به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ گزیده ای از سخنان آقای روحانی در جلسه امروز ستاد ملی مقابله با کرونا به این شرح است:
- صدا و سیما، روزنامه ها، فضای مجازی، هنرمندان و فرهیختگان و اساتید ما همه باید به صحنه بیایند تا مردم عزیزمان را قانع کنیم که راهی جز مراعات دستورالعملهای بهداشتی نداریم تا از این مرحله عبور کنیم.
- حتی نسبت به کنکور نیز وزارت بهداشت ما باید چارچوبی بیندیشد که مشکلی پیش نیاید.
- مهم این است که دستورالعملهای این ستاد اجرا شود والا تاثیری ندارد.
- مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا را از طریق سازمان اداری و استخدامی ابلاغ کنید تا مشکلی پیش نیاید.
- هر کس از هر ساعتی که ما گفته ایم، مثلا از ۷ و ۳۰ تا ۱۴ و ۳۰ حضور کاری داشته مثل این است که ساعات موظف آن روز را پر کرده است.
مشروح خبر
آقای روحانی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا اظهار داشت: نباید در مردم اضطراب و استرس را به گونهای ایجاد کنیم که اقتصاد، فعالیتهای اجتماعی و ضروری و خدمات دچار مشکل شود. حتما این موضوع نادرست است و مورد نظر نخواهد بود.
وی افزود: همه ما میدانیم که در این بیماری تمام کشورها، بدون استثناء پس از مدتی ناچار شدند مسیر گشایش کسب و کارهای خود را باز کنند و هیچ استثنائی هم وجود ندارد.
رئیس جمهور گفت: در برخی کشورها در خصوص محدود کردن مواردی همچون کسب و کار تفاوتهایی وجود داشت برخیها یک هفته و برخیها دو سه هفته این کار را کردند و دلیل آن این است که تعطیلی کسب و کار برای بلند مدت امکان پذیر نیست.
اقای روحانی افزود: هیچ دولتی قادر نیست که به مدت شش ماه بخواهد تمام فعالیتهای اقتصادی کشور را تعطیل کند و مردم نیز زیر بار نخواهند رفت و قابل تحمل نیز نمیباشد.
وی اضافه کرد: برای حل این معضل چه باید کرد؟ این بیماری وجود دارد و ممکن است بلندمدت باشد و الان نزدیک به ۵ ماه است که با این بیماری روبه رو هستیم و ممکن است ۵ ماه دیگر و یا مدت زمان بیشتری با این بیماری مواجه باشیم.
رئیس جمهور گفت: راه آن انجام فعالیتهای لازم اقتصادی و اجتماعی، فرهنگی و سایر نیازها توام با رعایت دستورالعملهای بهداشتی است و راه دومی نیز وجود ندارد. همه باید در چارچوب مقررات قانونی خودشان تلاش، کار و فعالیت کنند و اصول لازم را مد نظر قراردهند.
وی تاکید کرد: تجمعات به طور کلی در شرایط امروز غیر قابل قبول است ممکن است در آینده شرایط بهتر شود که آن بحث دیگری است. اجتماعات و تجمعات به عنوان عزا، عروسی، میهمانی، سمینار و جشنواره همه اینها مضر است الان نه زمان جشنواره و نه زمان سمینار است. حتی نسبت به کنکور نیز وزارت بهداشت ما باید چارچوبی بیندیشد که مشکلی پیش نیاید.
رییس جمهور گفت: اجتماعات باید به حد ضرورت محدود شود بسیاری از کشورها به طور مثال هندوستان علیرغم همه مشکلاتش اعلام کرده در مراسم عروسی حداکثر ۲۰ نفر میتوانند حاضر شوند.
وی ادامه داد: در کشورهای اروپایی نیز اعلام شده حداکثر اجتماعات باید ۱۰ نفر باشد وهمه جا مقررات گذاشتند نمیتوانیم ما آزاد بگذاریم و بگوییم در مراسمی بالای ۱۰۰ و ۲۰۰ نفر در محلی سرپوشیده حاضر شوند.
آقای روحانی افزود: در حال حاضر رستورانها در اروپا آزاد شده است، اما بنده پروتکلهای بهداشتی بسیاری از کشورها را مشاهده کردم، رستوران در کشورهای اروپایی با رزرو آزاد است یعنی هر فردی که میخواهد به رستوران برود باید حتما از قبل رزرو کند و مستقیم نمیتواند وارد رستوران شود.
وی با بیان این که گشایش باید حتما باشد، اما با رعایت تمام دستورالعملهای بهداشتی و مراعاتهای لازم گفت: حتی در مقررات کشورهای اروپایی دیدم نوشته بود سالنهای آرایش بدون رزرو قبلی ممنوع است برای اینکه از اجتماع زیاد جلوگیری شود.
راهی جز مراعات دستورالعملهای بهداشتی نداریم
رئیس جمهور گفت: صدا و سیما، روزنامه ها، فضای مجازی، هنرمندان و فرهیختگان و اساتید ما همه باید به صحنه بیایند تا مردم عزیزمان را قانع کنیم که راهی جز مراعات دستورالعملهای بهداشتی نداریم و از این مرحله عبور کنیم.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در نشست ستاد ملی مقابله با کرونا با رد برگزاری اجتماعات به ویژه در مکانهای سرپوشیده تصریح کرد: خیلیها باید مقررات جدید وضع کنند.
وی ادامه داد: راحتترین راه این است که ما بگوییم فعالیتها تعطیل شود و روز بعد نیز مردم از به هم ریختگی و گرسنگی و فشار مشکلات اعتراض کنند؛ این راحتترین کار ممکن است، ولی دیگر هیچکس در دنیا این را نمیپذیرد.
آقای روحانی افزود: حتی خارج نشینانی که برای خود رسانه دارند و مرتب از چرایی گشایشها میگفتند امروز زبانشان بریده شده است چرا که این حرف دیگر منطق ندارد.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: همه باید فعالیتهای لازم را انجام دهیم، اما ما باید در چارچوب حرکت کنیم چرا که گاهی فعالیتی ضروری نیست. در جاهای شلوغ، پاساژها و بازارهای سرپوشیده حتما باید پروتکلها رعایت شود و غیر از این امکان پذیر نیست.
آقای روحانی گفت: ما باید کلا اجتماعات را ممنوع کنیم، در صورت لزوم کمیته اجتماعی ستاد این موضوع را مجددا بررسی کند، به نظر من باید مراسمهای دارای اجتماع در سراسر کشور ممنوع کنیم؛ چه عزا، چه عروسی و چه مهمانی.
وی ادامه داد: برگزاری عقد و یا عروسی کوچک با حضور یک الی دو خانواده انجام میشود و درست هم است، اما اجتماع در شرایط فعلی کشور امکان پذیر نیست.
آقای روحانی همچنین با تاکید بر لزوم رعایت فاصله گذاری اجتماعی گفت: ما نمیتوانیم مثل سابق کنار یکدیگر با فاصله ۱۰ یا ۲۰ سانتی با یا بدون ماسک بایستیم و حرف بزنیم، گاهی میخواهیم کلمهای بگوییم و گاهی داستان رستم و سهراب تعریف کنیم، این نمیشود بلکه گفتگو با زمانی کوتاه امکان پذیر است.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: فاصله گذاری موضوع بسیار مهمی است و ما باید سبک زندگی را فعلا امسال و حتی در ماههایی در سال آینده عوض کنیم و از ماسک به عنوان وسیلهای که توصیه میشود در مکانهای سرپوشیده و شلوغ، چون اتوبوس، مترو، بازار، پاساژ و حتی در کارخانجاتی که کارگران نزدیک به یکدیگر کار میکنند، استفاده شود.
آقای روحانی به سخنان امروز استاندار اصفهان اشاره کرد و گفت: دو مرکز بزرگ صنعتی کشور در اصفهان یکی با حدود چهار هزار و دیگری با شش هزار کارگر بدون ابتلای کسی در حال کار هستند؛ این یعنی همان پروتکلهای بهداشتی و مراعات همه دستورالعملهای بهداشتی.
رئیس جمهور افزود: مراقبتهای بهداشتی، فردی و جمعی به عنوان اصلی خدشه ناپذیر باید مورد توجه قرار گیرد؛ مردم عزیز ما باید قانع شوند راه دیگری نداریم.
وی گفت: صدا و سیما، روزنامه ها، فضای مجازی، هنرمندان و فرهیختگان و اساتید ما همه باید به صحنه بیایند تا مردم عزیزمان را قانع کنیم که راهی جز مراعات دستورالعملهای بهداشتی نداریم تا از این مرحله عبور کنیم.
رئیس جمهور افزود: از زمان درگیری کشور با این ویروس تا ۲۵ اسفند حدود یک ماه با این ویروس میجنگیدیم و علی رغم همه تلاشها آمار فوتیهای کشور پس از ۲۵ اسفند از دو رقمی به سه رقمی رسید و ناچار به اجرای بسیاری از محدودیتها شدیم.
امیدواریم دوران آمار سه رقمی فوت شدگان کرونا کوتاه شود
رئیس جمهور با اشاره به اینکه در دو ماه توانستیم آمار فوت شدگان کرونا را دو رقمی نگهداریم گفت: امیدواریم بتوانیم دوران آمار سه رقمی فوت شدگان را کوتاه کنیم.
آقای روحانی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به اینکه محدودیتهای کرونایی از ۲۳ فروردین در استانها و ۳۰ فروردین در تهران کمتر شد یادآور شد: از ۲۶ فروردین به مدت دو ماه آمار قربانیان کرونا دو رقمی بود تا به ۲۵ خرداد رسیدیم و دو مرتبه از دو رقمی به سه رقمی رسیدیم.
رئیس جمهور گفت: امیدواریم همه نهادها از جمله وزارت بهداشت، استانداریها و مراکز پزشکی ما دست به دست هم دهند تا کاری کنیم این دوران کوتاه شود و در زمان کوتاهی به آمار دو رقمی گذشته بازگردیم.
آقای روحانی در ادامه ضمن تشکر از همه فعالان بخشهای اقتصادی، دستگاههای اجرایی و نیروهای مسلح اظهار داشت: از آغاز شیوع این ویروس هیچ وقت مشکلی برای تامین مواد شستشو، دستمال کاغذی و مواد غدایی نداشتیم، اما این مشکل برای اروپاییها به وجود آمد.
وی افزود: در کشورمان حتی یک ساعت آب، برق وگاز قطع نشد و حتی یک ساعت مواد غذایی ما قحطی نشد؛ همه فروشگاهها در دسترس بوده و همه کارکردند. در این شرایط در زمینه کشاورزی، صنعتی و تولیدات، شرایط ما حتی نسبت به سالهای گذشته بهتر است.
رئیس جمهور با تشکر از دستگاههایی که ممکن است ظاهراً مردم خدماتشان را نبینند تاکید کرد: دستگاههایی مثل سازمان برنامه و بودجه، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی از جمله این دستگاهها هستند؛ اینکه در این شرایط بانک مرکزی توانسته دلار و یوروی وزارت بهداشت را تامین کند و حواله بدهد بسیار حائز اهمیت است.
آقای روحانی ادامه داد: این آرامشی که شما میبینید به این خاطر است که تولید داخلی ما نیازمندیهایی همچون ماسک، مواد ضدعفونی کننده، دستکش و دستگاه تنفس مصنوعی را آماده کرد.
رئیس جمهور همچنین اظهار داشت: روز چهارشنبه با آقای دکتر ملک زاده صحبت کردم که میگفت ما سه دارو را تشخیص داده ایم که میتواند در درمان کرونا موثر باشد؛ دو دارو را به وفور در داخل داریم و داروی سوم هم به زودی به وفور در اختیار مردم قرار میگیرد.
آقای روحانی با تاکید براینکه دست روی دست نگذاشته ایم و برای درمان کرونا در حال تلاش هستیم گفت: ما جزء کشورهایی هستیم که در زمینه تولید واکسن کرونا کار میکنیم؛ صاحب مقاله، اندیشه و برنامه هستیم؛ ما کشوری نیستیم که بگوییم حالا که در فشار و تحریم هستیم، بنشینیم و دست روی دست بگذاریم و بگوییم هر وقت واکسن آمد یا به ما میدهند یا نمیدهند.
رئیس جمهور ادامه داد: ما همه تلاش مان را میکنیم که واکسن و داروهای لازم را تولید کنیم.
وی با اشاره به نیاز دستگاههای اجرایی به تامین بودجه اظهار داشت: ما نیاز داریم که بخش اقتصادی ما بتواند اعتبار لازم را فراهم کند لذا میخواهم ازهمه وزارتخانهها و دستگاهها تشکر کنم.
نظارت، ضمانت اجرایی مصوبات ستاد ملی کروناست
رئیس جمهور بر نظارت به عنوان ضمانت اجرایی مصوبات ستاد ملی کرونا تاکید کرد.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا، با اشاره به اینکه چگونه باید نظارتهای لازم در شرایط کرونا انجام گیرد، افزود: کارمندی که بدون ماسک وارد اداره میشود، غیبت میخورد، گفتیم کسی که میخواهد در ادارهای خدمات بگیرد باید حتما از ماسک استفاده کند، در غیر این صورت به آن خدمات عرضه نمیشود، در این موارد چگونه باید خدمات صورت بگیرد؟ اینکه فردی صاحب مغازهای است و یا فروشگاه اینکه کارمندان آن مجموعه چگونه دستور العملهای بهداشتی را رعایت کنند باید نظارت صورت گیرد و یا اینکه در مترو، اتوبوس، تاکسی چگونه باید پروتکلهای بهداشتی رعایت شود، تمامی این موارد نیازمند نظارت است در این صورت این نکات عملی نخواهد شد.
رئیس جمهور با بیان اینکه بدون اجرای خوب برگزاری این جلسات و مصوبات ما بدون تاثیر است، تاکید کرد: امروز در این نشست نسبت به موضوع نظارت بر استفاده از ماسک و دستور العملهای بهداشتی تاکید شد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت کشور، سازمان اداری و استخدامی، وزارت صمت، اتحادیهها و اصناف وظیفه بسیار سنگینی در این زمینه دارند.
رئیس جمهور همچنین گفت: حتی دستگاه قضایی کشور و حتی دادستانهای محترم کشور باید در اجرای مصوبات ستاد اجرایی کرونای کشور ما را یاری کنند، نظارت امروز برای ما بسیار مهم است که مقرراتی که تاکنون وضع کرده ایم دقیق اجرا شود.
آقای روحانی ضمن قدردانی از مردمی که دستورالعملهای بهداشتی را رعایت میکنند، افزود: در هفته گذشته در سراسر کشور به ویژه در تهران مسئله استفاده از ماسک کاملا رعایت شد و عدهای که رعایت نکردند، جمعیت قلیلی است.
وی با بیان اینکه در جلسه امروز، یکی از مسئولان اعلام کرد در مکانی شلوغ مراجعه داشتم و دیدم که تمامی افراد از ماسک استفاده میکنند، گفت: بسیار مهم است که همگان از ماسک استفاده کنند و صدا و سیما در هفته گذشته خیلی خوب در زمینه استفاده از ماسک تبلیغات خوبی داشته است، استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی توام با شستشوی منظم دستها و دوری از برخی عادت هایمان مانند اینکه دست را به صورت مان نزنیم، در جلوگیری از ویروس کرونا تاثیرگذار است.
آقای روحانی افزود: به خوبی میتوانیم با رعایت پروتکلهای بهداشتی برابر این بیماری بایستیم و موفق شویم همچنین دانشمندان ما در تلاش هستند تا روزی بتوانیم به کشف دارو و واکسن این بیماری برسیم و به خوبی بتوانیم وظایف مان را در این شرایط حساس عملی کنیم.
حضور کارمندان از ۷:۳۰ تا ۱۴:۳۰ به منزله انجام کار موظف کامل است
رئیس جمهور تاکید کرد: طبق مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا حضور کارکنان در محل کار در ساعات مصوب این ستاد مثلا از ۷ و ۳۰ دقیقه تا ۱۴ و ۳۰ دقیقه باید به منزله ساعات کار موظف و کامل برای آنان محاسبه شود.
آقای حسن روحانی در ادامه اظهاراتش در ستاد ملی مقابله با کرونا، گفت: طبق محاسبه ساعات کار کارکنان دولت برای تعیین ساعات موظف حضور آنان در هفته یا ماه، ممکن است مدت حضور کارکنان در ساعات مقرر؛ مثلا ۷ و ۳۰ دقیقه تا ۱۴ و ۳۰ دقیقه به اندازه ساعات موظف نشود، اما این میزان ساعات حضور را ما الزام و قبول کرده ایم.
رئیس جمهور تاکید کرد: افرادی که ساعات موظف کارکنان را موظف میکنند باید کل ساعات موظف را برای این افراد محاسبه کنند، به مثابه اینکه کل روز را سرکار بوده اند، زیرا ما اعلام کرده ایم که بیش از ساعات مقرر در ادارات حضور نداشته باشند و این دستور ستاد ملی مقابله با کروناست.
آقای روحانی گفت: به رغم این مصوبه عدهای از کارکنان دانشگاهها گرفتار شده اند، زیرا یکی به آنان میگوید که باید صد و اندی کار کنند و آن دیگری میگوید هیئت امنا چه ساعاتی را تعیین کرده است؛ هیئت امنا یعنی چه؟ مصوباتی که در ستاد ملی مقابله با کرونا تصویب شده است باید به عنوان مقرری لازم الاجرا برای همه باشد.
رئیس جمهور افزود: هر کسی از هر ساعتی که ما گفته ایم، مثلا از ۷ و ۳۰ تا ۱۴ و ۳۰ حضور داشته مثل این است که ساعات موظف آن روز را پر کرده است، نه اینکه باز باید بعدازظهر یا شب حضور داشته باشد.
آقای روحانی با اشاره به اختلاف نظر درباره این موضوع در دانشگاه ها، هیئتهای علمی و هیئتهای امنای مراکز دانشگاهی از وزرای علوم و بهداشت خواست مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا را از طریق سازمان اداری و استخدامی ابلاغ کنید تا مشکلی پیش نیاید.
رئیس جمهور همچنین بر اعلام نتایج مثبت تست کرونای افراد به خانواده و محل کار آنان از طریق آزمایشگاهها تاکید کرد.
آقای روحانی گفت: نخستین باری که در ستاد ملی مقابله با کرونا تصویب کردیم که تست مثبت افراد در آزمایشگاهها باید به آنان، خانوادهها و هم محل کارشان اعلام شود، ۱۲ فروردین بود که چندین بار در جلسات متعدد تکرار کردم که آزمایشگاهها باید این کار را انجام دهند.
رئیس جمهور افزود: با این حال برخی آزمایشگاهها میگویند دستورالعملی به آنان ابلاغ نشده است و از این موضوع خبر ندارند و طبق روال نتایج آزمایش را اعلام نمیکنند.
آقای روحانی گفت: خواهش میکنم به این موضوعات توجه کنید، مهم این است که دستورالعملهای این ستاد اجرا شود والا تاثیری ندارد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از اظهاراتش از عملکرد وزارتخانه ها، نیروهای مسلح و به ویژه صدا و سیما در کمک به دولت برای مقابله با بیماری کرونا قدردانی کرد.
آقای روحانی گفت: بخش بزرگی از جامعه ما هیچ گاه به تبلیغات دشمنان توجه نکرده اند و اکنون نیز توجه نمیکنند و به وظایفشان با همکاری و انسجام عمل میکنند که از همگان تشکر میکنم.
رئیس جمهور در بخش دیگری از اظهاراتش بر لزوم پرهیز افراد از مخفی کردن ابتلا به کرونا تاکید کرد و آن را ظلم به حقوق دیگران دانست.
آقای روحانی افزود: اگر افراد فهمیدند که مبتلا شده اند باید به دوستان، همکاران و خانواده اعلام کنند، زیرا این موضوعی نیست که تابع حیا و کم رویی باشد.
رئیس جمهور گفت: افرادی که نتایج آزمایش آنان مثبت اعلام میشود باید به محل کارشان اعلام کنند مرخصی بگیرند و اصلا در محل کار حضور نیابند.