دهها صنعت دیگر.
او میگوید: ظرفیت تولید این کارخانه بیش از ۲۰۰ تن در روز است که با اجرای طرح توسعه و تامین مواد اولیه پیش بینی میشود تولید روزانه تا پایان سال به بیش از ۳۰۰ تن افزایش یابد.
عبور از روبان قرمزبه سمت سالن تولید حرکت میکنیم؛ آقای صابری میگوید: ظرفیت این کارخانه ۶۷ هزار تن در سال است که امیدواریم نیاز بازار را تامین کنیم تا دیگر شاهد تلاطمی در بازار پِت (مواد اولیه ساخت بطری) نباشیم.
بهانه حضور من در این کارخانه، سفر سرپرست وزارت صمت به قم است؛ سفری که افتتاح کارخانه گلریز پلمیر قم یکی از اهداف آن است.
همه پشت روبان قرمز ایستاده اند و آقای مدرس خیابانی، قیچی به دست با نام و یاد خدا روبان را پاره میکند؛ صدای صلوات در کارخانه طنین انداز میشود و کارگران با ذوق و شوقی وصف ناشدنی هر کدام به سمت پستهای خود میروند.
آقای مدرس خیابانی میگوید: اگر همه اعتقاد داریم که تولید راه نجات کشور است، راه نجات تولید هم بومی سازیست؛ همه باید متکی باشیم به توان خودمان.
او میگفت: ما امسال برنامه راه اندازی حدود ۱۵۰۰ واحد ... فعال در شهرکهای صنعتی در کل کشور را داریم که ۲۱۱ واحد در سه ماهه اول سال راه اندازی شده که یکی از آن واحدها همین واحد گلریز پلیمر قم است.
سرپرست وزارت صمت اظهار امیدواری کرد: همه دستگاهها اعم از سیستم بانکی، سیستم مالیاتی و سیستم بیمهای باید پای کار باشند؛ رونق تولید تکلیف یک دستگاه یا یک نفر نیست همه باید دست به دست هم بدهند تا تولید را به عنوان محوریترین موضوع کشور مد نظر قرار دهیم.
او میگفت: راه اندازی این واحد نشان میدهد که عزم کافی برای جان بخشیدن به صنایع زمین گیر شده در ما وجود دارد، اما باید حواسمان به محدودیتها هم باشد.
او در ادامه گفت: با توجه به جلساتی که داشتیم، هم حوزه بانکی، هم مالیاتی و هم بیمهای برای ورود بیشتر به عرصه حمایت از تولید راغب هستند.
سرپرست وزارت صمت خاطرنشان کرد: تحریمها هم منشا داخلی و هم خارجی دارد، اما اگر برنامه ریزیها درست باشد چرخ تولید میچرخد.
او میگفت: ما ۲۰۰ طرح بزرگ در برنامه داریم؛ ۱۷۰ هزار میلیارد تومان حجم سرمایه گذاری آن است که قرار است همه در شرایط تحریم راه اندازی شوند.
آقای مدرس خیابانی تاکید کرد: امسال ۳۰ واحد صنعتی راکد به چرخه تولید استان بازمی گردد که پیش بینی میشود این میزان ظرفیت اشتغال ۶۰۰ نفر را فراهم کند.
آقای سیجانی رئیس سازمان صمت استان قم هم در تایید صحبتهای او گفت: ۲۵۲ واحد راکد شناسایی شده که امسال ۳۵ واحد احیا خواهد شد.
دستانی که خار چشم دشمنان میشوندبعد از رفتن مسئولان دوباره به داخل سالن تولید برمی گردم تا با کارگران و مهندسان جوان گفتگو کنم.
کارگری با خوشحالی به سمت من میآید و میگوید: خدا را شکر که کارخانه راه افتاد و دوباره سرکار آمدیم، بیکاری هم سخت است هم عذاب آور، خدا را شکر اصلا فکر نمیکردم دوباره کارخانه راه بیافتد.
مهندس سعیدی سر کارگر کارخانه میگفت: علاوه بر تعمیرات اساسی خطوط تولید، همه مراحل کنترل کیفی محصولات هم به دست مهندسان جوان داخلی انجام میشود و دیگر نیازی به مهندسان قبلی که از آلمان و آفریقای جنوبی میآمدند نیست.
بی نیاز شدن این واحد صنعتی از مهندسان خارجی و احیا آن با حمایتهای بخش دولتی نشان از آن دارد که هیچ بن بستی در هیچ کجای کشور و به ویژه دنیای اقتصاد این مرز و بوم وجود ندارد؛ بن بست واقعی، در مغزهای زنگ زده کسانیست که سیر تا پیاز این مملکت را به امضا و نیم نگاه ساکنان کاخ سفید گره زده اند و همچنان چشم به راه چشم آبیهای بد عهد اند؛ اوضاع در هم ریخته اقتصادی امروز شاید محصول همین تفکر باشد؛ تفکری که تخصص جوان ایرانی را تنها در پخت آبگوشت بز باش میداند و قرمه سبزی و قیمه نثار!
آقامحمدی _ خبرگزاری صدا و سیما _ قم