به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از اداره ورزش و جوانان استان تهران، با توجه به شیوع بیماری کووید ۱۹ و دستورالعملهای ستاد ملی مبارزه با کرونا در ورزش، با به وجود آمدن شرایط جدید این بیماری، باید نحوه بازگشایی استخرها و از سرگیری فعالیتهای مربوطه تعیین شود.
با توجه به ضرورت رعایت نکات ایمنی بهداشتی، این دستورالعمل برای پیشگیری از افزایش مجدد همه گیری تدوین و ابلاغ شد.
دستورالعملهای جدید:۱-زمان بندی بازگشایی استخرهای سرپوشیده و روباز و از سرگیری فعالیتهای ورزشی منوط به اخذ مجوز از وزارت بهداشت است و در هر صورت تبعیت از دستورالعملهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اولویت خواهد بود.
۲-نحوه شستشوی دست، استفاده از مواد ضدعفونی کننده برای دستها و سطوح، میزان استاندارد کلر باقیمانده آب استخر، نحوه استفاده از وسایل (ماسک، دستکش، شیلد) و لباس محافظتی مطابق با دستورالعملهای صادره وزارت بهداشت به خصوص "راهنمای گام دوم مبارزه با کووید ۱۹ فاصله گذاری اجتماعی و الزامات سلامت محیط و کار در مراکز ورزشی و استخرهای شنا" است.
۳-فرمهای غربالگری، خوداظهاری، تعهدنامه مدیر استخر، دستورالعملها و سایر اطلاعات از طریق پایگاه فدراسیون پزشکی ورزشی به آدرس www.ifsm.ir قابل دسترس بوده است و این دستورالعمل متمم دستورالعمل بازگشایی اماکن ورزشی در دوران بعد از همه گیری کرونا به شمار میرود. بدیهی است، در صورت دائر بودن سالن بدنسازی یا سایر رشتههای ورزشی در کنار استخر، تبعیت از دستورالعملهای مربوطه الزامی خواهد بود.
اهداف: ۱-کاهش میزان شیوع و سرایت بیماری از طریق رویدادهای ورزشی آبی (قهرمانی و همگانی)، آموزشی ورزشی و تجمعات مرتبط با ورزشهای آبی در دوران همه گیری بیماری کووید ۱۹
۲- حفظ سلامت و نشاط اجتماعی و فردی از طریق تداوم فعالیتهای ورزشی
۳-جلوگیری از ضرر و زیان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ناشی از توقف فعالیتهای ورزشی
الزامات:الف- زیرساخت
۱-مساحت استخر با تعداد شناگران و استفاده کنندگان از استخر تناسب داشته به نحوی که حداکثر به ازای هر استخر ۲۲ در ۹۱ متر، ۹۲ نفر در استخر حضور داشته باشند. بدیهی است، با تغییر شرایط و صدور دستورالعملهای جدید از طرف وزارت بهداشت در خصوص فاصله گذاری فیزیکی، این تعداد هم به روز رسانی خواهد شد.
۲-کنترل و جلوگیری از تجمع افراد و حفظ فاصله فیزیکی در فعالیتهای ورزشی داخل و خارج از آب لحاظ شود.
۳-تا زمان صدور مجوز وزارت بهداشت و فدراسیون پزشکی ورزشی، استفاده از سونای بخار به علت رطوبت بالا و دمای زیر ۲۱ درجه سانتیگراد ممنوع باشد.
۴-در استخرها کلرسنجی، pH سنجی و کدورت سنجی به طور مرتب هر ۲ ساعت یک بار انجام و ثبت شود و در صورت تطبیق نداشتن کلر باقی مانده، pH و کدورت با استانداردهای لازم از پذیرش مراجعان خودداری شود.
۵-تا زمان صدور مجوز جدید از وزارت بهداشت، میزان کلر باقی مانده در هر زمان سه قسمت در میلیون و میزان pH آب بین ۲.۲ تا ۷.۲ باشد.
۶-برای استخرهایی که از روشهای دیگر گندزدایی مانند؛ ازُن، اشعه ماورا بنفش، پراکسید هیدروژن و یا اکسیدانهای مخلوط تولید شده، با جریان الکتریکی (EGMO) استفاده میکنند، حتما از کلر به عنوان گندزدایی ثانویه در آب استخر استفاده شود.
۷-کنترل و غربالگری علامتی مراجعان در بخش پذیرش وجود داشته باشد. در صورت مشاهده علائم (سرفه، عطسه، تب و تنگی نفس) ضمن ممانعت از ورود فرد به استخر، به نزدیکترین مرکز جامع خدمات سلامت ۱۶ یا ۲۴ ساعته معرفی شود.
۸-تهویه منفی (خروج هوا از سالن با هواکش) در تناسب با ابعاد سالن و دستورالعملهای بهداشتی وجود داشته و کارآمد باشد.
۹-ارائه خدمات ماساژ ورزشی و استفاده از دستگاههای شبیه ساز ورزشی که نیازمند تماس فیزیکی از نزدیک بوده است و قابلیت گندزدایی برای هر بار استفاده را ندارند تا صدور مجوز از وزارت بهداشت و ستاد ملی مبارزه با کرونا در ورزش ممنوع هستند.
۱۰-در بوفه و کافی شاپ ضمن جلوگیری از تجمع و رعایت فاصله گذاری فیزیکی، از ارائه غذا و نوشیدنی به صورت باز، خودداری شده و فقط آب یا نوشیدنی بسته بندی شده با رعایت همه نکات بهداشتی مطابق با دستورالعمل مذکور در بند ۲ مقدمه ارائه شود.
۱۱-استفاده از حوضچه کلر در ورودی استخر ضروری بوده است و در صورت استفاده از تونلهای مه پاش گندزدایی، منحصرا از ترکیبات کواترنرآمونیوم یا آنولیت استفاده شود.
۱۲-تمامی سطوح حمامها و دوش ها، سرویسهای بهداشتی، حاشیه استخر، راهروها و رختکنها و همه سطوح تماس مشترک باید با یک روش موثر مطابق با دستورالعمل ذکر شده، در بند ۲ مقدمه و ترجیحا استفاده از اشعه ماوراء بنفش گندزدایی شوند.
۱۳-دربهای ورودی به صورت خودکار و چشمی بوده و یا در زمان استفاده ورزشکاران دربها باز باشند تا حداقل تماس صورت گیرد.
۱۴-بدیهی است، رعایت همه اصول بهداشتی فردی از جمله دوش گرفتن قبل و بعد از استفاده از استخر الزامی است.
۱۵-بازگشایی، صدور و تمدید مجوز فعالیت استخر منوط به بازدید بازرسان بهداشت محیط دانشگاههای علوم پزشکی بوده و مدت اعتبار مجوز هر بار حداکثر سه ماه است.
ب-نیروی انسانی
۱-همه کارمندان شامل مدیران، مربیان، کارکنان اداری، پذیرش و نیروهای خدماتی باید با فدراسیون پزشکی ورزشی و هیئتهای پزشکی ورزشی تابعه به صورت غیرحضوری در زمینه نکات بهداشتی مربوط به همه گیری کووید ۱۹ آموزش دیده و گواهی مربوطه را دریافت کنند.
۲-مطابق با دستورالعملهای وزارت بهداشت، برای دریافت مجوز بازگشایی استخر، غربالگری کارمندان از طریق تکمیل فرم خوداظهاری و انجام آزمایش PCR ضروری است.
۳-ورود بازیکن، مربی، مدرس و سایر دست اندرکاران ورزشی از کشورهایی که شیوع ۱۹ COVID در آنها کماکان ادامه دارد، تا اطلاع ثانوی ممنوع است.
۴-در صورت ضرورت ورود این افراد از سایر کشورها پس از اخذ مجوز از معاونت توسعه ورزش قهرمانی، در بدو ورود؛ غربالگری، تب سنجی و قرنطینه به مدت ۲ هفته صورت پذیرد.
ج- سخت افزار و وسائل و تجهیزات
۱-مواد ضدعفونی کننده دست (مورد تایید وزارت بهداشت) به تعداد متناسب با ورزشکاران در سالن وجود داشته باشد.
۲-سرویسهای بهداشتی باید مجهز سطل زباله درب دار (پدالی یا بادبزنی و بدون نیاز به تماس دست با درب)، صابون مایع، مواد ضدعفونی کننده دست و حوله کاغذی و یا خشک کن دست باشند.
۳-مواد گندزدایی کننده سطوح (مورد تایید وزارت بهداشت) به میزان متناسب در مکان ورزشی وجود داشته باشد.
۴-سطل زباله اختصاصی و جدا برای ماسک و دستکشهای استفاده شده در نظر گرفته شود.
۵-همه سطوح در تماس از قبیل دستگیره درب ها، کلیدهای آسانسور، کمدهای رختکن ها، حمام ها، سرویسهای بهداشتی، شیرآلات آنها و سایر موارد مشابه، در ساعات فعالیت به طور مرتب و حداقل ۲ ساعت یک بار گندزدایی شوند.
۶-برای اماکن ورزشی در صورت امکان، علاوه بر انجام غربالگری و خوداظهاری، امکان تب سنجی غیرتماسی وجود داشته باشد.
۷-وسایل آموزشی در مکانهای مناسب از جمله درب ورودی، رختکن، سرویسهای بهداشتی و حمام با موضوع نکات بهداشتی مرتبط با همه گیری کووید ۱۹ و راههای پیشگیری از آن نصب شود.
د-فعالیتهای ورزشی و آموزشی در آب استخر
برنامههای آموزشی شنا:۱-برنامه کلاسهای تئوری مربیگری و داوری مطابق با بند "د" دستورالعمل بازگشایی اماکن ورزشی برگزار شود.
۲-در استخر حفظ فاصله فیزیکی حداقل ۲ متر بین هر فراگیر یا داوطلبان مربیگری ضروری است.
۳-تماس بین مربی و فراگیر و یا مدرس و داوطلبان دوره مربیگری در استخر باید به حداقل برسد.
۴-وسایل کمک آموزشی قبل از هر بار استفاده با روشهای مورد تایید وزارت بهداشت گندزدایی شوند.
۵-موارد بهداشت فردی از قبیل پرهیز از بیرون انداختن آب دهان و ترشحات بینی به صورت موکد قبل از هر جلسه کلاس به دانش پذیران آموزش داده شود.
واترپلو:۱-آموزش عملی، تمرین و مسابقات واترپلو به عنوان یک ورزش برخوردی، تا زمان رفع ممنوعیت ورزشهای برخوردی ممنوع است.
۲-انجام تمرینات غیراختصاصی و غیربرخوردی برای این گروه از ورزشکاران مجاز است.
ورزش در آب و ورزش درمانی در آب:۱-علاوه بر موارد مندرج در بندهای "الف" و "د" این دستورالعمل مبنی بر حفظ فاصله فیزیکی بین ورزشکاران، مددجویان، گندزدایی وسایل و تجهیزات از قبیل تخته شنا، پدل، وزنه و نودل برای هر بار استفاده الزامی است.
۲-نحوه چیدمان مددجویان، ورزشکاران و مسیر حرکت آنها باید به شکلی باشد، که تماس فیزیکی و برخورد بین آنها صورت نگیرد.
شنای تفریحی:۱-حتی الامکان نحوه نوبت دهی به صورت غیرحضوری (تلفنی یا برخط) بوده و به هر شکل از ازدحام در ورودی استخر جلوگیری شود.
۲-توجه به تراکم جمعیت، تهویه سالن و استخر، گندزدایی سطوح مشترک، نصب اطلاعیههای آموزشی در معرض دید، فاصله گذاری فیزیکی و سایر مواردی که در این دستورالعمل و دستورالعمل بازگشایی اماکن ورزشی آمده، ضروری خواهد بود.
شیرجه و شنای هنری (بانوان):۱-همه موارد مندرج در این دستورالعمل برای این رشتهها هم باید مدنظر قرار گیرد.
شنای باشگاهی، حرفهای و قهرمانی و مسابقات: ۱-الزامات و تمهیدات، مشابه با سایر اماکن ورزشی بوده و نحوه اجرا در بخش دوم مورد اشاره قرار گرفته است.
۲-در استخرهایی که مسابقات برگزار میشود، رعایت این نکات ضروری است:
برگزاری مسابقه یا رویداد ورزشی تا زمان صدور مجوز از وزارت بهداشت و ستاد بدون حضور تماشاچی خواهد بود.
در صورت برگزاری مسابقه یا رویداد ورزشی با حضور تماشاچی تا زمان ریشه کنی یا کنترل کامل همه گیری کووید ۱۹، رعایت نکات زیر الزامی است:
۳-برای تمرینات تیمهای حرفهای (باشگاههای لیگ) و قهرمانی (تیمهای ملی) حفظ فاصله فیزیکی مانند استفاده از یک خط شنا در میان و رعایت نکات بهداشت فردی مطابق با این دستورالعمل الزامی است.