به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی و هنری
خبرگزاری صدا و سیما؛ بر اساس گفته داروسازان از نقاط مختلف کشور که در ویدیوهای آن به دست ما رسیده است خبری از ماسک مصوب در داروخانهها نیست و به نظر میرسد مسؤولان ذی ربط داروخانهها را به عنوان خواستگاه اصلی ارایه این کالای بهداشتی فراموش کرده اند.
داروسازی از استان البرز با اشاره به توزیع نشدن ماسک از ابتدای بحران کرونا به داروخانههای این استان گفت: ما شرمنده مردمی هستیم که به ما برای تهیه ماسک مراجعه میکنند، اما چیزی برای ارایه به آنها نداریم.
وی افزود: حتی داروخانهها حاضرند ماسک مصوب را با قیمت تعیین شده بدون حتی ریالی افزایش قیمت در اختیار مردم قرار دهند، اما این توزیع غیر کارشناسی موجب نارضایتی و سردرگمی مردم در شرایط کنونی شده است.
داروسازی از استان اصفهان نیز در ادامه با اشاره به مشکل نبود ماسک در داروخانهها ادامه داد: نبود ماسک مصوب در داروخانهها موجب شده مردم ماسک مورد نیاز خود را از سوپرمارکتها و دست فروشها تهیه کنند در حالی که هیچ تضمینی در سلامت و کیفیت ماسک خریداری شده از این مکانها وجود ندارد.
داروسازی از استان کاشان نیز گفت: متأسفانه مسؤولان فقط در بحران کرونا سعی کردند نقش داروخانه را به عنوان یک مرکز با هویت مشخص و مورد تأیید مراکز نظارتی نادیده بگیرند و در این بین این سلامت مردم است که تحت الشعاع قرار گرفته است، زیرا مراجعات پیاپی مردم به داروخانهها در طول روز حاکی از آن است که مردم داروخانهها را مرکز اصلی ارایه ماسک میدانند و تمایلی به خریداری ماسک از سوپرمارکت و دستفروشها ندارند.
برای بررسی این موضوع سری به داروخانههای سطح شهر زدیم تا ببینیم وضعیت دسترسی مردم به ماسک در شرایطی که استفاده از آن در مکانهای عمومی اجباری شده چگونه است.
آقای دکتر عمادی داروساز داروخانهای در تهران با اشاره به مشکلات تأمین ماسک گفت: در داروخانهها هیچ ماسک مصوبی وجود ندارد و این مشکل مربوط به یک روز و یک هفته نیست بلکه از ابتدای بحران کووید ۱۹داروخانهها به دلایل نامعلومی از چرخه توزیع ماسک حذف شدند و مردم وقتی به ما مراجعه میکنند پاسخی برای نبود ماسک به آنها نداریم.
آقای دکتر خداپرست در داروخانهای دیگر در تهران گفت: مردم باید به مکانهایی مراجعه کنند که معلوم نیست ماسک را از کجا آورده اند و نمیدانند نظارتی بر آنها هست یا نه، بعلاوه اینکه قیمت ماسک در این مکانها ۴ تا ۵ برابر قیمت مصوب است، اما در داروخانهها ماسکی برای ارایه نداریم و شرمنده مردم هستیم.
آنچه مسلم است تأمین ماسک در شرایط کنونی مطالبه عمومی است و مسؤولان باید با مدیریت شرایط بتوانند دغدغههای به حق جامعه را در این خصوص پاسخ دهند.
همچنین آقای دکتر سید علی فاطمی نایب رییس انجمن داروسازان ایران گفت: چرخه معیوب توزیع ماسک در کشور موجب شده تا موجودی ماسک در اغلب داروخانههای سراسر کشور صفر شود.
وی افزود: متأسفانه از ابتدای بحران کرونا که نزدیک به ۶ ماه میشود، ماسک موسوم به سه لایه یا صنعتی در اختیار داروخانهها قرار نگرفته است.
وی ادامه داد: این در حالی است که در همه جای دنیا داروخانه به عنوان مرکز شناخته شده توزیع ماسک بهداشتی در دسترس مردم است و نظارت بر آن به سهولت از طریق سیستمهای سلامت صورت میگیرد.
آقای دکتر فاطمی با اشاره به اینکه این موضوع موجب میشود مردم برای تهیه ماسک به مراکز غیر مرتبط با کالای سلامت از جمله سوپرمارکت ها، فروشگاهها و حتی دستفروشها مراجعه کنند و ادامه داد: متأسفانه ۹۰ درصد ماسکی که این روزها توسط مردم استفاده میشود استاندارد سلامت و حفاظت در برابر کرونا ندارد، چون از مراکزی به دست مردم میرسد که هیچ نظارتی بر آنها نیست.
نایب رییس انجمن داروسازان ایران افزود: از ابتدای بحران کرونا حتی یک ماسک با قیمت مصوب در اختیار بیش از ۱۳ هزار داروخانه کشور قرار نگرفته است و این درحالی است که قیمت مصوب ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ تومان این روزهای ماسک سه لایه ۵ برابر قیمت آن پیش از بحران کرونا است در حالی که گفته میشود روزانه بیش از ۶ میلیون ماسک در کشور تولید میشود، اما هیچ ماسکی برای توزیع در داروخانه وجود ندارد.
وی با اشاره به نقش داروسازان در بحران کرونا از روزهای نخست نیز گفت: همکاران ما در تمام تعطیلات عید در محل کار خود حضور داشتند و به ارایه خدمات به مردم و بیماران مشغول بودند در حالی که عدهای داروسازان را متهم به منفعت طلبی میکنند، اما نکته اینجاست که داروخانه تنها مرکزی است که اگر ماسک مصوب در اختیار آن قرار میگرفت ملزم به ارایه آن با همان قیمت بود و حق افزایش قیمت را نداشت و از طرفی نظارتها بر داروخانهها بسیار سخت و موشکافانه است، اما اکنون که ماسک در مراکزی، چون سوپرمارکت و گوشه خیابان به فروش میرسد چه کسی بر قیمت چند برابری آن نظارت دارد؟
وی گفت: به نظر میرسد چرخه تولید، توزیع و پخش ماسک در کشور معیوب است و همین از همگسیختگی زمینه را برای سودجویی برخی و سردرگمی مردم در بحران مقابله با بیماری کرونا فراهم کرده است.
برای بررسی بیشتر این مشکل به سطح شهر رفتیم تا با مردم رو در رو و از نزدیک درباره مشکلاتی که در تأمین ماسک خود دارند گفتگو کنیم.
آقایی که با موتور مقابل داروخانهای ایستاد و به داخل داروخانه رفت در هنگام خروج در پاسخ به سؤال ما در خصوص تهیه ماسک خود گفت: این سومین داروخانهای است که ماسک مصوب ندارد و من تمایلی به تهیه ماسک از دستفروش و بقالی ندارم نمیدانم چرا ماسک در داروخانهها نیست، ولی در کنار خیابان و در بسته بندیهای غیر بهداشتی به وفور دیده میشود.
خانمی که ماسک به صورت نداشتگفت: من بارها به داروخانه نزدیک منزل مان مراجعه کردم، اما در کمال تعجب ماسکی که در رسانهها میگویند توزیع شده اصلا وجود خارجی ندارد و من نگران ابتلای خود و خانواده ام به بیماری کرونا هستم. آقایی هم در ادامه به ما گفت: من از جلوی یکی از فروشگاهها ماسک خریدم، اما میترسم همین ماسکی که دانهای ۵ هزار تومان خریدم آلوده باشد و کرونا بگیرم.
به نظر میرسد، برای رسیدن به وحدت رویه در تهیه و توزیع ماسک بهداشتی به عنوان کالای ضروری در تأمین سلامت جامعه در مقابله با بیماری کرونا، بهتر است مسؤولان ذی ربط تجدید نظر کنند تا سردرگمی مردم برطرف، نیاز آنان تأمین و امکان نظارت بر ارایه ماسک بهداشتی میسر شود