پخش زنده
امروز: -
واردات باز هم بلای جان تولید ملی؛ کمباین وطنی، قربانی جدید واردات بی رویه شد.
شرایط دشواری که تحریم های ظالمانه دشمنان بر کشور تحمیل کرده اند بیش از هر زمان دیگری نیاز به حمایت جدی دولت از تولیدات ملی را به همگان یادآوری می کند، اما انگار برخی مسئولان اقتصادی، پنبه در گوش کرده اند و توجهی به منویات و تاکیدات رهبر معظم انقلاب و دلسوزان نظام مبنی بر حمایت همه جانبه از تولید داخلی ندارند و آگاهانه یا ناآگاهانه با صدور مجوز واردات بی رویه ، چوب لای چرخ کارخانه صنعتی کمباین سازی ایران گذاشته و تیشه بر ریشه خودکفایی می زنند.
از تولید وطنی تا ثبت سفارش واردات...
مسئولان وعده دادند، ولی به قولشان عمل نکردند.
در فاصله چند ماه از رونمایی خط تولید کمباین برداشت برنج در کارخانه کمباین سازی اراک و اعلام آمادگی این شرکت برای تولید سالانه هزار دستگاه از این محصول، زمزمه هایی از تلاش برخی دستگاه ها برای ثبت سفارش و واردات این نوع کمباین شنیده شد.
اما واقعا چه کسانی پشت پرده این ماجرا قرار دارند؟
این سوالی است که صنعتگران متعهد ایرانی در بخش های مختلف صنعت از جمله کمباین سازی در پی جوابی شفاف و روشن برای آن هستند.
گام هایی استوار در مسیر خودکفایی...
18آذر 98 بود که متخصصان، مهندسان و کارگران شرکت کمباین سازی اراک پس از دو سال تلاش و مهندسی معکوس توانستند نخستین کمباین برداشت برنج ایرانی را تولید و پس از آزمایش موفقیت آمیز، رونمایی کنند .
کمباینی با کیفیت بالا و ریزش محصول زیر یک درصد که رونمایی از آن درعین حال خبری خوش برای شالیکاران شمال کشور هم بود .
وعده های بی عمل مسئولان...
اما این خبر خوش دیری نپایید و تنها در فاصله چند ماه از مراسم رونمایی و با وجود وعده مسئولان وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر خرید محصولات تولید شده این کارخانه، ناباورانه شاهد درخواست این وزارتخانه برای واردات کمباین برنج خارجی با تعرفه دولتی بودیم .
مدیر عامل کارخانه کمباین سازی ایران می گوید: کارخانه کمباین سازی اراک در رفع نیاز کشور بسیار توانمند است .
حمیدی فر می افزاید: با اینکه ظرفیت خط تولید کمباین برنج در این کارخانه هزار دستگاه در سال است، اما با حمایت وزارت جهاد کشاورزی می توانیم سالانه تا 2 هزار دستگاه هم تولید کنیم .
رقابت نابرابر تولید داخلی با کالای خارجی...
مدیر عامل کارخانه کمباین سازی ایران اختصاص ارز دولتی برای واردات کمباین خارجی و در مقابل خرید تجهیزات مورد نیاز تولید این نوع کمباین در کارخانه کمباین سازی اراک با ارز آزاد را رقابت نابرابر تولید داخلی با کالای خارجی می داند و معتقد است یارانه دولتی تنهای باید برای تولید محصول ملی و حمایت از صنعت کشور صرف شود .
کمباین وارداتی 110 میلیون، کمباین داخلی 270 میلیون...!
مدیر فروش کارخانه کمباین سازی اراک می گوید: اکنون 100 درصد کمباین های برداشت برنج موجود در کشور وارداتی است و با اختصاص ارز دولتی، قیمت هر دستگاه کمباین خارجی 110 میلیون تومان تمام می شود .
یوسفی می افزاید: چون همه تجهیزات مورد نیاز ساخت کمباین برنج در این کارخانه با ارز آزاد تهیه می شود قیمت هر دستگاه کمباین ایرانی حدود 270 میلیون تومان تمام می شود که به دلیل قیمت بالا توان رقابت با محصول خارجی را ندارد و برای کشاورز هم مقرون به صرفه نیست.
شرکت کمباین سازی ایران با نیم قرن تجربه قادر به تولید سالانه 2 هزار دستگاه کمباین در سال است .
کمباین سبک و سنگین برداشت غلات، بیلر و کمباین برداشت برنج از جمله اصلی ترین محصولات این کارخانه تمام ایرانی است .
از حرف تا عمل...
راه، دشوار است و خودکفایی کامل در این محصول تلاش فراوان می خواهد، اما فرمان رهبر فرزانه انقلاب مبنی بر نیاز کشور به جهش تولید امید به روزهای روشن خودکفایی را در متخصصان راست قامت و خستگی ناپذیر دو چندان کرد و آنان توانستند با وجود تحریم های ظالمانه نخستین نمونه ایرانی کمباین برداشت برنج را بسازند.
صنعتگران پویای شرکت کمباین سازی ایران با اجرای طرح بومی سازی شده کمباین برنج حرفشان را به عمل تبدیل کردند و با مهندسی معکوس، این نوع کمباین را هم در خط تولید قرار دادند.
رضایت شالیکاران کشور از کیفیت کمباین وطنی...
آنان با تولید چند دستگاه کمباین برداشت برنج در کارخانه وطنی صدای نخستین نمونه تولیدی این محصول را در شالیزارهای زیبا و چشم نواز شمال کشور طنین انداز کردند که البته رضایت شالیکاران از کیفیت این محصول را هم در پی داشت.
کارشناسان صنعت کمباین سازی ایران هم با بررسی این محصول تولید داخل، آن را کاملا قابل رقابت با نمونه های خارجی و مطاق با استانداردهای روز دنیا ارزیابی کرده اند.
اما با همه پیشرفت های به دست آمده در زمینه تولید کمباین برداشت برنج برق شادی در چشمان صنعتگران ایرانی خیلی زود کم فروغ شد و ورق به گونه ای دیگر برگشت.
قصه پر غصه کمباین برنج از آنجا آغاز شد که...
پس از تولید کمباین برداشت برنج و به به و چهچه مسئولان ارشد وزارت جهاد کشاورزی در مراسم رونمایی آن، تنها با گذشت چند ماه از وعده حمایت، در کمال تعجب مجوز واردات کمباین چینی صادر شد.
این درحالی است که هنوز بخش اعظمی از راه خودکفایی در تولید این نوع کمباین باقی مانده است.
ظاهرا ادعای جدید وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر نیاز شالیکاران کشور به سالانه 2 هزار و 500 دستگاه کمباین برنج ، افزایش سطح تولید و تغییر روش برداشت این محصول از سنتی به صنعتی بهانه خوبی برای عمل نکردن به وعده های داده شده قبلی، باز کردن دروازه های واردات کشور و زدن زخم کاری بر پیکر مادرصنعت 50 ساله ایران بوده است.
دقیقا مشکل و چالش اصلی شرکت کمباین سازی ایران هم همین است که برای حرکت در مسیر توسعه و افزایش تولید نیاز به حمایت همه جانبه دولت دارد که از آن جمله می توان قطع پروژه واردات بی رویه این نوع کمباین اشاره کرد که خواست همه تلاشگران این صنعت بزرگ است.
قطع واردات؛ رونق صنعت داخلی...
مدیران کارخانه کمباین سازی ایران در اراک معتقدند دولت با قطع واردات می تواند سرمایه های را به سمت این کارخانه متمرکز و سرازیر کند و در عین حال سبب رونق تولید و در نتیجه خودکفایی کشور به این محصول استراتژیک شود.
مدیر عامل کمباین سازی ایران با اشاره به ظرفیت تولید سالانه 2 هزار و 500 دستگاه کمباین در این کارخانه می گوید: مشکل بزرگ این است که محصولات ما چون با ارز آزاد تولید می شوند نمی توانند با محصولات مشابه خارجی که با ارز 4 هزار و 200 تومانی دولت وارد می شوند رقابت کنند.
حمیدی فر می افزاید: به همین دلیل است که رقابت ما با کارخانه های خارجی نابرابر است.
او می گوید: برخی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی تلاش می کنند کمباین برنج را از خارج وارد کنند، آنان در حقیقت با اختصاص ارز دولتی از کالای چینی حمایت می کنند نه تولید وطنی.
قسم حضرت عباس یا دم خروس... !
مدیر عامل کمباین سازی ایران در عین حال از نامه ای رونمایی می کند که در تاریخ 13 خرداد امسال و بر اساس آن دولت مجوز واردات کمباین چینی را صادر کرده است، یعنی دقیقا تنها چند ماه پس از رونمایی از کمباین برداشت برنج و آن وعده های بی عمل.
نه به آن همه قول و قرارها...! نه به صدور این مجوزهای خانه خراب کن.
حمیدی فر معتقد است اگر واردات کمباین با ارز دولتی اتفاق بیوفتد یعنی توقف کامل خط تولید وطنی و این به معنای خداحافظی با خودکفایی در تولید کمباین برنج است.
تولید کنندگان کمباین وطنی هم معتقدند به حدی از دانش و توانایی بالا در ساخت این محصول برخوردارند که می توانند ضمن تامین نیاز داخل، ایران را به خودکفایی برسانند.
در ادامه...
نباید یکطرفه به قاضی رفت و لازم است برای درک بهتر این مشکل بزرگ صنعت، حرف های مسئولان کشاورزی کشور را هم بشنویم و منصفانه قضاوت کنیم.
این رقابت نابرابر و زخمی که بر پیکر این صنعت و تلاشگران این عرصه وارد کرده است 17 تیرماه جاری پای رییس مرکز توسعه مکانیزاسیون وزارت جهاد کشاورزی را به گفت و گوی ویژه بخش خبری 21 شبکه یک سیما باز کرد تا این چالش جدی صنعت کشور در سطح وسیع تر و البته دقیق تر بررسی شود.
دکتر عباسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه خط تولید کمباین برداشت برنج با تلاش و حمایت مجموعه خودتان راه اندازی شد و اکنون با چه منطقی قرار است کمباین چینی با ارز دولتی وارد کشور شود گفت: از سال 92 تاکنون دستگاه نشاءکار و کمباین برداشت برنج در کشور تولید نمی شده و برای تامین نیاز و کمک به توسعه کشت برنج و با توجه به تغییر روش کشت از سنتی به صنعتی، 400 دستگاه کمباین برنج با ارز 4 هزار و 200 تومان به کشور وارد شد.
وارداتی بودن 70 درصد قطعات کمباین برنج تولید...
او با بیان اینکه شرکت کمباین سازی ایران نیمه دوم سال 98 نخستین کمباین برداشت برنج را با مهندسی معکوس تولید کرده مدعی شد در بازدید از این محصول متوجه شده 70 درصد این نوع کمباین وارداتی است.
البته این ادعا به شدت از سوی حمیدی فر مدیرعامل شرکت کمباین سازی ایران رد شده و خواستار بازدید کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی از محصول تولید شده و شفاف سازی در این زمینه است.
دکتر عباسی: کمباین سازی ایران قادر به تامین نیاز کشور نیست...
رییس مرکز توسعه مکانیزاسیون وزارت جهاد کشاورزی به این موضوع هم پافشاری می کند که با توجه به نیاز سالانه کشور به 2 هزار و 500 دستگاه کمباین برداشت برنج و وجود یک میلیون و 200 هزار شالیکار با جمعیتی بالغ بر 6 میلیون نفر؛ شرکت کمباین سازی ایران نمی تواند پاسخگوی این حجم از نیاز باشد و کشاورزان را با مشکلات فراوان و غیر قابل جبران مواجه می کند.
دکتر عباسی می گوید: هزینه تولید هر کمباین وارداتی برای شالیکار حدود 100 میلیون تومان تمام می شود در حالی که او باید برای خرید کمباین تولید داخل 320 میلیون تومان یعنی 3 و 2 دهم برابر یک کمباین وارداتی هزینه کند که برای کشاورز مقرون به صرفه نیست.
حمیدی فر: تامین 90 درصد نیاز کشور به کمباین برداشت گندم...
کارخانه کمباین سازی ایران اکنون 90 درصد نیاز کشور به کمباین برداشت گندم را تامین می کند که همین موضوع به تنهایی بیانگر توان بالای صنعتگران کشور است.
مدیر عامل کارخانه کمباین سازی ایران می گوید: با برنامه ریزی انجام شده توانستیم کمتر از یکسال کمباین برداشت برنج را با مهندسی معکوس تولید کنیم و همانطور که در تولید کمباین گندم به خودکفایی رسیدیم بدون شک خواهیم توانست با حمایت دولت در تولید کمباین برنج هم این قدم ارزشمند را هم استوارتر ازپیش برداریم.
حمیدی فر با تاکید بر اینکه برای تولید کمباین برداشت برنج هیچ محدودیتی وجود ندارد اعلام آمادگی کرد در صورت حمایت دولت قادریم همه نیاز کشور به این محصول را تامین کنیم.
اما رییس مرکز توسعه مکانیزاسیون وزارت جهاد کشاورزی می گوید: کشاورزی کشور نمی تواند منتظر بماند، چون به زمان وابسته است و مدیران کمباین سازی هم باید حرفشان را به عمل تبدیل کنند و تنها با گفتن اینکه آمادگی تولید بیشتر داریم؛ کمباینی راهی شالیزارهای کشور نخواهد شد.
حرف آخر...
حرف آخر را حمیدی فر می زند و می گوید: اگر نیاز واقعی کشور سالانه 2 هزار و 500 کمباین برداشت برنج است مسئولان وزارت جهاد کشاورزی قراردادی را با کارخانه کمباین سازی ایران منعقد کنند تا با حمایت دولت و با افزایش سرمایه گذاری بیشتر بتوانیم پاسخگوی نیاز کشور باشیم.
با این حال مسئولان نباید 18 آذر 98 و وعده های داده شده در مراسم رونمایی از محصول جدید وطنی را فراموش کنند و یادشان نرود که با قول حمایت های بی دریغ خود چه لبخندهای امیدبخشی را بر لب کارگران و صنعتگران این صنعت نشاندند.
با توجه به شرح مندرجات مستند این گزارش، مسئولان باید به این موضوع بسیار مهم توجه جدی داشته باشند که با واردات کمباین برداشت برنج با ارز دولتی، کارخانه کمباین سازی ایران قدرت رقابت با رقبای خارجی نخواهد داشت و چشم انداز خودکفایی و شعار جهش تولید هم محو و سرابی بیش نخواهد بود.
حالا اما در این رقابت سخت و نابرابر و در صورت واردات بی رویه کمباین برداشت برنج نه تنها کارگران شرکت کمباین سازی ایران بلکه 3 هزار نیروی کار دیگر در هزار کارخانه کوچک و بزرگ وابسته به این مادر صنعت استان مرکزی در سراسر کشور باز هم در انتظار عمل به وعده های بی عمل هستند./
نویسنده: سید احمد طباطبایی