به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما از لندن ، در پی اقدام دولت انگلیس در تحریم محصولات و کالاهای شرکت هوآوِی و کنار گذاردن این شرکت چینی، از توسعه نسل پنجم فناوری ارتباطاتی، موسوم به ۵ جی (۵G)، چین تهدید به " پاسخی دردناک" کرد.
دیروز نشست شورای امنیت ملی انگلیس به ریاست بوریس جانسون، نخست وزیر این کشور برگزار شد و به علت آنچه که دولت انگلیس، نگرانیهای امنیتی خواند، همکاری با شرکت هواوی را برای ایجاد نسل پنجم تلفن همراه در انگلیس شش ماه پس از انعقاد قرارداد قطع کرد. بدین ترتیب، دولت انگلیس با چرخشی ناگهانی در سیاست این کشور علیه چین موضعی خصمانه گرفت، با ممنوع کردن استفاده از شرکت هوآوِی، با پیروی از دولت آمریکا، وارد جنگ سرد با چین شد.
روزنامه گاردین در انگلیس به نقل از روزنامه چینی گلوبال تایمز نوشت: چین باید پاسخی آشکارو دردناک به انگلیس بدهد. به نوشته این روزنامه دولتی چین، دولت چین باید نشان دهد که قلدری علیه این کشور آسان نیست و انفعالی اقدام نمیکند.
به نوشته روزنامه گلوبال تایمز چین:" پاسخ چین نباید به تنش میان انگلیس و چین منجر شود، زیرا انگلیس، آمریکا، استرالیا یا کانادا نیست بلکه حلقهای ضعیف در گروه "پنج چشمان" است. " این روزنامه پیش بینی کرد با محو شدن موضوع هنگ کنگ، انگلیس علتی برای مخالفت با چین نخواهد داشت.
کشورهای عضو گروه پنج چشمان (Five Eyes) متشکل از آمریکا، کانادا، زلاندنو، انگلیس و استرالیا، در پیمانی اطلاعاتی حضور دارند. ریشه این پیمان به سال ۱۹۴۱ میلادی در زمان پایان جنگ جهانی دوم باز میگردد که این شرکتها سپس وارد دوران جنگ سرد شدند. اعضای این پیمان با امکانات اطلاعاتی و جاسوسی، شوروی سابق و بلوک شرق را زیر نظر داشتند و اکنون همه ارتباطات خصوصی مردم جهان را تحت نظر دارند.
سفیر چین در انگلیس نیز در توئیتی نوشت این اقدام انگلیس، ناامید کننده و نادرست است و نشان میدهد که شرکتهای خارجی، دیگر در انگلیس، برای فعالیت مورد استقبال قرار نمیگیرند. شماری از خبرنگاران انگلیسی، این پیام را تهدیدی در مسیر بیرون رفتن همه شرکتهای چینی از انگلیس و کاهش سرمایه گذاریهای چین و شرکتهای چینی در این کشور تفسیر کرده اند. در پی تصویب قانون امنیت ملی در هنگ کنگ، یکی از مستعمرات پیشین انگلیس، روابط چین و انگلیس وخیم شد. تاکنون مقامات چینی تلاش کرده اند از افزایش تنش با انگلیس خودداری کنند و اقدامات لندن علیه پکن را سیاسی و خواست آمریکا نشان دهند.
به نوشته روزنامه گاردین، اما اعضای تندروی حزب حاکم محافظه کار که همراهی بیشتر انگلیس با آمریکا را خواهانند، مایلند انگلیس رویکردی خشنتر علیه چین بگیرد و در این راه، شتاب دارند، زیرا در انتخابات عمومی بعدی انگلیس در سال ۲۰۲۴ میلادی، ممکن است حزب دیگری پیروز شود و تنش با چین را کاهش دهد. استدلال نمایندگان حزب محافظه کار انگلیس این است که اگر فعالیت شرکت هوآوِی، امنیت ملی انگلیس را به خطر میاندازد، چرا دیگر شرکتهای چینی باید در تامین انرژی انگلیس، مثلا ساخت نیروگاههای هستهای فعال باشند؟
پس از این که دولت آمریکا تحریمهایی را علیه شرکتهای چینی، از جمله هوآوِی اعمال کرد، انتظار میرفت دولت انگلیس نیز در همراهی با سیاستهای آمریکا، شرکتهای چینی را تحریم کند. پیش از این دولت انگلیس اجازه داده بود تا هوآوِی ۳۵ درصد از تجهیزان ۵ جی انگلیس را تامین کند و به رغم مخالفت اشکار امریکا، بوریس جانسون گفت جایگزینی برای ان ندارد و از این قرار داد پشتیبانی کرد اما همزمان فشارهای امریکا هم بیشتر شد.
در نشست دیروز مجلس عوام انگلیس، اولیور داودن (Oliver Dowden)، وزیر فرهنگ، دیجیتال، رسانه و ورزش انگلیس اعلام کرد پس از ۳۱ دسامبر امسال، ۱۱ دی ماه، دیگر تجهیزات جدیدی از شرکت شرکت هوآوِی خریده نخواهد شد. وی اذعان کرد: کنار گذاردن شرکت هوآوِی، راه اندازی نسل پنجم فناوری ارتباطاتی انگلیس را دو تا سه سال به تاخیر میاندازد و دست کم دو میلیارد پوند خسارت برای انگلیس خواهد داشت و قول داد تا انتخابات عمومی بعدی انگلیس در سال ۲۰۲۴ میلادی، تکلیف شرکتهایی که برای انگلیس تهدید احتمالی امنیتی دارند، روشن شود.
توبیاس الوود (Tobias Ellwood)، رئیس کمیته دفاعی مجلس عوام انگلیس در مصاحبه با شبکه خبری بی بی سی گفت با این تصمیم:" ما وارد یک جنگ سرد میشویم و هیچ تردیدی در آن نیست. " روزنامه گاردین نوشت حدود ۶۰ نفر از اعضای حزب محافظه کار انگلیس حتی به کنار گذاردن شرکت هوآوِی از توسعه بخش ارتباطات انگلیس هم رضایت نمیدهند و تمایل دارند دولت انگلیس، در مخالفت با چین، بیشتر فعالیت کند.
به نوشته گاردین، چین ستیزان در حزب حاکم انگلیس مایلند تا سال ۲۰۲۶ میلادی، شرکت هوآوِی چین از همه بخشهای ارتباطات انگلیس خارج شود. به نوشته گاردین، مخالفان شرکت هوآوِی در حزب حاکم انگلیس نگرانند شرکت هوآوِی تا سال ۲۰۲۷ میلادی، در شبکه ارتباطی ۵ جی و تا دهه ۲۰۳۰ میلادی در شبکههای ۳ جی و ۴ جی انگلیس حضور داشته باشد.
دولت انگلیس که بخاطر همکاری با هواوی از جانب دولت آمریکا تهدید میشد، از سوی دولت چین نیز تهدید شده است در صورت منع همکاری با هوآوِی، همکاری پکن با لندن در دیگر موارد تجاری و نیز سرمایه گذاری چین در انگلیس، مختل میشود.
شرکت فناوری هوآوِی یکی از بزرگترین شرکتهای جهان است که شرکت چند ملیتی در زمینه شبکههای کامپیوتری و ارتباطات است. دفتر اصلی این شرکت در شهر شنژن چین قرار دارد. هوآوِی بزرگترین شرکت عرضه کننده خدمات ارتباطی جهان، پس از پیشی گرفتن از شرکت اریکسون در سال ۲۰۱۲ است. هوآوِی بیش از ۱۸۰ هزار کارمند در سراسر دنیا دارد و محصولات و خدماتش در ۱۴۰ کشور به کار گرفته شده است و در حال حاضر ۴۵ شرکت از ۵۰ شرکت اپراتور مخابراتی بزرگ جهان از تجهیزات هوآوِی استفاده میکنند.