اعتراض رسمی ایران به اقدام ترکیه
ایران، پرونده ثبت خوشنویسی را به یونسکو ارسال کرده است
معاون میراثفرهنگی کشور با انتقاد از اقدام اخیر ترکیه در استفاده از صفت اسلامی در پیشنهاد برای ثبت پرونده این هنر به یونسکو،گفت: ایران نیز قبلا پرونده ثبت هنر خوشنویسی را برای اجلاس ۲۰۲۱ یونسکو ارسال کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، آقای محمدحسن طالبیان با اشاره به اعتراض رسمی ایران نسبت به اقدام ترکیه برای ثبت جهانی «خوشنویسی اسلامی»، افزود: طبق مفاد کنوانسیون مذکور، ثبت یک عنصر فرهنگی انحصار و مالکیت ایجاد نمیکند، اما اعتراض ما به پرونده خوشنویسی اسلامی ایرادی فنی است، به این معنا که صفت اسلامی اشاره به گسترهای بیش از محدوده ترکیه دارد و ترکیه نمیتواند از این عنوان برای پرونده خوشنویسی این کشور بهره ببرد.
معاون میراثفرهنگی وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری گفت: همانطور که پیشتر اعلام شده بود، برای سال ۲۰۲۰ پروندهای با عنوان خوشنویسی از سوی ترکیه مطرح نبود، اما بنا بر اطلاع واصله اخیر، ترکیه پروندهای را با عنوان خوشنویسی اسلامی برای سال ۲۰۲۱ به یونسکو ارائه داده که این امر مورد اعتراض ایران قرار گرفته است.
وی افزود: همان طور که قبلاً نیز اعلام شد، هر کشوری میتواند میراثفرهنگی ناملموس خوشنویسی کشور خود را ثبت کند، اما صفت اسلامی در واقع به گسترهای بیش از کشور ترکیه اشاره دارد و این خلاف کنوانسیون ۲۰۰۳ حراست از میراث فرهنگی ناملموس است.
آقای طالبیان گفت: عنوان پرونده پیشنهادی ترکیه برای خوشنویسی، دارای صفت اسلامی است که این امر مورد اعتراض رسمی ایران قرار گرفته است. چراکه صفت اسلامی نمیتواند محدود به ترکیه باشد، فارغ از آنکه منشأ خوشنویسی اسلامی را باید در ایران جست.
معاون میراثفرهنگی وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری تاکید کرد: ایران نیز برای سال ۲۰۲۱، پرونده خوشنویسی خود را در چهارچوب فهرست اقدامات خوب پاسداری برای یونسکو ارسال کرده است.
آقای طالبیان گفت: ثبت خوشنویسی از سوی کشورهای مختلف قبلا نیز صورت گرفته است؛ مثلا چین خوشنویسی چینی را در سال ۲۰۰۹ ثبت کرده و کشورهای عربی نیز برای سال ۲۰۲۱، پروندهای را با عنوان خوشنویسی عربی برای یونسکو ارسال کردهاند