پخش زنده
امروز: -
رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، جزئیات خردلرزههای فیروزکوه را که امروز ۲۲ تیر به بزرگی ۳.۶ و ۴ رخ داد، تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از وزارت راه و شهرسازی، آقای علی بیتاللهی، جزئیات خردلرزههای امروز ۲۲ تیرماه را که در فیروزکوه استان تهران به وقوع پیوست تشریح کرد و گفت: ساعت ۰۵:۱۵ صبح، با رخداد زلزله خفیفی به بزرگی ۳.۶، و در ادامه آن ۴ زلزله کوچک با بزرگی بین ۲.۵ تا ۳ که در بازه زمانی کوتاه تا ساعت ۰۷:۵۸ ادامه پیدا کرد، مجددا فعال بودن لرزهای این محدوده از شرقیترین گستره استان تهران ثابت شد. در ادامه این فعالیت لرزهای ساعت ۱۱:۴۹:۵۵ زلزله با بزرگی ۴ مجددا در همان محدوده تجمع خوشه لرزهای جنوب غربی فیروزکوه رخ داد.
وی با اعلام اینکه عمق این زمینلرزهها حدود ۸ کیلومتری بوده که در رده زلزلههای کمعمق طبقهبندی میشوند، افزود:رو مرکز زلزلههای امروز فیروزکوه در ۵۵ کیلومتری شرق رو مرکز زلزله ۵.۱ دماوند واقع میشود که از مرز شرقی شهر تهران حدود ۹۰ کیلومتر و از مرکز شهر تهران حدود ۱۱۰ کیلومتر فاصله دارد. رخداد این زمینلرزهها به نظر نمیرسد که با فعالیت گسل مشاء مرتبط بوده باشد.
بیتاللهی ادامه داد: از نظر لرزهخیزی محدوده شرقی استان تهران لرزهخیزی بالائی دارد. در اطراف رومرکز زلزلههای امروز فیروزکوه و در شعاع ۱۰۰ کیلومتری آن در مدت ۱۴ سال اخیر (از سال ۲۰۰۶ میلادی تاکنون)، ۱۱۱۶ زلزله بالای ۲.۵ رخ داده است. دو زلزله با بزرگی ۵. ۵.۱، ۴۰ زمین لرزه با بزرگی بین ۴ تا ۵ و بقیه کوچکتر از ۴ که معرف لرزه خیزی بالای محدوده است. بیشترین تجمع زلزلهها نیز در محدوده شمال شرقی خوشه لرزهای امروز فیروزکوه است.
وی گفت: گسلهای عبوری از شمالغربی سمنان (گسل شمال سمنان، یا گسل سمنان – سرخه) از سمت شرقی، امتداد غربی گسل فیروزکوه از سوی شمال شرق و امتداد گسل حصاربن از سوی غرب، به پهنه رخداد زلزلههای جنوبغربی فیروزکوه مجاورت دارند. به نظر میرسد که این تجمع لرزهای بیشتر تحت فعالیت شاخه انتهایی گسل شمال سمنان – سرخه بوده باشد.
۸ شهر با جمعیت ۴۱ هزار نفر تحتتاثیر خردلرزههای امروز فیروزکوه
به گفته عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، نزدیکترین شهر به رومرکز زلزله فیروزکوه در فاصله ۲۰ کیلومتری شمال شرق آن، ونیز شهرهای ارجمند و کیلان در فاصله ۲۳ و ۴۰ کیلومتری از رومرکز هستند. در فاصله ۵۰ کیلومتری اطراف رومرکز زلزلههای فیروزکوه (۲۲-۴-۱۳۹۹) حدود هشت شهر فیروزکوه، ارجمند، کیلان، آبسرد، آرادان، کهن آباد، گزنک و رینه، نزدیک به ۴۱ هزار نفر در ۱۲۷۰۰ واحد مسکونی (آمار ۱۳۹۵) زندگی میکنند که تعداد ۵۰۰۰ واحد آن فاقد اسکلت است.
ثبت ۱۰۸۰۰ واحد مسکونی روستایی و ۵۰۰۰ واحد مسکونی شهری فاقد اسکلت در نزدیکی گسل
بیتاللهی افزود: در فاصله ۵۰ کیلومتری اطراف رومرکز زلزلههای فیروزکوه حدود ۲۱۰ آبادی جانمائی شده و تعداد جمعیت کل آنها بر اساس آمار سال ۱۳۹۵ مرکز آمار حدود ۵۴۴۰۰ نفر است. این جمعیت روستائی در شعاع ۵۰ کیلومتری زلزلههای فیروزکوه، در ۱۷۱۰۰ واحد مسکونی زندگی میکنند که تعداد ۱۰۸۰۰ واحد فاقد اسکلت است.
وی توضیح داد: از آمار رخداد زلزلهها و نیز وضعیت ساخت و ساز واحدهای مسکونی شهر و روستائی میتوان استباط کرد که در شعاع ۵۰ کیلومتر اطراف زلزلههای امروز فیروزکوه، نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر مردم زندگی میکنند که حدود نیمی از این تعداد در واحدهای مسکونی فاقد اسکلت و کم مقاوم در برابر زلزله هستند.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بر اهمیت توجه به ریسک زلزله در شرق استان تهران تاکید کرد و در بیان پیشنهادهای مرکز تحقیقات در خصوص ایمنی در برابر زلزله، گفت: ایستگاههای لرزهنگاری و شتابنگاری و GPS به حداقل سه برابر تعداد کنونی گسترش یابند. همچنین، کیفیت ساخت و ساز واحدهای شهری و روستایی باید تغییر یابد و در عینحال، آموزش عمومی مردم و رفتار صحیح در برابر زلزله بطور مستمر ملاک عمل قرار بگیرد.