گزارش مکتوب
مرغی که یک پا دارد
قیمت مرغ در کردستان معضلی است که هراز گاهی با مسکنی کوتاهمدت، رو به کاهش میرود، اما پس از اینکه آبها از آسیاب میافتد باز روز از نو روزی از نو.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، شاید از همان روزی که شخصی، مرغ بریان یک پا را برای نشان دادن ارادت خودش به حضور حاکم شهر برد، دردسرهای آدمیزاد با این پرنده شروع شد.
مرغ کردستان اما این روزها یک پا ندارد، اما برای آنهایی که عامل تولید و تعیین نرخ آن هستند، یک پا دارد و قیمتی که برای این پرنده تعیین میکنند، باعث شده تا در روزهایی که مردم روزهاست با کرونا دست و پنجه نرم میکنند، چشم از این ماده پروتیینی بپوشند و آن را از سبد غذایی خود حذف کنند.
اگرچه افزایش قیمت مرغ مسالهای است که تمام کشور با آن درگیر هستند، اما در استانی مانند کردستان که همزمان با بیکاری فزاینده و تاریخی، با تورم و گرانی بالاتر از متوسط کشوری هم دست و پنجه نرم میکند، مسالهسازتر به نظر میرسد.
مادهای غذایی که اقشار با درآمد پایین آن را جایگزین گوشت قرمز کرده بودند و حالا دیگر قادر به خرید همین هم نیستند، البته در برخی شهرستانهای کردستان، خود مرغ فروشان هم به این امر معترض بودند و چند روزی هم مغازهیشان را بستند، چون میدانستند اگر تقاضایی نباشد، عرضه هم به بن بست میخورد و اتفاق حالا همینطور هم شده است.
این رسم هرساله مرغی است که روی یک پایش میایستد و نرخش به یکباره بسیار بالا میرود و بعد به بهانه تنظیم آن را تا چند هزار تومان بالاتر از قیمت قبلی، گران میکنند، مثلا مرغی که امسال ۱۱ هزار تومان بود تا کیلویی ۲۰ هزار تومان رفت و بعد که تنظیمش کردند، عقربهاش روی عدد ۱۷هزار تومان ایستاد.
حدود یک هفته قبل ستاد تنظیم بازار کردستان، وعده دادند که قیمت مرغ کاهش مییابد و این اتفاق هنوز در سبد غذای کردستانیها خودش را نشان نداده است.
قیمت مرغ همان هفته در سنندج ۱۷ هزار تومان بود و هنوز این مبلغ با قیمت مصوب آن فاصله دارد.
یکی از شهروندان سنندجی می گوید: پارسال که گوشت قرمز گران شد گفتیم خوب است که می توانیم مرغ بخریم ولی الان از خرید مرغ هم عاجزیم.
وی ادامه داد:قیمت گوشت در یکی دو سال گذشته از ۵۵ هزار تومان به یک باره به ۱۲۰ هزار تومان رسید و اگرچه به صورت قطره چکانی کاهشهایی داشت، ولی هنوز هم خیلیها توان خرید ندارند.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان گوشت قرمز، مرغ، ماهی و تخم مرغ سنندج میمی گوید: بیش از ۲۰۰ مغازه مرغ فروشی در این شهر فعالیت دارد و حدود نیمی از آنها در چند روز اخیر تعطیل شده است.
محمد کرمی با اشاره به اینکه قیمت مرغ در بازار با آنچه سازمان صنعت، معدن و تجارت اعلام میکند همخوانی ندارد، اضافه کرد: قیمت مصوب تنظیم بازار کشور ۱۵ هزار و ۷۵۰ تومان است و به استانها هم اختیار افزایش آن را تا پنج درصد این میزان دادند.
وی سود مغازهداران سنندجی از فروش هر کیلوگرم مرغ را ۵۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: قیمت مرغ با احتساب هزینه کشتارگاه و حمل ونقل و سود مرغ فروشیها هر کیلوگرم ۱۷ هزار تومان است.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان گوشت قرمز، مرغ، ماهی و تخم مرغ سنندج یادآور شد: اگر مرغ فروشی اقدام به فروش مرغ بیشتر از قیمت مصوب سازمان صنعت، معدن و تجارت کند، متخلف شناخته شده و جریمه میشود به همین دلیل مرغ فروشیها در سنندج و دیگر شهرهای استان اقدام به بستن مغازههایشان کردند.
کرمی با اشاره به اینکه در استانهای دیگر مرغ گران و ارزان در بازار وجود دارد و مردم با توجه به درآمد خود اقدام به خرید میکنند، گفت: از استانهای همجوار مرغ از مرغداریهای کردستان خرید میشود و با احتساب تمام هزینهها به مردم میفروشند، ولی در سنندج سختگیری زیادی در قیمت عرضه و فروش مرغ وجود دارد.
کرونا، بانکها و نهادههای دامی علیه مرغداران
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان هم اردیبهشت امسال پیش بینی کرده بود که قیمت مرغ در ماههای خرداد و تیر به دلیل کاهش تولید، افزایش قابل توجهی داشته باشد و حالا این حرفش به کرسی نشسته است.
بیش از یک هفته است که قیمت هر کیلوگرم مرغ در سنندج از ۱۷ هزار تا ۱۷ هزار و ۳۳ تومان در نوسان است و از این میزان کاهش پیدا نکرده است و هنوز هم بالاتر از قیمت مصوب تنظیم بازار عرضه میشود.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران کردستان مرغداری را یکی از بخشهایی دانست که پس ازشیوع کرونا آسیب زیادی دیده است.
موسی شفیعی، تامین نهاده مورد نیاز، ضرر و زیان مرغداران و عدم توانایی در جوجه ریزی جدید، تنگناهای مالی مرغداران و بحث بازپرداخت تسهیلات بانکی، افزایش قیمت نهاده، افزایش قیمت واکسن و دارو را دیگر معضلاتی برشمرد که دست به دست کرونا داده تا تولید کننده و مصرف کننده را به زمین بزند.
وی افزود: تولید گوشت مرغ به دلیل شیوع ویروس کرونا در فاصله زمانی کاهش پیدا کرد و همین یکی از دلایل افزایش قیمت آن در بازار است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کردستان میگوید: با وجود همه این آسیبهایی که مرغداران بخاطر شیوع کرونا دیدهاند، هنوز هیچ حمایتی از مرغداریها نشده است و در سامانه کارا هم موفق به ثبت نام نشدهاند و این روند از چرخه تولید خارج خواهند شد.
وی به خرید نهاده از سامانه بازارگاه اشاره کرد و اظهار داشت: ۲۰ تا ۲۵ درصد نیاز مرغداران از این سامانه تامین میشود و مابقی نهاده مورد نیاز را باید از بازار آزاد تهیه کنند.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران کردستان با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد سویا و ۸۵ درصد ذرت از خارج کشور وارد میشود، گفت: ۷۵۰ واحد مرغداری در استان داریم که در هر دوره سه ماهه حدود ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه مرغ تولید میکنند.
شفیعی یادآور شد: طی سه ماهه امسال به جای ۶۰ هزار تن ذرت و سویا مورد نیاز واحدهای مرغداری استان ۱۴ هزار تن دریافت کردیم و مابقی نیاز از بازار آزاد تامین شده است.
مرغهای منجمد جای مرغ گرم
مرغ منجمد به قیمت ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان با بازار کردستان تزریق شد تا رگهای یخ بسته این ماده پروتیینی بتواند، سر سفره مردم جا خوش کند.
این مرغها را سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، ماهها قبل که قیمت گوشت مرغ پایین بود، ذخیره کرد و حالا را زمان مناسبی برای ارائه به بازار مصرف دیده است.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان میگوید: از ۱۱ تیر امسال توزیع مرغ منجمد در بازار استان آغاز و براساس نیاز هر شهرستان توزیع شده است.
وی یادآور شد: کاهش تولید مرغ به دلیل شیوع بیماری کرونا و در پی تعطیلی رستورانها و مراسمهای جشن و عزاداری رخ داد.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان درباره قیمت مصوب مرغ گفت: قیمتهای تعیین شده برای مرغ باید با قیمت تمام شده آن متناسب باشد و از آنجا که اعضای تنظیم بازار کشور از همه دستگاهها تشکیل شده لذا نرخ مصوب با در نظر گرفتن قیمت تمام شده تعیین و ابلاغ شده است.
البته ذائقه مردم هنوز هم که هنوز است، با مرغ منجمد کنار نیامده و بیشتر مردم ترجیح میدهند مرغ نخورند تا اینکه بخواهند از مرغ به قول خودشان، یخزده بخورند.
کاهش ۱۰ درصدی جوجه ریزی جوجهریزی در واحدهای مرغداری کردستان، بهار امسال کاهش داشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان میزان جوجه ریزی واحدهای مرغداری استان در سال گذشته را ۱۱ میلیون و ۲۹۱ هزار قطعه اعلام کرد و گفت: سه ماهه نخست امسال شاهد جوجهریزی ۱۰ میلیون و ۱۱۷ هزار قطعه بودیم که در مقایسه با مدت مشابه آن در سال گذشته ۱۰ درصد کاهش داشته است.
محمدفرید سپری افزود: ۱۴ هزار نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم در صنعت مرغداری استان مشغول به کار هستند و تاکنون با تمام تلاشهای انجام شده موفق به تامین ۴۰ درصد نهاده سفارش داده شده واحدهای مرغداری استان شدیم.
وی قیمت تعیین شده برای فروش مرغ در ستاد تنظیم بازار کشور را منطبق بر هزینههای تولید ندانست و افزود: بی شک نیاز است در قیمت اعلام شده تجدید نظر شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: ۶ کشتارگاه صنعتی مرغ با ظرفیت ۱۶ هزار قطعه در ساعت، ۱۵ کارخانه اختصاصی خوراک طیور به ظرفیت سالانه ۳۶۰ هزار تُن، چهار واحد ذرت خشک کنی به ظرفیت ۶۲ هزار تُن و نیز سه واحد فرآوری کود مرغی به ظرفیت ۵۰ هزار تُن در سال در این استان وجود دارد.
درآمد پایین و تورم افسارگسیخته
در جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران، بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور در خرداد مربوط به استان کردستان با ۵.۵ درصد افزایش است.
میانگین کشوری نرخ تورم ماهانه منتهی به خرداد ۹۹، حدود ۲ درصد بوده و این در حالی است که این نرخ در کردستان ۵.۵ بوده و از میانگین کشوری ۳.۵ درصد بیشتر است به این ترتیب این ماه هم کردستان در میان تمام استانها در نرخ تورم اول شد.
کردستان در رسته خوراکی ها، آشامیدنیها و دخانیات علاوه بر نرخ تورم ماهانه در شاخص تورم نقطهای هم در خرداد ماه امسال از میانگین کشوری بالاتر بوده است.
شاخص تورم ماهانه در این رسته در کردستان ۶.۷ درصد بوده این در حالی است که میانگین کشوری ۲.۴ درصد بوده و خوراک کردستانیها ۴.۳ درصد بالاتر از میانگین کشوری برایشان تمام شده است.
از این گرانی و تورم آماری و ارقامی هم که بگذریم کردستان یکی از قطبهای مطرح تولید مرغ در غرب کشور است و بخش مهمی از تولید آن صادر میشود، اما خود کردستانی ها مرغ را گران میخرند و تعیین قیمت این ماده پروتیینی حتی برای اینهایی که خودشان صادرکننده هستند بصورت کشوری است.
محصول تولیدی در هر نقطهای از جهان که مازاد بوده و صادر شود، در عرف معمول باید قیمت کمتری برای مصرف کننده داشته باشد، غیر از مرغ کردستان که نرخش یک پا دارد.
گزارش از کلثوم مومنی