رئیس اداره میراث فرهنگی سقز؛
دستبند زرین دژباستانی زیویه، المان شهر صاحب
دستبند زرین دژباستانی زیویه به عنوان المان شهری استفاده میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سقز از مصوب شدن اجرای طرح دستبند زرین مکشوفه از کاخ دژباستانی زیویه به عنوان المان شهری در میدان مرکزی شهر صاحب خبر داد.
صلاح نصرالهی افزود: المانهای شهری به عنوان بخشی از عناصر اصلی تشکیل دهنده معابر و فضاهای باز شهری یکی از جذابیتهای بصری در شهر و زیر مجموعه حوزه گرافیک محیطی است و شامل انواع مختلفی از جمله: مجسمهها و سردیسها، نمادهای ملی مذهبی، المانهای تاریخی و فرهنگی، المانهای ورزشی، احجام گیاهی و حیوانی، احجام انتزاعی، بناهای خاص معماری و…می باشد در این میان یکی از پر معنا و مفهومترین المانهای شهری، المانهای تاریخی و فرهنگی است که در جهت بازنگری تاریخ و فرهنگ گذشتگان اجرا میشود.
نصراللهی گفت: در همین راستا مقرر شد با همکاری شهرداری شهر صاحب و اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سقز طرح دستبند زرین منحصر به فرد مکشوفه از تپه باستانی زیویه در میدان مرکزی شهر صاحب که در واقع مسیر اصلی دسترسی به کاخ دژ باستانی زیویه نیز است، اجرا شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سقز با منحصر به فرد خواندن این دستبند ارزشمند و تاریخی، گفت: دستبند مذکور به شکل حلقه باز ساخته شده و در مقایسه با دستبندهای دیگر مکشوفه از زیویه و سایتهای هم دورهی آن بزرگتر و دارای تزئینات بیشتری است، قطر دستبند حدود ۱۰ سانتی متر و وزن آن ۲۸۸ گرم از طلای خالص میباشد، قسمت اصلی حلقهی دستبند از داخل کاملاً صاف و از بیرون به وسیلهی شیارهایی ساده و لیکن منظم طراحی شده است.
وی در مورد ارزش و خصوصیات دیگر این اثر تاریخی به دو رأس این دستبند اشاره کرد و گفت: دو رأس آن به وسیلهی کله های دو شیر یکی با دهان باز و دیگری با دهان بسته تزئین شده است. کلهای که به شکل شیر با دهان باز است به جهت سهولت در استفاده کردن، متحرک بوده و به وسیلهی سنجاقی در جای خود ثابت میشود.
نصراللهی افزود: میانه و ساق دستبند به شکل لوزی طراحی شده و شکل چهار شیر خفتهی رو در روی هم بر روی آن ایجاد شده است.
وی گفت: در استان کردستان تاکنون به ندرت از مضامین تاریخی و باستانی برای ساخت المانهای شهری استفاده شده است و امیدواریم اجرای المان زیویه در شهر صاحب سرآغازی برای بهرهگیری از این داشتههای فرهنگی و تمدنی جهت به نمایش در آوردن در فضاهای باز شهری باشد.