به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی، اظهار نظر رئیس اتحادیه آفریقا در شرایطی بیان شد که نخست وزیر اتیوپی اعلام کرد کشورش در حاشیه کنفرانس آفریقا با مصر و سودان توافق کرده است تا این مشکل در طول دو هفته آتی حل و در پرونده مورد نظر توافق حاصل شود و پس از حصول توافق، آدیس آبابا برای آبگیری سد اقدام کند.
در گزارش اسکای نیوز عربی آمده است، اتحادیه آفریقا قبل از ارسال پرونده سد النهضه به شورای امنیت سازمان ملل متحد، وارد عمل شد و کنفرانس آفریقایی نتایج مثبتی به دنبال داشت.
اتیوپی از زبان نخست وزیر خود اعلام کرد، آدیس آبابا برای رسیدن به توافق در طول دو هفته آتی، با قاهره و خرطوم هماهنگ شده است و کار آبگیری سد را پس از دستیابی به توافق، آغاز خواهد کرد. مصر و سودان هم اعلام کردند اتیوپی توافق کرده است تا آبگیری سد را تا زمان رسیدن به توافق نهایی به تاخیر بیندازد.
بر اساس اظهارات منابع رسمی در مصر، توافق شده است تا با حضور کارشناسانی از سه کشور کمیتهای تشکیل شود، نمایندگانی از کشورهای آفریقایی و طرفهای بین المللی هم بر روند کار این کمیته نظارت خواهند داشت.
ماموریت این کمیته رسیدن به توافق نهایی درباره چگونگی فعالیت سد است و این توافق برای همه طرفها لازم الاجرا خواهد بود ضمن اینکه مقرر شد تا قبل از رسیدن به توافق نهایی از هرگونه اقدام یک جانبه خودداری شود.
بخش دیگر از هماهنگیهای به عمل آمده این است که گزارشی از روند توافق میان سه کشور به شورای امنیت سازمان ملل متحد به عنوان یکی از طرفهای مسئول، ارسال شود.
بر اساس اظهارات سامح شکری وزیر امور خارجه مصر، گفتگوهای کنونی میان کشورهای حاضر در گفتگو، درباره چگونگی فعالیت سد در طول یک دوره ده ساله است.
مذاکرات میان سه کشور مصر، سودان و اتیوپی در چند سال اخیر تحت تاثیر عوامل مختلف قرار داشت، تازهترین اتفاقات از این نوع در مذاکرات دو هفته اخیر بود که دو کشور مصر و اتیوپی تبادل اتهاماتی علیه همدیگر داشتند و هر کدام دیگری را به گریز از توافق و تلاش برای تحمیل راه حل غیر واقعی متهم میکرد.
نگرانی قاهره و خرطوم این است که ممکن است فعالیت سد النهضه، سهم سالانه آب نیل را در مصر و سودان کاهش دهد، سهم سالانه مصر از آب نیل ۵۵.۵ میلیارد متر مکعب و سهم سالانه سودان ۱۸.۵ میلیارد متر مکعب است، اما آدیس آبابا میگوید در پی آن نیست تا به سهم مصر و سودان و منافع این دو کشور آسیب برساند بلکه هدف اصلی آنان از ساخت سد النهضه، تولید برق است.