تهدید رئیس جمهو مصر به مداخله نظامی در لیبی
رئیس جمهور مصر می گوید کشورش به صورت مستقیم در لیبی دخالت خواهد کرد تا از تبدیل آن به کانونی برای تروریسم جلوگیری کند.
بر اساس گزارش شبکه سعودی الحدث, عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر روز پنجشنبه در دیدار گروهی از سران قبایل لیبی در قاهره با تکرار این که سرت والجفره خط قرمز قاهره است افزود نیروهای مصری تحت فرماندهی قبایل لیبی و پرچم لیبی در این کشور اقدام می کنند. ما تنها به درخواست قبایل لیبی وارد این کشور می شویم و به دستور آنها خارج خواهیم شد.
بر اساس گزارش الحدث سران قبایل لیبی نیز دخالت مصر را برای حمایت از حاکمیت لیبی خواستار شدند و تاکید کردند: ترکیه منطقه غربی کشور ما را به طور کامل اشغال کرده است. ما به ارتش مصر اجازه می دهیم که در صورت نیاز در لیبی دخالت کند. هر گونه دخالت مصر در لیبی برای حفظ کشور در برابر متجاوزان ، مشروع و قانونی است.
رویترز نیز روز پنجشنبه بیانیه دفتر ریاست جمهوری مصر را منتشر کرد که در آن آمده بود ، سران قبایل لیبی که برای دیدار با السیسی به قاهره رفته بودند، به رییس جمهور و ارتش مصر اجازه دادند به منظور محافظت از حاکمیت ملی لیبی در این کشور مداخله نمایند.
پیش از دیدار برخی سران قبایل شرق لیبی با السیسی, پارلمان طبرق که در کنترل نیروهای ژنرال خلیفه حفتر است از مصر خواست که برای جلوگیری از سقوط شهر سرت و پایگاه هوایی الجفره مداخله نظامی کند.
درخواست ها برای مداخله نظامی مصردر لیبی پس از آن افزایش یافت که با کمک ترکیه به دولت وفاق ملی لیبی که طرابلس را در اختیار دارد, ژنرال حفتر بسیاری از مناطق تحت کنترل خود را از دست داد و گزارش ها از نزدیک شدن آغاز عملیات نیروهای دولت وفاق ملی برای حمله به سرت و الجفره در شرق لیبی و هم مرز با مصر حکایت دارد.
در همین حال بر اساس گزارش الجزیره, رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه پس از تهدید همتای مصری خود روز جمعه گفت: قصد داریم توافقنامه های جدید با لیبی با مشارکت سازمان ملل امضا کنیم. مسئولیت ما در لیبی مانند گذشته ادامه پیدا خواهد کرد و لیبیایی ها را تنها نخواهیم گذاشت.
اردوغان افزود: اقدامات مصر در لیبی و حمایت آن از خلیفه حفتر کودتاچی بیانگر حرکت در یک خط مشی غیرقانونی است. اردوغان همچنین امارات را متهم کرد که با حمایت از حفتر کودتاچی با مقادیر زیادی سلاح و پول مانند یک دزد عمل می کند.
عربستان, امارات و فرانسه از حامیان اصلی حفتر هستند و به نظر می رسد اکنون که نیروهای حفتر تضعیف شده اند سعی دارند با تشویق مصر به مداخله نظامی در بحران لیبی, ارتش مصر شکست در میدان نبرد را جبران نماید.
البته یکی از نگرانیهای مصر از تقویت دولت وفاق ملی و محکم شدن جای پای ترکیه در این کشور جنبه ایدئولوژیک دارد و قاهره از این نگران است که لیبی به پایگاهی برای اخوان المسلمین تبدیل شود. بر این اساس مقام های قاهره همواره در خصوص موضوع لیبی از اینکه از سوی نیروهای افراطی تهدید شود ابراز نگرانی میکنند و از سویی با توجه به اینکه سرت والجفره در نزدیکی مرز مصر قرار دارند این دومنطقه را به عنوان خط قرمز اعلام کرده اند.
این در حالی است که در مقابل رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه، حدود یک ماه پیش اعلام کرد نبرد در لیبی تا تسلط بر شهر نفت خیز سرت ادامه دارد. چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه هم از آمادگی برای عملیات نظامی در شهر سرت خبر داده و گفته بود عقب نشینی نیروهای حفتر شرط مذاکره با اوست.
در حال حاضر گزارش ها از سرت در شرق لیبی حاکیست که نیروهای دولت وفاق ملی آماده نبرد برای گرفتن این شهر هستند. شبکه العربیه از حضور مهندسان نظامی ترکیه در نزدیکی این شهر خبر داده است.
احمد المسماری سخنگوی نیروهای حفتر نیز با خبر دادن از تحرکات نیروهای دولت وفاق ملی و ترکیه در اطراف دو شهر سرت و الجفره گفته است ساعتهای پیش رو شاهد نبرد بزرگ در این دو منطقه خواهد بود.
بر اساس گزارش روسیاالیوم مصطفی بکری نماینده پارلمان مصرنیز گفته است ارتش لیبی به فرماندهی حفتر انتظار حملات ترکیه با مشارکت نیروهای دولت وفاق ملی را طی ساعات آینده دارد. اگر اردوغان دست به اقدامی بزند، باید منتظر حضور ارتش لیبی در قلب طرابلس و مصراته باشد.
بر اساس برخی نشانه ها از جمله درخواست پارلمان طبرق و همچنین دیدار برخی سران قبایل لیبی با السیسی, می توان این گمانه را مطرح کرد که مداخله نظامی مصر در لیبی جدی است و احتمالا این درخواست ها با هدف مشروعیت بخشی به این مداخله است.
از سویی به نظر می رسد مداخله احتمالی نظامی مصر در لیبی مشروط به وعده ها و کمک های اقتصادی باشد که احتمالا باید از سوی عربستان و امارات تامین شود. گفتگوی تلفنی وزیران امور خارجه مصر وعربستان پس از دیدار السیسی با سران قبایل لیبی و تاکید دو طرف بر مقابله با انتقال جنگجویان خارجی به لیبی می تواند بخشی از این هماهنگی ها باشد.
حامیان حفتر ترکیه را متهم می کنند که با انتقال هزاران جنگجوی تکفیری از سوریه به لیبی, اوضاع میدانی را به نفع دولت وفاق تغییر داد و در صورت شکل گیری دولتی اخوانی در این کشور, این نیروها می توانند تهدیدی برای مصر و اروپا باشند.
با گذشت 9 سال از آنچه به عنوان بهار عربی به اعتراضات مردمی در برخی کشورهای در شمال افریقا وغرب آسیا نسبت داده شد, اکنون روشن شده است که تحولات لیبی, سوریه و برخی کشورها در شمال افریقا و غرب آسیا با مدیریت امریکا ومتحدانش با هدف ایجاد جنگ داخلی در این کشورها, تضعیف حاکمیت ملی ودر نهایت تجزیه این کشورها ودرگیر کردن کشورهای اسلامی به جنگ های داخلی و خارجی با یکدیگر و در نهایت بستر سازی برای تقویت رژیم صهیونیستی واجرای طرح معامله قرن بوده است.
چه بسا وارد کردن مصر به مداخله نظامی در لیبی نیز در راستای سوری سازی این کشور باشد و در این میان مردم این کشورها هستند که قربانی اصلی این طرح ها هستند که متاسفانه با تشویق و فضاسازی رسانه های امریکایی وصهیونیستی به دست خود حاکمیت ملی خودرا تضعیف کردند و اکنون همان اوضاع قبلی هر چند ناخوشایند را آرزومندند.
در این خصوص نگاهی به اوضاع لیبی که اکنون به سه بخش تحت کنترل دولت وفاق ملی, بخش تحت کنترل حفتر و بخش تحت کنترل شبه نظامیان و نیز به میدان نزاع طرف های فرامنطقه ای و منطقه ای تبدیل شده, بسیار آموزنده است.
----------------------------------------------------
رضا محمدمراد