ششمین سالگرد جنگ یمن؛ یک فاجعه انسانی
اما ادعای گوترش: ائتلاف به رهبری سعودی پس از کاهش چشمگیر موارد مرگ و قطع عضو در یمن در نتیجه حملات هوایی، از فهرست سیاه خارج شد.
بحران یمن در ششمین سال خود نه تنها طبق گفته دبیر کل سازمان ملل منجر به کاهش کشتار کودکان و زنان بی دفاع یمنی توسط آل سعود نشده که تخریب گسترده زیرساختهای این کشور را هم به دنبال داشته است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل اخیرا در اقدامی سوال برانگیز، ائتلاف عربی به سرکردگی سعودی را که به دلیل کشتار کودکان یمنی به فهرست سیاه کودککشی وارد شده بود، از این فهرست خارج کرد.
گوترش در گزارش سالانه خود که خطاب به شورای امنیت نگاشته شده ادعا کرده است: "این ائتلاف (ائتلاف سعودی) پس از کاهش چشمگیر موارد مرگ و قطع عضو در نتیجه حملات هوایی، از فهرست سیاه خارج شد."
سازمان ملل برای اولین بار در سال ۲۰۱۶ و زمانی که «بان کی مون» دبیر کل آن بود ائتلاف سعودی را به فهرست کودککشها افزود، اما چیزی نگذشت که از این لیست خارج کرد؛ زیرا عربستان سازمان ملل را به قطع بودجه سازمان ملل تهدید کرده بود.
کودک کشی در یمن بعنوان یکی از پیامدهای تجاوز عربستان به این کشور از مدتهاست که در رسانه های بین المللی و سازمانهای حقوق بشری مطرح است و تاکنون اقدام عملی بین المللی برای جلوگیری ازآن صورت نگرفته است و بر عکس با شیوع ویروس کرونا و ضعف شدید در بخشهای بهداشتی و مالی هر روز بر میزان فجایع انسانی و تخریب هر چه بیشتر زیرساختهای این کشور مسلمان افزوده می شود.
روزنامه گاردین در این زمینه اعلام کرده است که بیش از 85 هزار کودک یمنی قربانی این جنگ شدهاند. یونیسف نیز اخیرا در گزارشی ضمن هشدار درباره اوضاع غیرنظامیان در یمن گفته هر 2 ساعت یک مادر و 6 نوزاد یمنی به دلیل شرایط وخیم حاکم بر این کشور جان خود را از دست میدهند.
مداخلهٔ نظامی در یمن در ۲۵ مارس ۲۰۱۵ میلادی برابر ۶ فروردین ۱۳۹۴ با حملهٔ هوایی ائتلافی از کشورهای منطقه به رهبری عربستان سعودی به یمن با نام عملیات طوفان قاطعیت - عملیة عاصِفة الحزم - آغاز شد.
به گزارش شبکه خبری روسیا الیوم، پاتریک کاکبرن نویسنده و کارشناس مشهور خاورمیانه اخیرا در روزنامه انگلیسی ایندیپندنت در این زمینه نوشت:" جنگ علیه یمن به سرکردگی عربستان دستاوردهای بیشتری به شبکه القاعده خواهد داد.
افزایش انزجار افکار عمومی جهان از عربستان سعودی یکی از مهمترین پیامدهای این جنگ است. بر اساس آمار مرکز حقوق و توسعه یمن بیش از 40 هزار غیر نظامی فقط در نتیجه جنگ افروزی عربستان کشته یا زخمی شده اند که بیشتر این قربانیان از زنان وکودکان هستند.
زیرساخت های اجتماعی و اقتصادی یمن در نتیجه این جنگ از بین رفته است که از جمله این زیرساخت ها می توان به تخریب شش فرودگاه مسافربری، بیش از نیمی از کارخانه ها و زیرساخت های آب و برق و همچنین تخریب پادگان های نظامی یمن اشاره کرد.
تخریب چهره آل سعود به عنوان خادمین حرمین شریفین و قرار دادن آل سعود در کنار رژیم صهیونیستی بی شک یکی دیگر از پیامدهای جنگ عربستان علیه یمن است. گسترش فقر و محرومیت از دید مردم یمن پنهان نمانده و همین امر سبب شده است تنفر افکار عمومی جهان از سرکردگان عربستان سعودی افزایش چشمگیری داشته باشد.
گفتنی است طبق گزارش سازمان بینالمللی محافظت از کودکان تاکنون بیش از 2 میلیون کودک نیز در اثر این تجاوزات از تحصیل محروم شده اند. بر اساس گزارش همین سازمان 2.1 میلیون کودک زیر 5 سال یمنی از سوءتغذیه شدید رنج می برند و با توجه به شرایط فیزیکی کودکان و اینکه در مراحل اولیه رشد به سر میبرند پیامدهای این شرایط برای آینده یمن بعدها خود را نشان میدهد.
کمیته بینالمللی نجات نیز اخیرا گزارش داد که تا پایان سال 2019 بیش از 80 درصد ملت یمن از دسترسی به مواد غذایی ضروری محروم بوده و نیاز شدید به کمکهای بینالمللی دارند و اگر این وضعیت همچنان ادامه پیدا کند تا پایان 2022 حدود 500 هزار یمنی دیگر از گرسنگی میمیرند.
طبق آخرین آمار در این جنگ 16075 یمنی به شهادت رسیده و 25401 نفر زخمیشدند. همچنین 8151 کودک و 5501 زن نیز از ابتدای تجاوز ائتلاف عربستان در یمن زخمی شده و یا جان خود را از دست دادند.
..................................
تحلیل/ امین نجار