انزوای امریکا در شورای امنیت
حتی گزارش دروغ و ضد ایرانی دبیرخانه سازمان ملل نیز نتوانست مانع از انزوای امریکا در شورای امنیت وشکست سیاسی این کشور برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران شود.
روز سه شنبه شورای امنیت جلسه ای مجازی با هدف بررسی سرنوشت برجام برگزار کرد که ذیل آن دیدگاه اعضا در باره پیش نویس قطعنامه امریکا مبنی بر دائمی کردن بند مربوط به تحریم تسلیحاتی ایران که بر اساس برجام اکتبر به پایان می رسد نیز روشن شد.
هر چند پیش از این امریکا و عربستان با رویکرد فشار وتطمیع آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل را واداشتند که بر خلاف گزارش های اولیه خود از حملات موشکی انصارالله به آرامکو که بر نبود هیچ مدرکی دال بر ایرانی بودن موشک های شلیک شده تصریح داشت , مدعی شود که منشا آن ایرانی است اما موضع گیری های نمایندگان روسیه, چین و حتی متحدان امریکا در این نشست مشخص کرد که هیچ یک از اعضای شورای امنیت با اقدام یکجانبه امریکا در خروج از برجام و تحریم های یکجانبه این کشور علیه ایران و وادار کردن دیگر کشورها به تبعیت از آن موافق نیستند.
مواضع اعضای شورای امنیت در این جلسه ویدئوکنفرانس آشکار کرد که به غیر از امریکا دیگر اعضا همچنان بر حفظ برجام به عنوان یک توافق بین المللی که می تواند هم صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران را تضمین و هم تهران را از حقوق هسته ای ومزایای اقتصادی آن برخوردار کند اصرار دارند.
بر خلاف انتظار امریکا این جلسه به انتقاد تند نمایندگان چین وروسیه و حتی متحدان نزدیک امریکا از خروج این کشور از برجام تبدیل شد و شکست سیاسی دیگری را برای دولت ترامپ به ارمغان آورد آن هم در حالیکه او با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری نیاز داشت که با همسو کردن اعضای شورای امنیت اینگونه وانمود که خروج از برجام اقدام درستی بوده است و از سوی دیگر با تشدید فشار سیاسی بر ایران بخت خود را برای کشاندن تهران به میز مذاکره بیازماید.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه امریکا در این جلسه با ادعای نقض برجام از سوی ایران مدعی شد که اگر تحریم تسلیحاتی ایران لغو نشود تهران می تواند با خرید جنگنده های پیشرفته اروپا و آسیا را تهدید کند.
روشن است که ادعای امریکا مبنی بر اینکه برداشتن تحریم تسلیحاتی ایران تهدیدی برای منطقه, آسیا و اروپا در حالی است که این کشور در طول چهار سال گذشته دهها میلیارد دلار انواع تسلیحات پیشرفته به عربستان, امارات و بحرین فروخته است و این کشور ها در قالب ائتلاف سعودی از این تسلیحات برای کشتار مردم یمن استفاده کرده اند بطوریکه حتی کنگره امریکا خواستار لغو فروش سلاح به عربستان شده است.
از سویی فضاسازی امریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در حالی است که ایران با بومی سازی تولید سلاح های دفاعی به خرید سلاح نیاز ندارد و در واقع براساس دکترین دفاعی به بازدارندگی کامل نیز دست یافته است چنانچه پس از اقدام تروریستی وتجاوز کارانه امریکا در نقض حریم هوایی ایران و ترور سردار سلیمانی , پهپاد پیشرفته گلوبال هاوک امریکایی با سامانه بومی سوم خرداد سرنگون شد و پایگاه نظامیان امریکایی عین الاسد در الانبار در غرب عراق هدف دهها موشک قرار گرفت .
بر این اساس به نظر می رسد هدف اصلی امریکا از این فضاسازی, سیاسی و همراه کردن دیگر کشورها برای تحت فشار قرار دادن ایران بود که تا اینجا به نظر می رسد در این هدف شکست خورد و این جلسه به انزوای امریکا تبدیل شد.
در این نشست آلمان با لحن انتقادی واضحی واشنگتن را به دلیل خروج از توافق هستهای، به نقض قوانین بینالمللی متهم کرد و در این خصوص که آمریکا هیچ حقی برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران ندارد، با چین همصدا شد.
نماینده گفت: خروج آمریکا از برجام و تحریمهای یکجانبه این کشور علیه ایران، ریشه اصلی بحران کنونی است. ما از آمریکا میخواهیم که به تحریمهای یکجانبه خود علیه ایران پایان دهد.
نماینده چین با اشاره به اینکه آمریکا به دلیل خروج از برجام از هیچ حقی برای استفاده از مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها به منظور احیای تحریمهای سازمان ملل علیه ایران برخوردار نیست با تحریم تسلحاتی یران مخالت کرد.
نماینده روسیه در سازمان ملل هم تحریمهای آمریکا علیه ایران را با نحوه قتل «جورج فلوید» شهروند سیاهپوست آمریکایی که به دست پلیس این کشور کشته شد و این جنایت اعتراضات نژادپرستی در سراسر آمریکا را در پی داشت، مقایسه کرد و گفت این تحریمها مانند فشار زانو روی گردن هستند.
واسیلی نبنزیا با تأکید بر اینکه واشنگتن نقضکننده قطعنامههای بینالمللی است، افزود: آمریکا دیگر کشورها را بهدلیل اجرای قطعنامه 2231 تهدید به تحریم میکند؛ در حالی که اجرای این قطعنامه برای کشورهای عضو سازمان ملل اختیاری نیست، بلکه اجباری است.
وی درباره قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران گفت: ما از روز اول هم گفتیم که این یک قطعنامه خیالی است و نمیتواند مبنایی برای مذاکره باشد. آمریکا دو سال است که سعی دارد همه را قانع کند که ایران تعهداتش ذیل برجام را نقض میکند، در حالی که تنها کاری که ایران انجام داده این است که دلسردی خود را از اقدامات تنشزای آمریکا نشان داده است.
نماینده روسیه در سازمان ملل افزود: اما رک بگویم حتی این تحرکات ایران نیز نقض برجام محسوب نمیشود.
«رزماری دیکارلو» معاون دبیرکل سازمان ملل متحد از خروج آمریکا از برجام ــ که بیش از دو سال از آن میگذرد ــ ابراز تأسف کرد، اما در عین حال از ایران نیز خواست که به تعهدات هستهای خود ذیل برجام بازگردد.
اولاف اسکوگ، نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد که یکی از حاضران در این نشست مجازی بود، از برجام بهعنوان یکی از مؤلفههای کلیدی رژیم منع اشاعه سلاحهای هستهای نام برد و تأکید کرد که برجام باعث شده است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی بتواند دسترسی بیسابقهای به تأسیسات هستهای ایران داشته باشد.
بیشتر رسانه ها و تحلیلگران این نشست را به عنوان شکستی سنگین برای امریکا ارزیابی کردند که سرنوشت پیش نویس قطعنامه پیشنهادی علیه ایران را پیش از بررسی مشخص می کند.
نشریه آمریکایی فارن پالسی در گزارشی در این باره نوشت، دوست و دشمن آمریکا را سرزنش کردند و این نشست به صحنه انزوای آمریکا تبدیل شد.
نیویورک تایمز روز چهارشنبه نوشت: آمریکا خواستار تحریم تسلیحاتی نامحدود ایران شد اما هیچکس از ایده واشنگتن استقبال نکرد .
این روزنامه افزود: پمپئوخواستار آن شد تا تحریم تسلیحاتی علیه ایران به طور نامحدود تمدید شود، ولی درخواست وی در شورای امنیت سازمان ملل با استقبال روبرو نشد و چین و روسیه مستقیما آن را رد کردند و متحدان نزدیک آمریکا نیز از آن حمایت نکردند.
با توجه به نتیجه این نشست مجازی به نظر می رسد پیش نویس ضد ایرانی در شورای امنیت بررسی نشود و چنانچه مقام های ایرانی توصیه کرده اند امریکا برای جلوگیری از انزوای بیشتر پیش نویس قطعنامه ضد ایرانی خود مبنی بر تحریم دائمی تسلیحاتی ایران را پس بگیرد.
------------------------------------------
رضا محمدمراد