آغاز طرح مطالعاتی گونههای خزنده و دو زیست
طرح مطالعاتی گونههای خزنده و دو زیست چهارمحال وبختیاری آغاز شد.
شهرام احمدی افزود:چهارمحال و بختیاری به دلیل تنوع زیاد پستی و بلندی و آب و هوایی، دارای تنوع زیستی خزندگان بسیار با اهمیت است و افعی کوهرنگی (Montivipera kuhrangica) و لاسرتای زاگرسی (Iranolacerta zagrosica) از گونههای بومزاد ایران هستند که در ارتفاعات استان مشاهده شدهاند.
وی گفت:افعیهای کوه زی، مارهای سمی با جثهای متوسط هستند که به طور عمده در مناطق مرتفع رشته کوههای البرز و زاگرس دارای جمعیتهای تکهتکه شده و جدا افتادهای هستند و این جنس در ایران دارای چهار گونه شناخته شده شامل؛ افعی ارمنی، افعی لطیفی، افعی زنجانی و افعی کوهرنگی است.
شهرام احمدی گفت:براساس توافق سازمان حفاظت محیطزیست باوزارت علوم، تحقیقات و فناوری، طرح مطالعه، تهیه شناسنامه واطلس گونههای خزنده و دوزیست استان به عنوان اولویتهای پژوهشی و مطالعاتی استان، توسط یکی از اعضای هیأت علمی شهرکرد درحال انجام است وپراکنش افعی کوهرنگی در چهارمحال و بختیاری در قالب همین مطالعات، بررسی خواهد شد.
- وی افزود:افعیها خزندگانی سمی هستند که در رأس هرم غذایی اکوسیستمها قراردارند، این زیستمندان نقش ویژهای در کنترل جمعیت پرندگان، پستانداران کوچک به ویژه جوندگان و گروههای مختلف خزندگان بازی میکنند.
احمدی جدیترین تهدیدها برای افعیهاوازجمله افعی کوهرنگی را، تخریب زیستگاه به واسطه توسعه بیرویه کشاورزی، معدنکاری، گسترش شهرها، چرای بیرویه دام و تغییرات اقلیمی بیان کرد وگفت: در سالهای اخیر با توجه به توسعه گردشگری غیرمسئولانه، فشار بر این موجودات بیشتر از پیش شده است و حضور گردشگران میتواند بر موفقیت تولید مثلی آنها تاثیر بگذارد.
وی گفت: هرساله تعدادی از مارها و به ویژه افعیهای ایران توسط مردم کشته میشوند و در این بین بسیاری از مردم ناآگاهانه و از روی ترس مارها را از بین میبرند.
احمدی گفت: برخی از افراد سودجو برای تولید محصولاتی مانند روغن مار هرساله تعداد زیادی از این موجودات را از بین میبرند.
وی افزود:این محصولات بدون هرگونه تائیدیه بهداشتی از مراجع ذیصلاح بوده و اثربخشی ادعا شده از سوی این افراد نیز هرگز در هیچ مطالعه علمی تائید نشده است.
احمدی اضافه کرد: بی تردید آگاه سازی مردم از ارزشهای ویژه این زیستمندان میتواند بخش بزرگی از مشکلات را حل کند.
وی از مردمی که وارد زیستگاههای این خزنده میشوند خواست: در صورت مشاهده یا ثبت تصویری این گونه با ارزش، مراتب را به حفاظت محیط زیست استان اطلاع دهند.
احمدی گفت:افعی کوهرنگی (Montivipera kuhrangica) در سال ۲۰۱۱، توسط رجبی زاده و همکاران بر اساس مطالعات ریخت شناسی به عنوان گونهای جدید از دشت لاله در منطقه کوهرنگ معرفی شد و در مطالعهای که در سال ۲۰۱۹ چاپ شد، اورعی (عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد) این گونه را از ارتفاعات نزدیک به سه هزار متری اطراف فریدونشهر (استان اصفهان) نیز گزارش کرد.