پخش زنده
امروز: -
دولت صنعت روی را به کما فرستاد
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛روی زنجان صادراتیترین محصول تولیدی استان است که اینروزها روی ناخوش صادرات را تجربه میکند و در پیچ و خم هفتخان صادرات در محاصره مشکلات قرار گرفته است.
قرار اولمان برای مصاحبه در خصوص مشکلات روی ، بزرگترین مجتمع تولید شمش روی ایران واقع در شهرک صنعتی روی زنجان بود.
آقای عونی که با صادرات شمش روی به شهرت رسیده است به استقبالم آمد، او عدم صادرات ، کمبود مواد اولیه و طرح های ناقص دولت را از مهمترین مشکلات صنعت روی دانست.
او می گوید:به علت کمبود مواد اولیه ، تولید کنندگان به اجبار، با استفاده از طرح عبور موقت، خاک مورد استفاده خود را از ترکیه وارد می کنند و در مقابل باید شمش تولیدی را به ترکیه واگذار کنند.
پس از گذر از پیچ و خم های مشکلات به بن بست روی رسیده ایم؛ این خلاصه کلام این کار آفرین است که معتقد است که اگر راه حل اساسی برای مشکلات یافت نشود ، مجبور خواهد بود به تعدیل نیرو و کاهش تولید روی بیاورد.
تولید هر روز کمتر از دیروز*
به سراغ مدیر عامل شرکت تعاونی روی ایران می روم، او با تایید مطالب گفتگوی من با مهندس عونی گفت: سیاستهای سیال، سلیقهای و غیرکارشناسی در تامین خوراک و مواد اولیه، مهمترین مشکل گریبانگیر صنعت سرب و روی و اتخاذ سیاستهای غلط توسط برخی از مسئولان به دلیل نداشتن اطلاعات کافی و کامل در این حوزه از دیگر مشکلات این صنعت است.
به گفته مهندس طالب پور؛ سالانه 475 هزار تُن توانایی تولید شمش روی داریم ولی حجم تولید در شرایط فعلی، سالانه 200 هزار تُن بوده و در واقع 42 درصد فعال و 58 درصد ظرفیت آزاد و ناکارآمد است.
او میگوید طبق قانون عبور موقت(کشور وارد کننده مواد اولیه مجبور است تمامی محصول تولیدی را به همان کشور واگذار کند) ، سودی که باید عاید شرکتهای ایرانی شود کاهش یافته و در اختیار خارجیها قرار میگیرد و این یک خودتحریمی کامل در سال جهش تولید است.
به نام ایران به کام ترکیه*
پس از پرس و جوهای فراوان سراغ یکی از تجار ترکیه ای روی را گرفتم، در تماس اینترنتی با اسماعیل یورگون از سودهای کلان ترک ها از روی ایران پرده برداشته شد.
یورگون میگوید:از سال 1396 که ایران قانون عبور موقت روی را اجرا میکند ، ترکیه ای ها شمش روی ایرانی را خریداری کرده و از آنجایی که ایران دیگر توان صادرات به سایر کشورها را ندارد، تجار ترک با 4 برابر قیمت خریداری شده به سایر کشورها صادر میکند.
او گفت:شمش روی ایران به پول ساز ترین تجارت ترکیه ای ها تبدیل شده است.
فرصت سه ماهه برای حل مشکلات روی*
پس از اینکه از تمامی مشکلات ریز و درشت صنعت روی زنجان مطلع شدم ، حالا برای رسیدن به پاسخ به سراغ متولی صنعت استان رفتم.
مهندس فغفوری رئیس سازمان صمت استان گفت:برای واردات مواد اولیه این صنعت چاره ای جز واردات عبور موقت نداریم و برای خارج شدن از این مشکل نامه ای به وزارت صمت نوشته شده و قرار شده تا در کمتر از 3 ماه آینده مواد اولیه این صنعت از معادن داخلی تامین شود تا ارز صادرات برای ایران حاصل شود.
به گفته وی ، به خاطر این مشکلات متاسفانه تعداد نیروهای فعال این حوزه از 9 هزار نفر به 7 هزار نفر رسیده که امید می رود ، با حل این مشکلات تعداد نیروهای شاغل دوباره به همان تعداد قبل برسد.
صحبت با استاندار زنجان آخرین مقصد من برای این گزارش بود.
استاندار زنجان تاکید کرد تا سه ماه آینده روی استان زنجان روی خوش خواهد دید.
حقیقی می گوید:واگذاری در بورس، تامین مواد اولیه داخلی و صادرات مستقل راهکارهایی بوده که تا سه ماه آینده برای رونق این صنعت عملی خواهد شد.
با تمام آنچه که گفته شد صنعت روی استان زنجان در پیچ و خم جاده تاریک صادرات گرفتار شده است و روند صادرات آن روز به روز در حال نزول است و اگر مشکلات تامین مواد اولیه و ارز حل نشود شاید چراغهای صادراتیترین محصول استان را کم فروغ کند، اما امید است با پیگیری های بیشتر حل این مشکلات بزودی محقق شده تا استان زنجان بتواند همچنان رتبه نخست صادرات و تولید شمش روی خاورمیانه را در دست داشته باشد.
نویسنده:رضا علیزاده