به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، آقای جواد وفابخش با اشاره به اینکه زراعت یکی از بخشهای مهم اقتصاد کشاورزی است، گفت: حدود ۸۳ میلیون تن معادل ۶۸ درصد از مجموع تولیدات کشاورزی در بخش زراعت انجام میشود.
وی افزود: سطح زیر کشت محصولات زراعی حدود ۱۱ میلیون هکتار است که در سالهای گذشته حدود ۴۰۰ هزار هکتار از سطح زیرکشت محصولات آبی کاهش یافته، اما افزایش تولید نشان میدهد بهره وری در سالهای اخیر قابل قبول بوده است.
معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: با اقدامات دولت، متصدیان و کشاورزان در انتقال فناوری میزان بهرهوری در بخش زراعت در سالهای اخیر ۲۳ درصد افزایشیافته است.
وفابخش با اشاره به تولیدات بخش زراعت گفت: میزان تولیدات غلات ۲۰ میلیون تن اعم از گندم، شلتوک، جو و ذرت دانهای، نباتات علوفه حدود ۲۳ میلیون تن، حبوبات حدود ۷۵۰ هزار تن و محصولاتی که مستقیماً در صنعت به کار میرود ۱۳ میلیون تن و سبزی و محصولات جالیزی حدود ۲۷ میلیون تن است.
به گفته وفابخش مهمترین دستاورد بخش زراعت در سالهای اخیر، پایداری در تولید و خرید گندم در کشور بوده است و کشورهایی که بتوانند محصولی را طی چند سال بیشتر از ۸۰ درصد تولید کنند، پایداری تولید را به خود نسبت میدهند.
وی افزود: ضریب خوداتکایی گندم از ۵۸ درصد در سال ۷۹ به ۱۰۲.۵ درصد تا پایان سال گذشته رسیده که دستاوردی افتخارآمیز است و این مهم جز با همت کشاورزان و باور مسئولین امکانپذیر نبوده است.
معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به یکی از مهمترین تکلیف قانونی در بخش کشاورزی، گفت: اجرای الگوی کشت بهعنوان یک تکلیف قانونی نیازمند مطالعات پایه بوده که تا سال گذشته انجامشده است.
وی ادامه داد: یکی از مطالعات پایه انجامشده در این بخش، بحث تناسب اراضی برای محصولات زراعی و باغی است که بر اساس لایههای اطلاعاتی از جمله اقلیم، خاک، نیازها و محدودیتهای گیاهی طی چهار سال انجامشده است.
وفابخش اضافه کرد: نتایج بهدستآمده نشان داد که توسعهای که در بعضی از مناطق انجامشده، توسعه همراه با محدودیت بوده و ما خسارت محدودیتها را پرداخت میکنیم؛ مثلا اگر در شمال مرکبات کشت میشود و هر سه سال یکبار خسارت سرمازدگی پرداخت میکنیم برای حل این مشکل باید جانمایی مجدد انجام شود و یا با استفاده از دانش و فناوری و انتخاب پایهای مناسب خسارت را به حداقل برسانیم.
وی تصریح کرد: در مرحله بعدی تلاش شد تا جانمایی در استانهای مختلف به تفکیک جغرافیای سیاسی و جغرافیایی طبیعی انجام شود و در این مرحله مشخص شد که میتوان قطبهای تولید را ایجاد و یا احیا کرد.
معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی گفت: اگر گیاهی قرار است طبق برنامه به عدد مشخصی از تولید برسد؛ تولید آن میتواند در ۶ استان بهجای ۳۲ استان انجام و تلاش کشاورزان برای تولیدات متمرکز شود.
وی بابیان اینکه خوشبختانه در تدوین الگوی کشت مؤسسات تحقیقاتی از جمله موسسه تحقیقات خاک و آب نیز نقش محوری داشته است، افزود: الگوی کشت تدوین شده مورد تائید دستگاههای بینالمللی و مجامع علمی داخلی است.
به گفته وفابخش الگوی کشت با داشتن اطلاعات اقلیم، گیاه، خاک، اقتصاد و آب؛ از بعد فنی آمادهشده است و در پاییز امسال در برخی از استانهای قطب تولید اجرا میشود.
وی یکی دیگر از مسائل مهم در این بخش را استفاده از آب سبز عنوان کرد و ادامه داد: ما میخواهیم از دیمزارهایمان در رفع بخشی از نیازهای کشور برای ارتقا امنیت غذایی استفاده کنیم.
معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی بابیان اینکه دو مشکل اساسی برای استفاده از آب سبز در دیمزارها وجود دارد، گفت: بذر و ماشینهای کشاورزی موردنیاز در این مناطق به دلیل نداشتن بنیه مالی کشاورزان از مشکلات اساسی است؛ لازم است تا در این بخش شرکتهایی به مردم خدمات ارائه دهند.
وی تصریح کرد: اگر تولید در دیمزارهای ما محقق شود؛ تولیدات گندم در این مناطق از ۴.۵ میلیون تن به ۶.۵ میلیون تن خواهد رسید؛ همچنین تولید جو از ۱.۵ به ۲ میلیون تن، دانههای روغنی به ۵۰۰ هزار تن و علوفه به ۱.۵ میلیون تن افزایش مییابد.
وفابخش با اشاره به اینکه آرزوی هر کشوری است که بتواند از دیمزارهایش در یک تناوب منطقی علوفه و غله تولید کند، گفت: خوشبختانه تولید در استانهای غربی کشور، لرستان، کردستان و کرمانشاه انجام شده است.
وی ادامه داد: با ایجاد زنجیره ارزش در مناطق دیم با تولید غله سپس علوفه و بعد از آن دامداراری خرد میتوانیم مناطق دیم را نجات دهیم.
معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه برای تولید در دیمزارها به اهرمهای تقویت و الزامات برای الگوی کشت، نیازمند هستیم، تصریح کرد: اصلاح قانون خرید تضمینی برای اساس قطبهای تولید و مناطقی که میتوانند این محصول خاص را براساس الگوی کشت انجام دهند، میتواند اثرگذار باشد؛ همچنین اثرگذاری قیمت تمامشده محصول در مناطق مختلف و میزان برخورداری از منابع آب به اجرای الگوی کشت و پایداری تولید کمک میکند.
معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی در پایان با قدردانی از اقدام حمایتی دولت در افزایش قیمت خرید تضمینی گندم و چغندرقند، گفت: لازم است برای بذر و حوزه فناوری در زیربخش زراعت، ارز ترجیحی تخصیص یابد تا بتوانیم چرخه صنعت بذر را در کشور حفظ کنیم.