پخش زنده
امروز: -
معاون قضایی دیوان عالی: با وجود شیوع بیماری کرونا و محدودیتهای برگزاری جلسات، ۳۵ رأی در هیئت عمومی دیوان صادر و ابلاغ شده است.
آقای غلامعلی صدقی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به سوالی درباره جایگاه هیئت عمومی دیوان عالی کشور و جایگاه آراء این هیئت افزود: مطابق اصل ۱۶۱ قانون اساسی، دیوان عالی کشور برای نظارت بر حسن اجرای قانون در محاکم دادگستری و ایجاد وحدت رویه قضایی تشکیل شده است و چون دیوان عالی کشور بالاترین مرجع قضایی کشور محسوب میشود باید هم بر پروندهها نظارت کند که به عنوان فرجام مطرح میشود و هم باید به شکل بازرسی موردی از دادگاهها و مراجع قضایی ورود کند.
وی گفت: در خصوص هیئت عمومی و وحدت رویه، دیوان عالی کشور، چون تنها مرجعی است که میتواند به آراء دادگاهها انسجام دهد آثار قابل توجهی دارد چرا که قضات از قوانین استنباطهای مختلفی میکنند و برآیند این استنباطها میتواند صدور آراء متعارض و متهافت باشد و ما وظیفه داریم این آراء متعارض را که از طریق دادگستری ها، قضات و وکلا به ما اعلام میشود در جلسات هیئت عمومی دیوان که معروف به هیئت عمومی وحدت رویه است مطرح کنیم.
در این هیئت سه چهارم قضات دیوان عالی کشور حضور دارند و آن چیزی که به عنوان اکثریت رأی به عنوان رأی وحدت رویه به مجموعه قضات و مراجع قضایی ابلاغ میشود، لازم الاجراست.
معاون قضایی دیوان عالی کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا این ابلاغیههای هیئت عمومی دیوان باید به تأیید شورای نگهبان هم برسد؟ افزود: اعتبار آراء هیئت عمومی دیوان در حکم قانون است یعنی علاوه بر این که برای دادگاهها و شعب دیوان عالی کشور لازم الاجرا و لازم الاتباع است، برای مراجع غیرقضایی هم به عنوان حکم قانون لازم الاجراست بنابر این، چون مصوبه مجلس نیست نیاز به تأیید شورای نگهبان هم ندارد.
آقای صدقی گفت: چون قضات دیوان عالی کشور درباره قوانینی تصمیم میگیرند که قبلاً به تأیید شورای نگهبان رسیده است، برای هر رأیی که در هیئت عمومی دیوان صادر شود دیگر نیازی به تأیید و نظارت تکراری شورای نگهبان نیست بنابراین پس از صدور آراء وحدت رویه این آراء به قضات ابلاغ میشود و در حکم قانون است و نیازی به تأیید و تنفیذ مرجع دیگری نیست.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا با توجه به محدودیتهای برگزاری جلسات ناشی از شیوع بیماری کرونا تعداد آراء هیئت عمومی دیوان کاهش صورت گرفته است؟ افزود: ما امسال با محدودیتهایی در این زمینه مواجه بودیم، اما با ایثارگری قضات دیوان عالی کشور حدود ۳۵ جلسه حضوری و غیر حضوری برای آراء وحدت رویه تشکیل شد که منجر به صدور ۳۵ فقره رأی هم شده است و همه این آراء به مبادی ذیربط ابلاغ شد.
معاون قضایی دیوان عالی کشور گفت: در تمام سال گذشته ۱۴ فقره رأی وحدت رویه داشتیم و با توجه به برنامههای تحولی مورد نظر رئیس قوه قضائیه امیدواریم سیر جلسات به شکل مجازی و غیر مجازی به گونهای ادامه پیدا کند تا هر هفته جلسات هیئت عمومی دیوان برگزار شود و با مصوبات این جلسات دادگاهها و وکلا تکلیف خود را بدانند و دچار سرگردانی در صدور رأی نشوند و آراء متعارض و متهافت در قوه قضائیه به صفر برسد.