به گزارش خبرنگار حوزه کتاب و مطبوعات گروه علمی فرهنگی و هنری
خبرگزاری صدا و سیما، مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از تفکیک تعداد ۱۰۰ هزار کتاب توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و ارسال آنها به کتابخانههای مناطق روستایی خبر داد و گفت: طرح ملی تجمیع کتب مازاد و ارسال به کتابخانههای مناطق روستایی و محروم کشور تحت عنوان «پویش اهدای کتاب به مناطق روستایی کشور» به پایان رسید.
طرح «پویش اهدای کتاب به مناطق روستایی کشور» با شعار «با کتاب میشه ...» پارسال به مناسبت هفته کتاب، توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با همکاری معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری و تعدادی از سازمانهای دولتی و انجمنهای مردم نهاد و گروههای جهادی مرتبط برنامه ریزی شد.
آقای رضا شهرابی مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در توضیح این پویش گفت: این طرح با توجه به اهمیت ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی و تجهیز کتابخانههای مناطق محروم کشور انجام شد. به این ترتیب در اولین گام، فراخوانی منتشر شد و اطلاع رسانیها از طریق صدا و سیما، محیط شهری و فضای مجازی دیگر سازمانها به صورت گسترده انجام شد.
وی افزود: برهمین اساس مقرر شد، همشهریان تهرانی کتابهای مازاد خود را که به نوعی قابلیت اهدا دارد و برای مطالعه در مناطق روستایی مفید است به مراکزی که معرفی شده بودند ارسال کنند و ۱۵۰ مرکز برای دریافت کتابها در شهر تهران معرفی شدند. برخی از کتابخانههای عمومی، چند نقطه از ایستگاههای مترو و نیز تعدادی از کتابخانههای شهرداری تهران جز مراکز معرفی شده بودند.
آقای شهرابی با اشاره به این مطلب که در «پویش اهدای کتاب به مناطق روستایی کشور» در مجموع حدود ۱۰۰ هزار جلد کتاب گردآوری شد، بیان کرد: همه این کتابها برای تفکیک به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتقل شدند و تفکیک این منابع از زمستان سال ۱۳۹۸ آغاز شد.
مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی تصریح کرد: به دنبال تفکیک کتاب ها، حدود ۳۰ هزار نسخه به کتابخانههای مناطق روستایی ارسال میشود و بقیه منابع نیز در سایر مراکز دیگر که اعلام نیاز میکنند؛ ارسال میشود. همچنین قرار است تعداد باقی مانده کتابها با همکاری تعدادی از انجمنهای مردم نهاد بین سایر مراکز توزیع شوند.
آقای شهرابی درباره چگونگی ارسال کتابهای تفکیک شده به روستاها گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا و به منظور حفظ ایمنی و سلامت، ارسال کتابها و منابع در اسفندماه متوقف شد، اما با گذشت زمان و اطمینان از اینکه این کتابها برای مدت زمان طولانی استفاده نشده بودند، احتمال آلوده بودن آنها به ویروس کرونا به صفر رسیده بود که به این ترتیب فرآیند انتقال آنها به کتابخانههای مناطق روستایی آغاز شد.
مدیرکل اطلاع رسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی درباره چگونگی نیازسنجی کتابخانههای روستایی افزود: دفتر مطالعات فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کتابخانههای روستایی کل کشور را تحت پوشش خود قرار داده و برای هریک از کتابخانههای روستایی پروندهای را تشکیل داده است؛ این پروندهها شامل سوابق، تعداد منابع، عنوان منابع و نیز کتابهای مورد نیاز کتابخانهها میشود. بر اساس اطلاعات موجود در این پروندهها و نیازسنجی این کتابخانهها و پیرو هماهنگی با دفتر مطالعات فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مراکز و منابع مورد نیاز شناسایی شد.
آقای شهرابی در پاسخ به این سؤال که سهم سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در فرآیند تفکیک کتابها چه میزان است؟ افزود: مجموعهای از کتابهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران که حدود ۹ هزار نسخه کتاب را شامل میشد برای ارسال به مناطق روستایی تفکیک شد. همچنین دبیری پویش جمع آوری کتاب برای کتابخانههای مناطق روستایی توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران انجام شد و مرحله دوم این طرح که مربوط به تفکیک ۱۰۰ هزار نسخه کتاب میشود به طور کامل توسط این سازمان انجام شد