امروز؛
سلامت دستگاههای کشور در گرو سلامت قوه قضاییه
رئیس دستگاه قضا امروز در حاشیه همایش سراسری قوه قضاییه گفت: سلامت قوه قضاییه سلامت همه دستگاههای کشور را تضمین میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه وبویراحمد،در آخرین روز از هفته قوه قضائیه که به نام روز ارتقاء سلامت قوه قضاییه، عزت و کرامت قضات و کارکنان نامگذاری شده است همایش سراسری قوه قضاییه با حضور مسئولان عالی قضایی و ارتباط ویدئوکنفرانسی با مسئولان دادگستریهای استانهای کشور برگزار شد.
رئیس قوه قضاییه در این همایش سراسر با اشاره به اینکه آمار تخلفات در این دستگاه در مقایسه با برخی دستگاهها بالا نیست، گفت: سلامت قوه قضاییه سلامت همه دستگاههای کشور را تضمین میکند.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی با اشاره به اقدامات سال گذشته دستگاه قضا گفت: همین که ما در سال گذشته شاهد تعطیلی هیچ کارخانه ای نبودیم نشان دهنده این است که به جای حرکت منفعلانه حرکت فعال داشته ایم.
وی افزود: یکی از راههای تحقق تحول توجه به مشارکتهای مردمی است که میتواند در حوزه رفع آسیبهای اجتماعی، پیشگیری، کشف جرم، اصلاح مجرمان و کمک در پیگیری مفاسد باشد و اگر چه ما در این خصوص دستورالعملی ابلاغ کردیم، اما عملکرد استانها متفاوت بوده است و باید این عملکرد نهادینه شود و مردم مشارکت بیشتری داشته باشند.
رئیس قوه قضاییه از همه مسئولان استانی قوه قضاییه خواست با مجموعه تحت امر خود ارتباط مداوم داشته باشند.
وی ادامه داد: ما در میان قضات افرادی صاحب نظر داریم که استفاده از نظرات اینها بسیار راهگشا است.
رئیس دستگاه قضا بر ارتباط این دستگاه با نخبگان تاکید و اضافه کرد: در حوزه و دانشگاه صاحبان اندیشه میتوانند ما را راهنمایی کنند و پیشنهادها و انتقادهای شان بسیار تاثیرگذار است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی ارتباط حضوری، دیجیتالی، تلفنی و ارتباط از طریق برخی از ابزارها را چهار نوع از ارتباط میان مردم و دستگاه قضایی خواند و افزود: در هر کدام از این موارد باید حرف مردم به طور کامل شنیده شود.
رئیس قوه قضاییه گفت: وقتی مردم فریاد تظلم خواهی و درخواست احقاق حق دارند باید پاسخ شان را بگیرند.
وی بیان داشت: موضوع دیگر نظارتهایی است که باید روسای دادگستریها، مدیران و بخشهای نظارتی انجام دهند و اینکه امسال شاهد افزایش کمی و کیفی نظارتها در دستگاه قضا بوده ایم جای قدردانی دارد و دیوان عالی کشور در همین ارتباط حضور اثربخشی در استانها داشته و ارتباط خوبی با دادگاههای تجدید نظر برقرار کرده که در این خصوص عملکرد نظارتی دادستانی کل کشور نیز قابل تقدیر است، اما نظارتها باید بیشتر شود.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: این نظارتها میتواند اطاله دادرسی را کم کند و دادرسیها را به موقع انجام دهد چرا که زمان بر شدن رسیدگی به پرونده هیچ موضوعیتی ندارد.
وی مسئله حفظ سلامت دستگاه قضا را مورد توجه و تاکید همیشگی مقام معظم رهبری خواند و گفت: آمار تخلفات در قوه قضاییه نسبت به برخی دستگاهها بالا نیست و حدود یک درصد است، اما حفظ سلامت دستگاه قضاییه از روابط سالم و از روابط ناسالم همواره باید مورد دقت باشد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی درباره پروندههای ۴۷۷ هم بیان داشت: ما از زمانی که مسئولیت گرفتیم در این خصوص دستورالعملی صادر کردیم اگر چه زحمت دادگستریها زیاد شد، اما از این که برخی مردم به سراغ نمایندههای مجلس و برخی مسئولان میرفتند، نادرست بود که اصلاح شد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی افزود: آمارها حاکی از رفتار متفاوت استان ها است و اگر شعبی توجه نمیکنند و گاهی از این دست پرونده ها، پرونده خلاف شرع تولید میشود، باید با آن قضات برخورد شود.
وی با اشاره به اینکه سال ۹۹ سال افزایش نظارتهای کیفی و کمی در قوه قضاییه است گفت: تاکید میکنم که درباره پروندههای ۴۷۷ فقط به برگزاری جلسات بسنده نکنید.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در ادامه با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هفتم تیر و درود به روح بلند شهدا، اخلاص، توجه به علم و دانش، خداترسی و پروا از حضرت حق، تقوای الهی، تفکر و اندیشه و عمل انقلابی و ولایتمداری را از ویژگیهای بازر آیت الله شهید دکتر بهشتی عنوان کرد و گفت: شخصیت شهید بهشتی امروز به عنوان یک الگو همواره در دستگاه قضایی و کشور، مطرح است و گردهمایی ما با نام او، به این اجتماع معنویت و برکت میدهد.
وی با تقدیر از تلاشهای انجام شده از سوی مدیران دستگاه قضایی، قضات و کارکنان بیان داشت: تلاش وافری صورت گرفت که همواره با شرایط و وضعیت کرونا، کار در دستگاه قضایی با کندی مواجه نشده و حقوق مردم نیزضایع نشود.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: در دادسراها، زندانها و بخشهایی از دستگاه قضایی که متکفل کار مردم بودند، تلاش این بود که کار انجام شود؛ ولو اینکه خودشان در خطر قرار گیرند.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی افزود: رصد آمارها در استانها نشان میدهد با وجود تنگناهای کاری و مشکلات اداری، تلاشهایی از ناحیه همکاران انجام شد که از برنامهها عقب نمانیم.
وی ادامه داد: تا روزهای پایان سال ۹۸، قضات پروندههایی را به منازلشان بردند و تلاش کردند که گزارشها و پروندهها دچار افت نشود و مردم در این رابطه اذیت نشوند که جای تقدیر و سپاس دارد.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه رسیدگیهایی که در سال ۹۸ انجام شده نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته است، گفت: اگرچه شاهد کاهش ورودی پرونده نسبت به سالهای گذشته هستیم، اما رسیدگیها افزایش یافته است.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی آمار پروندههای معوق رسیدگی شده در سراسر کشور طی سال گذشته را ۵۶ درصد اعلام کرد و افزود: در برخی استانها این رقم تا هفتاد درصد هم بوده که ناشی از همت و تلاشهای انجام شده است.
وی پیرامون وضعیت زندانها در سال گذشته، اضافه کرد: با توجه به شیوع کرونا و تاکید بر اینکه افرادی که واجد شرایط هستند به مرخصی بروند کار مضاعفی انجام و تلاش انجام شد که در مورد ۱۲۰ هزار نفری که به مرخصی رفتند، ضوابط قانونی بدون کم و کسر رعایت و همچنین به موقع و در زمان خودش انجام شود.
رئیس قوه قضاییه با یادآوری سه اولویت سال جاری مبنی بر «حفظ کرامت»، «مبارزه با فساد» و «رفع موانع تولید» که در اولین همایش روسای کل دادگستریها و دادستانهای مراکز استانها در سال ۹۹ مورد اشاره قرار گرفته بود، توجه جدی در این زمینه را مورد تاکید قرار داد و گفت: راهبردهای پیش رو با توجه به محوریت موضوع تحول است که اساس حرکت در این دوره محسوب میشود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در مورد تحول در دستگاه قضایی در تیر پارسال، اولین راهبرد تحول در قوه قضاییه را به عنوان حرکت از رویکرد سنتی به رویکرد فناورانه مورد اشاره قرار داد و افزود: باید در همه ابعاد و جوانب برای شکل گرفتن قوه قضاییه هوشمند اقدام شود.
وی یادآوری کرد: هر بخشی از دستگاه قضایی که میتواند، باید با فعال کردن سامانهها و استفاده از فناوریهای نوین، کار مردم را تسهیل و دسترسی به عدالت را آسان کند تا امور، دقیق و سریع مورد رسیدگی قرار گیرد.
رئیس قوه قضاییه در مورد محور دوم، تحول دستگاه قضایی دادخواست محور به یک دستگاه قضایی فعال و غیرمنفعل را مورد اشاره قرار داد و در بیان مصداق تحقق این موضوع گفت: بر اساس آمار به دست آمده از تعطیلی ۱۲۰۰ مرکز تولیدی توسط همکارانمان در استانها و مرکز جلوگیری شده است؛ در این زمینه دادخواستی در کار نبوده بلکه حرکت فعال دستگاه قضایی باعث شده تا شاهد تعطیلی یک کارگاه و یک بنگاه اقتصادی نباشیم، لذا اینگونه اقدامات پیشگیرانه، مبتکرانه و خلاقانه همکاران در جهت حفظ حقوق عامه، از همین دست است.
وی ادامه داد: در رابطه با حفظ حقوق عامه شکایتی گاهی به دادگستری نمیرسد؛ اما حضور و پیگیری همکاران در ستاد، دادگستری کل، دادستانی کل و معاونت پیشگیری، همان حرکت فعال به جای یک حرکت منفعلانه است که اقدام ارزشمندی به شمار میرود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی، سال ۹۹ را سال افزایش نظارتهای کیفی و کمی در قوه قضاییه اعلام کرد و با تاکید بر لزوم سلامت اداری در دستگاه قضا گفت: آمار تخلفات در قوه قضاییه بالا نیست، ولی همین میزان تخلف هم نباید در سیستم قضایی باشد.
وی با اشاره به کاهش پروندههای معوقه که آن را حاصل تلاش جهادی همکاران قضا درسراسر کشور دانست و ابراز امیدواری کرد سال ۹۹ به عنوان سالی بدون پروندههای معوق اعلام شود.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با تاکید بر لزوم حمایت قضایی از محرومان و اقشار ضعیف جامعه متذکر شد: نباید کسی به خاطر نداشتن تمکن مالی از دادرسی و احقاق حقوق محروم شود.
رئیس قوه قضاییه در همین راستا خواستار ایجاد ساز و کاری شد تا کسانی که فاقد توان مالی برای تامین هزینههای دادخواهی هستند بتوانند از امکانات و خدمات قضایی بهرهمند شوند.
وی همچنین با اشاره به تلاشهای دشمنان برای مساله سازی برای قوه قضاییه بر لزوم تبیین اقدامات و تصمیمات قضایی در جهت تنویر افکار عمومی تاکید کرد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی گفت: دستگاه قضایی بر اساس خوشایند و بدآمد دیگران عمل نمیکند و نباید اجازه داد دشمن در صحنه سازی و عملیات روانی علیه نظام و سیستم قضایی موفق شود.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اندیشه، انگیزه تحول و عمل انقلابی به عنوان الزامات تحول قضایی خاطر نشان کرد: دستگاه قضایی پویا و توانمند و مقتدر درسایه نگاه تحولی و اقدامات انقلابی و جهادی مدیران تحقق مییابد.
در ادامه این همایش پس از ارائه گزارش آقای رئیسی، اعضاء همایش رهنمودهای رهبر معظم انقلاب را به صورت ویدئو کنفرانس شنیدند.
در پایان این همایش هم به قضات و کارکنان نمونه کشوری با حضور رئیس دستگاه قضا لوح تقدیر اهداء شد.