به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صداوسیما ، روزنامه گاردین به نقل از جان بولتون نوشت کاخ سفید درخصوص از سرگیری آزمایشات هستهای مذاکراتی داشته است.
جان بولتون مشاور سابق امنیت ملی آمریکا در گفتگو با گاردین گفت مقامات کاخ سفید طی دو سال گذشته مذاکراتی درباره احتمال از سرگیری آزمایشات هستهای انجام داده اند.
بولتون که از حامیان از سر گیری آزمایشهای تسلیحات هستهای آمریکا است، گفت: مطمئنا درباره این موضوع بحث و گفتگو شده است. البته مخالفتهایی هم در دولت از سوی افرادی که میگفتند آزمایشات کامپیوتری فعلی کافی است، وجود داشت و تا زمانیکه بولتون در کاخ سفید بود تصمیمی در این مورد اتخاذ نشد.
زمانی که در ماه مه در نشستی در کاخ سفید بحث انجام اولین آزمایش هستهای زیرزمینی آمریکا بعد از حدودا سه دهه مطرح شد، اعتراض شدیدی از جانب حامیان کنترل تسلیحات به این بحث صورت گرفت و دموکراتهای کنگره نیز یک اصلاحیه برای قانون بودجه نظامی ۲۰۲۱ برای جلوگیری از اختصاص بودجه برای یک چنین آزمایشی مطرح کردند.
بولتون که کتابی درباره دوران خدمتش در دولت ترامپ تحت عنوان "اتاقی که در آن اتفاق افتاد"، منتشر کرده است، گفت از آوریل ۲۰۱۸ تا سپتامبر ۲۰۱۹ یعنی زمانی که او مشاور امنیت ملی دولت ترامپ بوده درباره موضوع آزمایشات هستهای به طور کلی چند بار صحبت شده بود. اما این بحثها عملیاتی نشد چرا که اولویت او این بود که آمریکا را از پیمان سلاحهای هستهای میانبرد خارج کند.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در اکتبر ۲۰۱۸ اعلام کرد که به بهانه نقض توافق از سوی روسیه از این توافق خارج خواهد شد و در اوت ۲۰۱۹ این اقدام را عملی کرد.
بولتون گفت قصد داشته تا با کنار کشیدن آمریکا از پیمان منع جامع آزمایش هستهای راه را برای از سرگیری آزمایشات هستهای آمریکا در صورتیکه در کاخ سفید باقی میماند، هموار کند.
بولتون گفت: ما چند بار مذاکرات کلی درباره این موضوع داشتیم، اما تصمیمی اتخاذ نشد. من شخصا اهداف دیگری مانند خروج از پیمان سلاحهای هستهای میانبرد داشتم. همه کارها را یکدفعه نمیتوان انجام داد.
یک مقام ارشد به واشنگتن پست گفت، انگیزه از سرگیری این آزمایشات که در نشست معاونان در ماه مه مطرح شد، تحت فشار قرار دادن چین و روسیه برای ورود به یک مذاکرات سه جانبه کنترل تسلیحات بوده است.
بولتون گفت: من هرگز چنین استدلالی نداشتهام و تردید دارم که این امر اهرم زیادی ایجاد کند.
استدلال او برای از سرگیری آزمایشهای زیرزمینی این است که این کار برای اطمینان حاصل کردن از عملکرد هزاران کلاهک موجود در زرادخانه هستهای آمریکا لازم است.
مخالفان آزمایش هستهای میگویند تحلیلهای مبتنی بر آزمایشات کامپیوتری کفایت میکند و آزمایش یک کلاهک هستهای ممکن است موجب شود تا دیگر کشورهای دارای سلاح هستهای هم بخواهند آزمایشاتی انجام دهند.
جان بولتون گفت: ما کاملا از تاثیر فرسایش بر قابل اعتماد بودن و امنیت و ایمنی کلاهکهای هستهای خبر نداریم. بنا براین ما باید برای اعتبار بازدارندگی مان این کار را انجام دهیم.
او گفت: من درباره آزمایش در سطح گسترده صحبت نمیکنم. من مطمئنا درباره آزمایشهای اتمسفری هم صحبت نمیکنم، اما یک بار یک فرمانده ارتش به من گفت که داشتن ۵۰۰۰ کلاهک هستهای مثل داشتن ۵۰۰۰ تویوتا در یک پارکینگ است. شما میخواهید مطمئن باشید این خودروها وقتی برای اولین بار سوئیچ آنها را میچرخانید، کار کنند. چون اگر که کار نکنند هیچوقت دیگر کار نخواهند کرد.
بولتون اذعان کرد که مخالفتهایی با انجام آزمایش هستهای از سوی برخی از مقامات دولت ترامپ وجود داشت. او گفت: به نظر من افراد مختلف دیدگاههای مختلفی دارند.
او گفت: من فکر میکنم گزینههای زیادی در خصوص مکان آزمایش وجود دارد. همچنین به یاد داشته باشیم که ما درباره آزمایشهای زیرزمینی حرف میزنیم. صحبت از این نیست که وقتی در لاس وگاس از خواب بیدار شوید احساس کنید زمین تکان میخورد.
بولتون این ادعا را تکرار کرد که روسها، چینیها و شاید دیگران به طور محرمانه آزمایشهای با قدرت انفجاری پایین انجام میدهند و بنا بر این سطح از آزمایشات میتواند به سادگی ما را در زمین بازی هم سطح دیگر قدرتهای هستهای قرار دهد.
آمریکا رسما مسکو و پکن را به انجام آزمایش متهم کرده است، اما مدرکی برای اثبات آن ارائه نکرده است.
بولتون گفت: من میتوانم مذاکرات محدودی را درباره تسلیحات استراتژیک با حضور پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و پنج کشوری که طبق پیمان منع اشاعه هستهای دارای تسلیحات هستهای بصورت مشروع هستند، تصور کنم.