به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی صندوق ضمانت صادرات ایران، در دومین جلسه کمیته مشورتی ضمانت صادرات، خانم افروز بهرامی، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران و رئیس کمیته مشورتی با اعلام آمادگی این صندوق برای حمایتهای همه جانبه از روند تولید و صادرات غیر نفتی در کشور، ریسک پذیری صندوق ضمانت صادرات ایران در شرایط جنگ اقتصادی را بسیار بالا عنوان کرد.
وی افزود: با توجه به شرایط جنگی کشور لازم است تصمیمات و اقدامات صندوق متناسب با این شرایط بوده و در راه دستیابی به اهداف کلی نظام، با همه ظرفیتها و توان کار کنیم و با تحلیل درست شرایط، بهترین راهکارها را برای عبور از بحران به کار بگیریم.
بهرامی با تقدیر از رهبر معظم انقلاب به دلیل توجه ویژه به صندوق و تامین اعتبار افزایش سرمایه آن از محل صندوق توسعه ملی، تحقق این مهم را بر اساس مطالبه گری عمومی ایجاد شده از طریق تشکلهای صنفی تخصصی دانست.
رئیس کمیته مشورتی ضمانت صادرات با اشاره به ظرفیت بالای تحرک بخشی تشکلها و مجامع صنفی به چرخه اقتصادی، تولیدی و صادراتی، گفت: صندوق ضمانت صادرات ایران با همفکری، کمک و هم افزایی اصناف، تشکلها و مجامع مرتبط، سعی در ورود به حوزه حمایت موثر از شرکتهای تولیدی و صادراتی کوچک و متوسط و دانش بنیان دارد و با طرح پیشنهادات تخصصی در زمینههای خرید دین اسناد صادراتی و حمایت از واردات مواد اولیه منجر به صدور کالاهای با ارزش افزوده بالا، در صورت حصول نتایج مثبت از مطالبه گریهای عمومی، با همه توان وارد این عرصه خواهد شد که تحولی چشمگیر در روند صادرات غیر نفتی کشور و تامین مالی صادراتی ایجاد خواهد کرد.
جمشید نفر، رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران، در این جلسه، با اعلام کمبود نقدینگی در زنجیرههای تولید به عنوان بزرگترین چالش صادراتی و ضعف در مقررات، مسایل مالیاتی، عدم اطلاع رسانی مناسب، نظارت نداشتن کافی بر رفتار و اهلیت برخی صادرکنندگان تازه کار را از جمله مهمترین مشکلات روند صادرات عنوان کرد و بر ضرورت تحقق مصوبات کمیته مشورتی ضمانت صادرات برای تحقق شعار جهش تولید تاکید نمود.
بابک افقهی، رئیس کمیسیون توسعه تجارت و صادرات غیر نفتی اتاق تعاون و محمدباقر مجتبایی مشاور اقتصادی و برنامه ریزی اتاق اصناف ایران نیز با تاکید بر ضرورت تغییر رویکردها و دیدگاههای صادراتی کشور، در نظر گرفتن زنجیره تولید، ماشین آلات، مواد اولیه و قابلیتهای اختصاصی تولید در کشور را برای موفقیت در عرصه صادرات، ایجاد تعاملات دوسویه میان صادرات و واردات ضروری عنوان کردند.
محسن حسن الفت، دکتر حجت ا... حسینی و سید آرش شهرآئینی، اعضای هیئت مدیره صندوق ضمانت صادرات ایران نیز در این جلسه با ارایه تحلیلی تخصصی از فرآیند حمایت صندوق از صادرات غیر نفتی و مشکلات و راهکارهای موجود برای افزایش حمایتها از شرکتهای کوچک و متوسط و دانش بنیان و همچنین آمارهای صادراتی کشور در ده ساله اخیر، بی ثباتی در نرخ ارز و به تبع آن عدم ثبات در تامین مواد اولیه، مشکلات پولی و بانکی ناشی از تحریمها و محدودیتهای ایجاد شده بین المللی و عدم آشنایی بسیاری از تولید کنندگان با روند صادرات و حمایتهای صندوق ضمانت صادرات را از جمله دلایل استقبال نکردن از صادرات غیر نفتی کشور عنوان کردند.
اعضای هیئت مدیره صندوق همچنین تصریح کرد: برای افزایش صادرات لازم است هم نیاز مشتری و هم نیاز صادر کننده را در نظر داشته باشیم و با احصاء این نیازها، بهترین خدمات را به صورت فرآیندی طراحی و ارایه کرده و به جریان مستمر صادرات شکل داده و با پرکردن خلاءهای موجود و کنار گذاشتن نگاه تولید محور، تحولی در عرصه صادرات غیر نفتی ایجاد کنیم.
محمد استقلال و ساجد نیک مهر، مشاوران رئیس کمیسیون صادرات غیر نفتی اتاق بازرگانی ایران نیز با تفکیک حوزههای تولید و صادرات به مشکلات و راهکارهای موجود و آتی، تفاوت شرایط تولید و صادرات در ایران و سایر کشورها ناشی از شرایط سیاسی و تحریمهای اعمال شده اشاره کردند و گفتند این شرایط نیازمند اعمال تصمیماتی جهادی و ویژه است و در این راستا، تشکیل کمیتههای مشورتی راهبردی موثر بوده و میتواند نجات بخش صادرات غیرنفتی و افزایش این روند باشد.
مشاوران رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران همچنین با در نظر گرفتن فاکتورهای تخصصی صادرات و تولید درداخل و خارج ازکشور، دستیابی به ثبات کیفیت و نرخ تولید و حمل کالای تولیدی را از جمله ضروریات صادرات موفق دانستند.
همچنین تفکیک شرکتهای کوچک و متوسط با شرکتهای بازرگانی متصل به تولیدیهای بزرگ و انعطاف حوزه بازرگانی را نقطه قوت شرکتهای مذکوربرشمردند و گفتند: توجه به طرحهای توجیهی و ساختارهای شرکتها برای ورود به عرصه صادرات میتواند زمینه ساز برخورد علمی با روند افزایش صادرات موفق باشد ونیازمند تدابیری جدی است.
در پایان دومین جلسه کمیته مشورتی ضمانت صادرات، با تعیین شاخصها و محورهای اصلی حمایتهای مورد نظر صادرات غیر نفتی مقرر شد:
۱- با توجه به افزایش سرمایه اخیر و افزایش ریسک پذیری صندوق، ضمن تغییر رویکرد "محصول محور" به "مشتری محور" نیازهای روز و ریسکهای جدید صادر کنندگان شناسایی شود و در چارچوب قوانین جاری یا در صورت لزوم اخذ مصوبات از مراجع مربوطه، به دامنه خدمات اضافه گردد.
۲- کلیات رویههای اعتبارسنجی، تعیین سقف اعتباری و ترکیب وثایق ضمانت نامههای اعتباری مورد عمل صندوق مورد تایید قرار گرفت و مقرر شد اطلاع رسانی بهینه در خصوص خدمات قابل ارایه به شرکتهای تولیدی وصادراتی کوچک، متوسط و دانش بنیان در دستور کار قرار گیرد.
۳- صندوق ضمانت صادرات ایران به حوزه "خرید دین اسناد صادراتی" ورود کرده و پیش نویس نامهای با امضای سه رئیس اتاقهای بازرگانی، تهران و ایران و تعاون، برای روسای سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه تهیه و با ایجاد مطالبه گری عمومی (همانند بحث افزایش سرمایه صندوق ضمانت صادرات ایران)، ملزم به خرید دین اسناد صادراتی شود.
۴- صندوق ضمانت صادرات ایران، گسترش پوششهای حمایتی واردات مواد اولیه منجر به تولید کالاهای با ارزش افزوده بالا و زنجیره تجارت، صدور ضمانت نامه برای واردات موقت محمولههای وارداتی متوقف در گمرکات را با تهیه پیش نویس نامهای با شرایط فوق، در دستور کار قرار دهد.
۵- مقرر شد به منظور حمایت از صادر کنندگان خدمات فنی و مهندسی در خصوص ارایه ضمانت نامههای بانکی مورد نیاز که در شرایط تحریم بانکها امکان پذیر نمیباشد، صندوق با کمک وزارت امور خارجه همانند روشی که در افغانستان پیاده سازی و منجر به صدور مستقیم ضمانت نامه صندوق برای کارفرمایان افغانی شد در مورد سایر کشورها به ویژه عراق و سوریه نیز، پیگیری اجرایی کند.
دومین جلسه کمیته مشورتی صادرات با حضور افروز بهرامی، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات ایران، بابک افقهی، رئیس کمیسیون توسعه تجارت و صادرات غیرنفتی اتاق تعاون، محمدباقر مجتبایی مشاور اقتصادی و برنامه ریزی اتاق اصناف ایران، سیدآرش شهرآئینی، محسن حسن الفت و حجت ا... حسینی، اعضای هیات مدیره صندوق ضمانت صادرات ایران، جمشید نفر رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران، ساجد نیک مهر کارشناس کمیسیون توسعه صادرات غیر نفتی اتاق بازرگانی ایران، دکتر محمود استقلال، مشاور رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران، لیلا محمدخانی مدیر صدور ضمانت نامه صندوق ضمانت صادرات ایران و محمد حسن پیران، دبیر کمیته ضمانت صادرات در صندوق ضمانت صادرات ایران برگزار شد.
پس از ارایه گزارشی از فرآیند ارایه خدمات صندوق ضمانت صادرات ایران به شرکتها و صادرکنندگان غیرنفتی و بررسی راهکارها و ضرورت ورود صندوق به حوزه حمایت از صادرات غیر نفتی، حمایت از واردات مواد اولیه منجر به تولید کالاهای صادراتی، خرید دین اسناد صادراتی و حمایت ویژه از صادرکنندگان در شرایط بحرانی تحریم و جنگ اقتصادی، مقرر شد با تبدیل این ضروریات به مطالبه عمومی، با کمک سران قوای سه گانه و مسئولان ارشد کشور، گامهای بلندی در راستای تحقق شعار جهش تولید توسط صندوق ضمانت صادرات ایران و تشکلهای صادراتی مختلف کشور در شرایط تحریمهای ناجوانمردانه برداشته شود.