آیا کاظمی از سایه خارج شد؟
با حمله نیروهای تحت امر نخست وزیر عراق به یکی از زیر مجموعه های حشدالشعبی در بغداد, این سوال مطرح است که آیا کاظمی از سایه خارج شده وبطور آشکار در زمین امریکا بازی می کند؟
پنج شنبه شب (ششم تیرماه) گروهی مشترک از نیروهای مبارزه با تروریسم عراق به همراه نظامیان اشغالگر آمریکایی به مقر تیپ ۴۵ بسیج مردمی (کتائب حزب الله) در منطقه «آلبوعیثه» از توابع بخش «الدوره» در جنوب بغداد حمله و تعدادی از نیروهای این گروه را بازداشت کردند.
ادعا شده بود که این گروه قصد داشته سفارت امریکا در بغداد را هدف قرار دهد و البته آنها به تجهیزات موجود در این پایگاه نیز به عنوان مدرک استناد کردند در حالیکه گروه حشدالشعبی به عنوان یک نیروی رسمی که در صف مقدم مبارزه با گروههای ترویستی به ویژه داعش قرار گرفته است تجهیزات نظامی در اختیار دارد.
حمله نیروهای ویژه به پایگاه حشدالشعبی نمی تواند بدون دستور مصطفی کاظمی نخست وزیر عراق باشد چرا که او فرماندهی نیروهای مسلح را به عهده دارد و در اینکه این اقدام با دستور او انجام شده باشد تردیدی وجود ندارد.
اما سوال اینجاست که آیا کاظمی در اتخاذ این دستور مستقل عمل کرده, یا اینکه با دستور امریکا و اجابت مطالبات مقام های امریکایی در مسیر فتنه افکنی و انحلال بسیج مردمی چنین فرمانی را صادر کرده یا اینکه بر اساس اطلاعات غلط امریکا این فرمان را صادر کرده است؟
به نظر می رسد پیش از پاسخ به این سوال ها باید بار دیگر روند به قدرت رسیدن کاظمی را بررسی کرد او در جریان توطئه براندازی عادل عبدالمهدی که شخصیت مستقلی در سمت نخست وزیری از خود نشان داد و پس از معرفی شماری از نامزدها از سوی پارلمان به قدرت رسید و البته امریکا نیز به سرعت از او حمایت کرد.
کاظمی در حالی به این پست انتخاب شد که اتهاماتی در مورد دست داشتن او در دادن اطلاعات به امریکا برای ترور ابومهدی المهندس جانشین حشدالشعبی وسردار سلیمانی وارد شده بود وسایه این اتهام بر سر او سنگینی می کرد . اما با این حال گروههای عراقی برای برون رفت از بحران سیاسی با انتخاب او توافق کردند و به ویژه اینکه کاظمی در مواضع خود سعی کرد ااز خود شخصیتی مستقل به نمایش بگذارد که به دنبال استیفای حاکمیت عراق و اجرای مصوبات پارلمان این کشور است.
او حتی چندی پیش با حضور در یکی از پایگاههای حشدالشعبی وپوشیدن لباس نیروهای مردمی از این نیروها به عنوان قهرمانان ملی یاد کرد که با دستور و فتوای مرجعیت تشکیل شده اند.
سخنان او مبنی بر حفظ حاکمیت عراق, اجرای مصوبات پارلمان از جمله پیگیری اخراج نظامیان امریکایی همه نوید این را می داد که او شخصیتی مستقل دارد اما ظاهرا این مواضع جزیی از سیاست های اعلامی اوبود و درعمل با اقدام پنجشنبه شب نیروهای تحت امر او, کاظمی از سایه خارج شد و نشان داد که سیاست های اعمالی اش با سیاست های اعلامی اش تفاوت چشمگیری دارد.
کاظمی با کشیدن دنده معکوس به جای پیگیری اخراج نظامیان اشغالگرامریکایی , نیروهای عراقی را وارد درگیری با حشدالشعبی کرد و در همان مسیری گام برداشت که امریکا از مدت ها پیش در پی از بین بردن این گروه مردمی به دست خود عراقی ها بود.
ارتش امریکا در طول این مدت حتی بارها پایگاههای حشدالشعبی را در مرز با عراق و حومه بغداد بمباران کرد و در مواقع دیگر چراغ سبز به رژیم صهیونیستی داد تا پایگاههای این گروه را بمباران کند. و البته این تمام کار نبود چرال که فتنه علیه حشدالشبی به شدت از سوی رسانه های وابسته به محور سعودی, صهیونیستی وامریکایی همچنان دنبال می شد و تلاش بر این بود تا این گروه را گروهی وابسته به ایران نشان داده شود که منافع عراق را فدای منافع ایران می کند. این فضاسازی پایانی نداشت بطوریکه پس ازحمله نیروهای تحت امر کاظمی به پایگاه حشدالشعبی , رویترز در گزارشی شیطنت آمیز ادعا کرد که در میان بازداشت شدگان یک ایرانی نیز وجود داشته است در حالیکه این ادعا تکذیب شد.
بر اساس گزارش ها گفته می شود پس از انتقاد شدید احزاب عراقی از این اقدام کاظمی او مجبورشده است عذرخواهی کند ودستور آزاد کردن بازداشت شدگان را صادر نماید اما آیا اقدام کاظمی نتیجه یک اشتباه بوده که با یک عذرخواهی تمام شود یا توطئه ای مشترک با امریکا؟
اگر بخواهیم این فرضیه را که کاظمی بطور اشتباهی چنین دستوری را صادر کرده باشد بسیار ضعیف است چرا که او پیش از این رئیس دستگاه اطلاعاتی عراق بوده وبه خوبی از همه اوضاع وآگاهی داشته است.
اگر این حمله را نتیجه دادن اطلاعات غلط از سوی امریکا بدانیم بازهم این فرضیه چندان قوی به نظر نمی رسد چرا که او باید با اتکا به اطلاعات دستگاههای اطلاعاتی عراقی اقدام می کرد نه اطلاعات سرویس های اطلاعاتی نیروهای اشغالگر که در پی انحلال این گروه هستند.
اما این فرضیه وجود دارد که دستور کاظمی بر اساس مطالبات امریکا وتعهدات او به مقام های امریکایی در قبال حمایت از نخست وزیری اش بوده که با توجه به دشمنی مقام های امریکایی, رژیم صهیونیستی و عربستان با حشدالشعبی این فرضیه دور از انتظار نیست و به ویژه اینکه در اثبات این فرضیه به گزارشی از خبرگزاری رویترز اشاره می شود که نوشت اقدام کاظمی بخشی از سلسله تعهدات کاظمی به امریکا بوده است. ضمن اینکه اشاره می شود که کاظمی در آستانه سفر به واشنگتن است.
با این وصف به نظر می رسد اکنون کاظمی از سایه خارج شده و شخصیتش را کاملا آشکار کرده است که در مدار و محور امریکایی حرکت می کند و الا چرا باید او به جای اجرای مصوبه پارلمان که خواستار اخراج فوری نیروهای اشغالگر امریکایی است حمله به حشدالشعبی را صادر کند؟
و البته یک نکته مهم دیگر نیز در این ارتباط قابل طرح است وآن اینکه هم امریکا و هم کاظمی با چنین تصمیمی دچار خطای بزرگ شدند این تصور که آنان با این اقدام می توانند عراق را به سمت جنگ شیعی شیعی بکشانند و زمینه استمرار حضور نظامیان امریکایی در عراق را مهیا نمایند به سرعت وبا واکنش منفی عراقی ها با شکست روبرو شد.
اکنون عراقی ها به این نکته واقفند که تا نیروهای اشغالگر درعراق حضور داشته باشند حمله به حشدالشعبی چه از سوی امریکا و چه رژیم صهیونیستی و و چه گروه داعش و چه توطئه علیه آن از سوی نیروهای درسایه ادامه خواهد داشت وتنها را ه پایان دادن به این توطئه ها اخراج نظامیان اشغالگر و ترویست امریکایی, برگزاری انتخابات پارلمانی و تشکیل دولتی مستقل در عراق است.
----------------------------------------------------
رضا محمدمراد