تازههای تنش در مناسبات آمریکا با چین و روسیه
افزایش تنش در مناسبات آمریکا با چین و روسیه میتواند به در افزایش تهدید علیه امنیت جهان و حتی جنگ هستهای بیانجامد.
تنش در مناسبات بین آمریکا از طرفی و چین و روسیه از طرف دیگر هر روز ابعاد جدیدی پیدا میکند.
روسیه و چین دیروز سه شنبه قطعنامهای درباره کمکهای خارجی به سوریه را وتو کرد، که توسط آلمان و برژیک تنظیم شده و مورد حمایت آمریکا بود.
دیپلمات های روسیه در سازمان ملل خاطر نشان کردند، این کمک ها می بایست به طور مرحله ای کاهش یابند و مجوز دیگری دال بر نظارت دمشق بر ارسال کمک ها، جایگزین مجوز کنونی شود. ارسال کمک از مرز ادلب (شمال غربی سوریه) همچنان ادامه خواهد داشت.
به گزارش امروز خبرگزاری فرانسه، مجوز کنونی سازمان ملل برای ارسال کمک به سوریه در سال 2014 تصویب شده است. چین پس از رای گیری خاطر نشان کرد با ادامه ارسال کمک های خارجی موافق است. به گفته دیپلمات های چینی، مخالفت آلمان و بلژیک با درخواست چین مبنی بر محکومیت تحریم های یکجانبه آمریکا علیه سوریه در قطعنامه ، بوده است.
از نظر روسیه و چین، مجوز سازمان ملل برای ارسال کمک های خارجی به سوریه نقض حاکمیت این کشور است. این دو کشور بر این باورند که نظارت دولت سوریه بر کمک ها می تواند به مقامات این کشور در به کنترل گرفتن سرزمین های سوری کمک کند.
همزمان سایت خبری "ایکسپرس نیوز"، اعلام کرد چین و پاکستان در ادامه مسیر توسعه کریدور اقتصادی "سی پک" و بدون توجه به فشار سیاسی آمریکا تفاهمنامه ای در زمینه ساخت یک نیروگاه برقی بزرگ را به امضا رساندند.
این نیروگاه ظرفیت تولید701 مگاوات برق را خواهد داشت. ساخت نیروگاه " آزاد پتن پن"، برای پاکستان یک میلیارد و پانصد میلیون دلار هزینه خواهد داشت و پیش بینی می شود تا سال 2026 به بهره برداری برسد.
این تفاهم نامه جدید در حالی امضا می شود که در طول ماههای گذشته مقامات آمریکایی بارها مناسبات اقتصادی پاکستان و چین را مورد انتقاد قرار دادند و پکن را به سوء استفاده از اوضاع معیشتی پاکستان متهم کرده اند.
رئیس بخش کنترل تسلیحات چین هم دیروز گفت: اگر آمریکا میزان تسلیحات هسته ای خود را کاهش داده و به سطح تسلیحات هسته ای چین برساند دولت پکن در مذاکرات سه جانبه کنترل تسلیحات با آمریکا و روسیه شرکت خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، "فو کونگ" دیپلمات ارشد و رئیس بخش کنترل تسلیحات چین روز چهارشنبه در کنفرانسی خبری گفت: من به شما اطمینان می دهم اگر آمریکا می گوید آماده است از مواضع قبلی خود عقب نشینی کند و به سطح چین بازگردد چین خوشحال خواهد شد و در مذاکرات آتی شرکت خواهد کرد. اما واقعیت این است که می دانیم چنین رویکردی را از سوی آمریکا شاهد نخواهیم بود. ما سیاست آمریکا را می دانیم و صریح و واقع گرایانه صحبت می کنیم.
رئیس بخش کنترل تسلیحات در وزارت امور خارجه چین دربخش دیگری از کنفرانس خبری خود گفت: اولویت ما این است که ابتدا آمریکا و روسیه درباره توافق استارت یا پیمان کاهش تسلیحات راهبردی به هم به توافق برسند. ما امیدواریم بر اساس این پیمان آمریکا و فدراسیون روسیه سلاح های هسته ای خود را کاهش بدهند. در صورت ایجاد چنین وضعی اگر میزان تسلیحات هسته ای آنها به سطح تسلیحات چین بازگردد چین با آنها وارد مذاکره خواهد شد.
در مقابل به گزارش امروز خبرگزاری رویترز، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد، آمریکا به دلیل مسئله تبت برای برخی مقامات چینی محدودیت های ویزا قائل خواهد شد.
افزایش تنش در مناسبات آمریکا و متحدان اروپایی اش با چین و روسیه در دو جهت در حال افزایش است: یکی در حوزه سیاسی و حقوقی در شورای امنیت سازمان ملل دیگری در حوزه نظامی، که بی شک میتواند تاثیر غیر قابل اجتنابی در افزایش تهدید علیه امنیت جهان داشته باشد. حتی برخی صاحب نظران تصریح کرده اند که این تنشها ممکن است به جنگ هستهای بیانجامد.
در آخرین تحول در حوزه مناقشات نظامی میتوان به حضور دو ناوگان دریایی آمریکا در دریای چین جنوبی اشاره کرد.
همچنین اواخر خرداد ماه نیز خبرگزاری اینترفاکس روسیه به نقل از وزارت دفاع این کشور اعلام کرد روسیه جنگنده های خود را برای رهگیری دو فروند بمب افکن بی – 52 آمریکا بر فراز دریای اختسک به سرعت به پرواز درآورد.
همزمان به گزارش خبرگزاری رویترز از مسکو ، روسیه اعلام کرد آمریکا جنگنده های خود را برای اسکورت و همراهی چهار فروند بمب افکن تی یو- 95 ام اس توپولوف روسیه که نزدیک مرز آمریکا در پرواز بودند؛ به سرعت اعزام و به پرواز درآورده بود.
مرکز موسوم به دیده بان حقوق بشر سوریه هم از وقوع درگیری بین خودروهای نظامی روسیه و آمریکا در شمال شرق الحسکه خبر داد.
-------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی