به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز ایلام؛ بر روی دریایی از نفت خوابیده ایم، دریایی از طلای سیاه؛ طلایی که هنوز ثروتمندمان نکرده؛ اما ما به فردای آن امیدواریم. بنابر اعلام کارشناسان، استان ایلام با ۶ درصد منابع نفتی کشور در جایگاه سوم و با ۱۱ درصد منابع گازی، رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داده است.
۹۰ درصد نفت و گاز غرب کشور در ایلام تولید میشود و این استان قطب اصلی حوزه انرژی در غرب ایران به شمار میآید؛ به گونهای که این منابع عظیم نفت و گاز با کشور قطر نیز برابری میکند.
حال سوال اینجاست که کشور قطر در کجای توسعه یافتگی ست و استان ایلام کجا؟!
سهم استان از درآمدهای نفتی چه میزان است؟
چرا ایلام در بالای جدول بیکاری کشور قرار گرفته است؟
و چرا ادارهی مدیریت شرکت نفت و گاز ایلام در استان کرمانشاه قرار دارد؟
جای خالی پالایشگاه با وجود داشتن ۱۴ تریلیون مترمکعب ذخائر شناخته شده گاز و بیش از ۱۷ میلیارد بشکه ذخائر نفتی چگونه توجیه پذیر است؟!
ایلام؛ ثروتمندی، فقیراستان ایلام با وجود معادن و منابع زیرزمینی بالقوهای که دارد هنوز به عنوان یک استان غیرصنعتی و کم برخوردار معرفی میشود. استانی که با وجود متکی بودنِ اقتصاد آن به کشاورزی، توسعهی چندانی در این زمینه نیز ندارد؛ بنابراین با وجود ثروتهای بالقوهای که دارد و حتی فرصتی به نام مرز مهران و همسایگی با کشور عراق، همچنان پسوند فقر و محرومیت را یدک میکشد؛ در سالهای اخیر، اما نقابِ خاک از روی بخشی از منابع غنیِ نفت برداشته شده؛ به گونهای که در سالهای پیاپی شاهد این تیتر نویدبخش برای رونق اقتصادی این دیار بودیم: "ایلام، رتبه نخست اکتشاف نفت و گاز" و یا این تیتر: " مخزن ایلام رتبه اول ذخایر نفتی".
کشف ۱۷ چاه، طلای سیاهبه گفتهی مسئولان هم اکنون روزانه بیش از ۲۳۰ هزار بشکه نفت و سالانه یک و نیم ملیارد مترمعکب گاز در این استان تولید میشود و میدان نفتی آزادگان با ذخیره درجای ۳۲ میلیارد بشکه، چهارمین میدان نفتی ایران و بزرگترین میدان مشترک کشور به شمار میرود. این میدان در لایه اصلی خود یعنی سروک، با میدان مجنون عراق مشترک است. درمیان ۱۷ میدان نفت و گاز کشف شده، مخزن ایلام، لایه مخزنی کژدم و میدان نفتی آزادگان مقام اول را کسب کردهاند؛ موضوعی که میطلبد با توجه به این میزان ذخائر، مقدمات ساخت پالایشگاه در این استان فراهم تا تولیدات نفتی در همین استان پالایش و عرضه شود امری که منجر به اشتغال افراد بیکار نیز خواهد شد.
واحد بهره برداری چشمه خوش در ۵۲ کیلومتری شهرستان دهلران با ظرفیت اسمی ۵۵ هزار بشکه در روز نفت تولیدی میادین چشمه خوش، پایدار، پایدار غرب و دالپری را فرآورش و به وسیله یک خط لوله ۱۸ اینچ به طول ۱۵۳ کیلومتر به واحد بهره برداری شماره ۳ اهواز و تلمبه خانه شهید چمران ارسال میکند.
نفت ارسالی واحد چشمه خوش در نهایت به منظور تأمین خوراک پالایشگاهها و یا صادرات از طریق پایانه نفتی به جزیره خارک ارسال میشود.
میدانهای نفتی مشترک آذر و چنگولهمیدان نفتی آذر در شرق شهرستان مهران واقع شدهاست. مخزن این میدان با میدان نفتی بدرای کشور عراق مشترک است. طرح توسعه میادین نفتی آذر و چنگوله که در منطقه مرزی مهران قرار داد از مهمترین طرحهای در دست اقدام وزارت نفت است.
تا چند سال تصور بر این بود که از میان میدانهای واقع در بلوک اناران تنها مخزن آذر با مخزن البدرا مشترک است و مخزن چنگوله مخزنی مستقل است، از این رو، شرکت ملی نفت ایران بر آن شد که توسعه میدان چنگوله را از اولویت خارج کند تا اینکه نتایج تعبیر و تفسیر دادههای حاصل از عملیات لرزه نگاری از سوی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در سال ۱۳۹۴ نشان داد که مخزن چنگوله هم با مخزن میدان آذر و میدان البدرا ارتباط ساختمانی دارد، از این رو، طرح توسعه میدان چنگوله نیز به عنوان میدانی مشترک دوباره در دستور کار قرار گرفت.
در مرحله اول بهره برداری ۳۶ ماهه، ۳۰ هزار بشکه و سپس ۶۵ هزار بشکه از میادین آذر تولید خواهد شد که در مجموع با احتساب میدان نفتی چنگوله از هر ۲ میدان ۱۳۰ هزار بشکه نفت خام تولید و از طریق خط لوله به دهلران انتقال مییابد.
کل ذخائر نفتی میدان آذر ۲.۵ میلیارد بشکه و میدان نفتی چنگوله ۳.۵ میلیارد بشکه نفت بوده و برای اجرای طرح توسعه میدانهای نفتی آذر و چنگوله ۲ میلیارد دلار اعتبار اختصاص یافته است.
پایان مرحله اول طرح لرزه نگاری اکتشاف نفت و گاز دانا در ایلاماستاندار ایلام گفت: مرحله اول طرح لرزه نگاری اکتشاف نفت و گاز دانا در منطقه بانکول و بابا گیر ایوان به اتمام رسیده که این طرح زمینه ساز مرحله دو پالایشگاه گاز استان است.
قاسم سلیمانی دشتکی افزود: این طرح در مرحله اول بالغ بر ۴۵۰ اشتغالزایی ایجاد کرده و در مرحله دوم نیز در میادین نفتی بیجار و دلاوران از سومار تا صالح آباد در مرحله مقدماتی ۴۰۰ نفر و در پیک کاری هم بالغ بر ۸۰۰ نفر اشتغالزایی در پی خواهد داشت.
سلیمانی دشتکی به عملیات اجرایی طرح لرزه نگاری دانان در مناطق دهلران و آبدانان نیز اشاره کرد و گفت: در این مناطق شرکت دانان وابسته به صندوق بازنشستگی وزارت نفت با سرمایه گذاری یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در حوزه اکتشاف و استخراج میادین نفتی و گازی مشغول به کار است و در این طرح نیز بالغ بر ۸۰۰ نفر اشتغالزایی ایجاد شده است.
وی افزود: همچنین قرار است به زودی در حوزه اکتشاف نفت و گاز، یک طرح لرزه نگاری دیگر در مناطق مابین دره شهر ایلام و کوهدشت لرستان عملیات اکتشاف و بهره برداری از میادین نفتی و گازی را شروع کند.
سرمایهگذاری ۹۸ هزار میلیارد ریالی در حوزه نفت و گاز ایلاممعاون هماهنگی امور عمرانی استاندار ایلام گفت: طی ۳۰ ماه گذشته روند اجرای طرحهای مرتبط با حوزه نفت و گاز استان سرعت قابل توجهی گرفته و افزون بر ۹۸ هزار میلیارد ریال در این بخشها سرمایهگذاری شده است.
احمد کرمی افزود: ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران نیز با اعتبار ارزی ۱۲۰ میلیون دلار عملیات اجرایی خود را آغاز کرده است و طرح لرزهنگاری ایوان و چرداول نیز با صرف هزینه ۶ هزار میلیارد ریال شروع شده است.
وی تکمیل عملیات نصب و راهاندازی واحد الفین با اعتبار ریالی ۱۴ هزار و ۷۲۰ میلیارد ریال و ارزی ۷۰۹ میلیون یورو را از دیگر طرحهای مرتبط با حوزه پتروشیمی ایلام دانست که آماده بهرهبرداری است.
معاون عمرانی استاندار ایلام به طرحهای حوزه پتروشیمی استان نیز اشاره کرد و یادآور شد: طرح گوگردزدایی مجتمع پتروشیمی ایلام با اعتبار ۲ هزار و ۳۴۰ میلیارد ریال و اعتبار ارزی ۶۴ میلیون یورو آماده بهرهبرداری است.
کرمی تاکید کرد: طرح هیدروژن مجتمع پتروشیمی ایلام نیز تکمیل شده که برای اجرای این طرح بزرگ ۲۰۰ میلیارد ریال، اعتبارِ ریالی و ۲۷ میلیون یورو اعتبار ارزی صرف شده است.
پتروشیمی، مولودِ ظرفیتهای نفت و گازظرفیتهای نفت و گاز باعث ساخت دو پتروشیمی ایلام و دهلران در استان ایلام شده است، در همین حال مسئولان از راه اندازی چند پتروشیمی دیگر در آیندهای نزدیک در استان خبر میدهند.
طبق اعلام مسئولان پتروشیمی ایلام، با بهرهبرداری از ۲طرح پتروشیمی ایلام و تولید اتیلن در این شرکت و ایجاد ارزش افزوده و راهاندازی صنایع پاییندست با محصولات بنزین پیرولیز، پلیاتیلن سنگین، پروپیلن و نفت کوره آینده صنعت در استان ایلام امیدوارکننده و درخشان است.
قطع وابستگی به خوراک پتروشیمی با راه اندازی طرح الفیندر حال حاضر خوراک مرحله اول مجتمع پتروشیمی ایلام از خط اتیلن غرب میشود و با بهره برداری از مرحله دوم و راه اندازی طرح الفین خوراک از محل پالایشگاه گاز ایلام تامین شده و وابستگی پتروشیمی ایلام به خط اتیلن غرب قطع خواهد شد.
سرمایه گذاری ۷۹۰ میلیون یورویی در واحد الفین پتروشیمیاستاندار ایلام از راه اندازی واحد الفین پتروشیمی ایلام به عنوان بزرگترین مجتمع غرب کشور که منجر به تحول بزرگی در حوزهی صنعت و اشتغال استان خواهد شد، خبر داد.
قاسم سلیمانی دشتکی در دیدار با مدیرعامل شرکت پتروشیمی ایلام اظهار کرد: واحد الفین شرکت پتروشیمی ایلام تا یک ماه آینده و با حضور رییس جمهور افتتاح و آماده بهره برداری میشود.
وی با اشاره به این که طرح واحد الفین پتروشیمی هم اکنون ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد؛ افزود: با اتمام فاز دوم پتروشیمیهای ایلام، ان جی ال دهلران و شروع به کار پتروشیمی شهرهای مهران، هلیلان و دره شهر استان ایلام در آینده نزدیک به عنوان قطب صنعت پتروشیمی در غرب کشور معرفی خواهد شد.
وی افزود: راه اندازی واحد الفین در ایجاد سبد محصولات تولیدی، تهیه خوراک پتروشیمی ایلام، خودکفایی در خط اتیلن غرب کشور و از همه مهمترایجاد زمینه برای اشتغالزایی با راه اندازی صنایع پایین دستی مرتبط و به کارگیری نیروی جوان تحصیلکردهی بومی، نقش مهمی خواهد داشت.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در بازدید از طرح ان جی ال ۳۱۰۰ دهلران اظهار کرد: وزارت نفت آمادگی دارد با سرمایه گذاران در بخش پالایشگاهی همکاری و مجوز و خوراک آن را تامین کند.
"فریدون حسنوند" با اشاره به نگاه ویژه کمیسیون انرژی مجلس به میادین مشترک افزود: پرداختن به میادین مشترک نفت و گاز بین ایران و عراق در دستور کار قرار دارد و این میادین به عنوان یک ضرورت و اولویت در هیات عالی نظارت بر منابع نفتی مورد تاکید است که استان ایلام و به ویژه شهرستان دهلران در این زمینه جایگاه ویژهای دارند.
بیکاری در بسترِ اشتغالبر اساس آمار اعلام شده، مردم ایلام به ویژه قشر تحصیلکردهی آن با معضل بیکاری دست به گریبانند و با توجه به این فرصت، باید ازافراد بومی در طرحهای نفتی و گازی استان استفاده شود.
سارا فلاحی، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: از لحاظ قانونی باید سهم مشخصی از درآمدهای نفت و گاز صرف توسعه استان و کمک به فقرا و نیازمندان استان شود.