دانستنی های بورس
انواع صندوقهای سرمایه گذاری
صندوقهای سرمایه گذاری در بورس، روشی غیر مستقیم برای ورود به بازار سرمایه است و نسبت به سایر روشها ریسک کمتری دارد.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری صداو سیما، اگر شما هم جزو افرادی هستید که تمایل دارید در بورس سرمایه گذاری کنید، اما نه زمان دارید و نه اگاهی کافی از نحو خرید سهم! نگران نباشید و با خیال راحت و بدون صرف وقت میتوانید از این بازار سهمی ببرید.
دربازار سرمایه ابزارهای متفاوتی برای سرمایه گذاری وجود دارد که میتوان به صندوقهای سرمایه گذاری اشاره کرد. این صندوقها نسبت به خرید مستقیم سهام کم ریسکتر است و شما میتوانید با خیال راحت سرمایه خود را در اختیار مدیر صندوق قرار دهید تا با اشنایی کاملی که از بازار دارد برای شما سبدی از سهم تشکیل دهد.
صرفه جویی در زمان، مدیریت حرفهای و کاهش ریسک از جمله مزایایی این صندوقها است و البته کاهش کنترل سرمایه گذار بر سبد دارایی و نداشتن حق رای در مجامع ازجمله معایب این صندوقها به شمار میرود.
دربازار سرمایه متداولترین نوع دستهبندی صندوقها براساس ترکیب داراییهای آنها است که بر این اساس میتوان آنها را به سه دسته اصلی درآمد ثابت، سهامی و مختلط تقسیم بندی کرد.
۱. صندوقهای سرمایهگذاری مشترک در سهام:
براساس قانون این صندوقها موظفند که حداقل ۷۰ درصد از دارایی خود را در بازار سهام و ۳۰ درصد باقیمانده را در بازار اوراق بدهی سرمایهگذاری کند. به دلیل اینکه بیشتر دارایی در سهام است ریسک بالا، اما میزان سود دهی بالایی نسبت به سایر صندوقها دارد و مدیرصندوق با تیم حرفهای خود نسبت به خرید و فروش سهامهای مناسب و به صرفه اقدام میکنند. صندوقهای سهامی اغلب تقسیم سود دورهای ندارند و سرمایهگذاران فقط از افزایش قیمت واحدهای صندوق سود میبرند. این نوع صندوقها به علت وابستگی زیاد به بازار بورس در دوران رشد اقتصادی عملکرد بهتری دارند در عوض در دوران رکود اقتصادی سود پایینی داشته یا حتی زیانده هست
۲. صندوقهای سرمایهگذاری مشترک با درآمد ثابت و پیشبینی سود:
پرتفوی این صندوقها از داراییهای مالی با درآمد ثابت تشکیل شدهاند. این صندوقها با فروش واحدهای سرمایهگذاری این وجوه را در اوراق مشارکت (دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی و شرکتهای سهامی عام) سرمایهگذاری میکنند. این شرکتها قادرند با سرمایهگذاری در انواع متفاوتی از اوراق مشارکت بازدهی بیش از بازده اوراق مشارکت دولتی برای سرمایهگذاران خود ایجاد کنند. صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت موظف به سرمایهگذاری حداقل ۷۵% و حداکثر ۹۵% از داراییهای خود در اوراق با درآمد ثابت هستند. سرمایهگذاری در این نوع صندوق برای کسانی مناسب است که نمیخواهند ریسک کنند.
سرمایهگذاران با سرمایهگذاری در صندوقهای با درآمد ثابت از دو روش افزایش ارزش خالص داراییها و تقسیم سود دورهای میتوانند سود کسب کنند یعنی زمانی که ارزش داراییهای صندوق بیشتر میشود، قیمت واحدهای صندوق نیز افزایش مییابد. در این حالت سرمایهگذار از افزایش قیمت واحدهای سرمایهگذاری بهره میبرد و اینکه در زمان تقسیم سود نیز برخی از صندوقها (درآمد ثابت و مختلط) به صورت ماهانه یا سه ماهه سود حاصل از افزایش ارزش داراییهای خود را بین سرمایهگذاران تقسیم میکنند. باید توجه داشت زمانی که صندوق سود تقسیم میکند، قیمت هر واحد صندوق افت میکند و به ارزش اسمی خود باز میگردد.
۳. صندوقهای سرمایهگذاری مشترک مختلط:
این صندوقها ترکیبی از اوراق با درآمد ثابت و سهام شرکتهای بورسی و فرابورسی را در پرتفوی خود دارند. طبق قوانین باید حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ۶۰ درصد از داراییهای صندوق در سهام پذیرفتهشده در بورس یا بازار اول فرابورس سرمایهگذاری شوند بنابراین نسبت به صندوقهای سهامی دارای ریسک کمتر و نسبت به صندوقهای با درامد ثابت ریسک بیشتری دارند؛ و از لحاظ ریسک و بازده بین صندوقهای با درآمد ثابت و صندوقهای سهامی قرار میگیرند.