مصر قربانی جدید سیاستهای آمریکا در منطقه
آمریکا و اروپا مصر را هم مانند عربستان، امارات و ترکیه وارد یک بحران منطقهای میکنند.
برخی نشریات منطقه با اشاره به اختلاف موضع اتحادیه اروپا و آمریکا درباره اقدامات توسعه طلبانه ترکیه در لیبی، ائتلاف کشورهای عربی و اروپایی را علیه محور ترکیه-آمریکا محتمل دانستند.
روزنامه اخبار الخلیج (فارس) چاپ بحرین در یاداشتی با عنوان «آیا کشورهای عربی و اروپایی در لیبی ائتلاف تشکیل می دهند؟» نوشت: "جاه طلبی های توسعه طلبانه ترکیه در خارج از مرزهای خود برای بسیاری از کشورها آشکار شده است. همه کشورها تلاش آن را برای احیای امپراطوری (عثمانی) زیر نظر دارند".
بر اساس این گزارش امپراطوری عثمانی قدیم نه تنها شامل کشورهایی عربی چون عراق، سوریه، لیبی و سومالی میشد بلکه مناطق وسیعی از اروپا مانند بلغارستان، رومانی، مجارستان، یونان و قبرس را نیز در بر میگرفت. ترکیه اکنون با حفاری های اکتشافی برای نفت و گاز در آب های این کشورها در دریای مدیترانه عملا وارد مناقشه سیاسی و نظامی با قبرس و یونان شده است.
برخی کشورهای اروپایی اعلام کرده اند این اقدام، حاکمیت کشورهای عضو اتحادیه اروپا را با تهدید واقعی مواجه کرده است. به عنوان مثال فرانسه جاه طلبی های ترکیه را در دریای مدیترانه محکوم کرد. فراکسیون حزب مردم اروپا، بزرگترین گروه سیاسی پارلمان اروپا هم اعلام کرد در صورتی که ترکیه به نقص حاکمیت قبرس و یونان در آب های منطقه ای ادامه دهد، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن احتمالا نیازمند استقرار نیرو در دریای مدیترانه می شوند.
ترکیه ماه مارس گذشته تهدید کرد این اقدامات را تکرار می کند. سپس مرزهای زمینی شمال غرب خود با یونان را به روی پناهندگان گشود. ترکیه برای حفاری در حریم آب های منطقه ای یونان مقابل جزیره کرت برنامه ریزی می کند.
اما وزیر امور خارجه پیشین ایتالیا با توجه به پیشینه کاری اش به عنوان نائب رئیس هیئت مذاکره کننده اتحادیه اروپا گفت: "در اتحادیه اروپا رهبر سیاسی واقعی و قدرتمندی وجود ندارد که بتواند مقابل اردوغان بایستد."
فرانکو فراتینی امروز در گفتگو با شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی اعلام کرد: از آن جا که چند سال پیش معاون رئیس هیئت مذاکره کننده اروپا بودم، مجبورم بگویم رهبر واقعی و قدرتمندی در اتحادیه اروپا نمی بینم که بتواند به رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه بگوید هر کاری که در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) انجام می دهد، تنش آفرینی نظامی در لیبی و اقداماتی از این دست کافی است.
روزنامه اخبار الخلیج (فارس) در ادامه ادعا کرد ترکیه دیگر به مواضع هیچ یک از دو طرف اهمیت نمی دهد و با گام های استوار به سمت گسترش نفوذ و احداث پایگاه های دریایی و هوایی در لیبی می رود و در این مسیر از حمایت های آمریکا از گسترش نفوذ در خاک لیبی بهره می برد. سیاست جدید واشنگتن، تضعیف اتحادیه اروپا و گسترش هرج و مرج سیاسی در لیبی است و این سیاست را با باز گذاشتن دست ترکیه برای به هم ریختن اوضاع، گسترش نفوذ نظامی، اعزام مزدوران و تهدید امنیت مصر اجرا می کند.
جالب اینکه شبکه تلویزیونی العربیه دیروز در خبری فوری گزارش داد، مجلس نمایندگان لیبی (در طبرق) به ارتش مصر اجازه داد برای حفظ امنیت دو کشور دخالت کند. مجلس نمایندگان لیبی اعلام کرد کشورهای ما در معرض دخالت آشکار ترکیه قرار گرفته است. مصر عمق راهبردی لیبی در همه زمینه ها به شمار می رود. مجلس نمایندگان لیبی افزود: خطرات ناشی از اشغالگری ترکیه، تهدیدی مستقیم برای کشورهای ما و همسایگانمان است.
ورود مصر به این منازعه نشان دهنده این است که اولا، این تنها اروپا نیست که در پی مهار آنکارا است آمریکا نیز در پشت پرده این سیاست را دنبال میکند ولی آشکارا به مخالفت با آنکارا نمیپردازد تا کانالهای ارتباطی و دیپلماتیک بین ناتو و ترکیه مسدود نشود. این باور که مصر و اروپا درباره ترکیه در برابر آمریکا قد علم کنند بسیار ساده لوحانه است. ثانیا، آمریکا و اروپا برای مهار ترکیه قصد ندارد خود وارد مناقشه شوند و سعی میکنند دو کشور اسلامی را به جان هم اندازند و منطقه و جهان اسلام را در بحران دیگری در گیر کنند. ظاهرا بعد عربستان و امارات - در بحران یمن - و حتی ترکیه - در بحران سوریه و لیبی- مصر سومین کشور اسلامی است که باید قربانی سیاستهای منطقه ای آمریکا، اروپا و رژیم صهیونیستی شود.
---------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی