به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، مهدی محمودی در مراسم روز جهانی پناهنده که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد با گرامیداشت روز جهانی پناهنده، از تلاشهای بی وقفه کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، کشورهای کمک کننده و سایر سازمانهای داخلی بین المللی بدلیل تلاش هایشان در راستای حمایت و ارائه خدمات به پناهندگان در توانمندسازی و کاهش آلام آنان سپاسگزاری کرد.
وی با بیان اینکه روز جهانی پناهنده آزمونی برای تشخیص تمایز سیاستهای اعلامی و اعمالی دولتها در عرصه بین المللی است، گفت: روز جهانی پناهنده یادآور این مهم است که تمامی انسانها، جامعه جهانی و بویژه سازمانهای متولی در اجرای وظایف، تکالیف و حس انسان دوستی در حمایت از میلیونها انسان بی پناه و نیازمند که بنا به دلایلی مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شده اند از هیچ کوششی دریغ نکنند.
محمودی افزود: جمهوری اسلامی ایران از بدو ورود پناهندگان، باتوجه به وجود مشکلات اقتصادی، جنگ تحمیلی ۸ ساله، بازسازی کشور و تحریمهای غیرقانونی و غیر انسانی ایالات متحده آمریکا، جمعیت انبوهی از پناهندگان را در بیش از ۴ دهه، علی رغم دریافت ناکافی کمکها از سوی جامعه بین المللی و فراتر از کنوانسیون و با اتکاء به منابع داخلی، همانند شهروندان ایرانی و بدون هیچ تبعیضی میزبانی نموده و نقش اساسی در رسیدگی به مشکل پناهندگان، کاستن از آمال آن و تبعات بیشمار اجتماعی اش ایفا نموده و بیش از سهم منصفانه خود از پناهندگان حمایت کرده است.
مدیرکل امور اتباع و مهاجران وزارت کشور در تشریح خدمات جمهوری اسلامی به اتباع خارجی گفت: انجام امور بهداشتی رایگان، تحت پوشش قراردادن کلیه پناهندگان در طرح بیمه سلامت همگانی، ثبت نام رایگان و آموزش فرزندان لازم التعلیم پناهندگان و همچنین اتباع افغانستانی فاقد مدرک اقامتی حسب فرمان مقام معظم رهبری بطوریکه بعنوان مثال در سال تحصیلی جاری در مدارس دولتی به تعداد ۴۸۱۷۰۰ نفر مشغول به تحصیل بوده اند، توانمند سازی پناهندگان در اجرای بازگشت آنان با ارائه آموزشهای فنی و حرفه ای، رسیدگی و حمایت جدی در پاسخگویی به بیماری کووید-۱۹ و درمان رایگان پناهندگان دراین خصوص همانند ایرانیان، بخشی از خدمات ارائه شده است که تاثیر و بار انجام این امور بشردوستانه و حمایتی در کشوری همچون ایران در چنین وضعیت حساس و مورد تحریمهای ظالمانه و تدابیر قهری یک جانبه، جای تامل دارد و قطعاً فراهم آوردن این سطح از حمایت و خدمات با وجود چنین شرایطی امکان پذیر نخواهد بود.
محمودی با بیان اینکه ما قدردان کمکهای کشورهای اهدا کننده هستیم، هرچند سهم بارکاری و مسئولیت حمایت از پناهندگان تاکنون بر دوش تعدادی خاص از کشورهای میزبان بوده است، افزود:، اما بر این عقیده ایم که وقت آن رسیده تا این رویه غیر منصفانه نگهداشتن اکثریت پناهندگان در چند کشور درحال توسعه، متوقف و حمایت بین المللی از پناهندگان براساس عدالت و با ایجاد توازن انجام پذیرد.
وی در همین راستا اشاره کرد: انتظار داریم پس از چهار دهه میزبانی از پناهندگان و در اجرای اهداف پیمان جهانی پناهندگان و راه حلهای راهبردی برای پناهندگان افغانستانی اقدامات ذیل صورت پذیرد:
بازگشت داوطلبانه پناهندگان به کشور متبوع خویش بعنوان محکمترین روش و ارجحترین راه حل برای رفع مشکل پناهندگی مورد حمایت جدی قرار گیرد.
به موازات آن اسکان مجدد پناهندگان در کشورهای ثالث، با جدیت بیشتری پیگیری و حمایت شود.
در راستای حمایت از کشور میزبان و بمنظور کاهش بار عظیم مالی پناهندگان بویژه در مقابله با شیوع بیماری کووید-۱۹، گامهای موثرتری درجهت تامین نیازهای پناهندگان برداشته شود.
مدیرکل امور اتباع و مهاجران خارجی وزارت کشور در پایان، ضمن آرزوی سلامتی و زندگی سرشار از خوشبختی و موفقیت برای تمامی انسانها در کنار خانواده و در کشور متبوع خویش، از مساعدتهای بین المللی به ویژه حامیان مالی، سازمانهای دولتی همکار، سازمانهای بین المللی دولتی و غیردولتی وسمنهای داخلی در همکاریهای مناسب و مشارکت مالی در ارائه خدمات به پناهندگان قدردانی کرد.
شعار روز جهانی پناهنده در سال ۲۰۲۰؛ هر اقدامی به حساب میآید
در مراسم گرامیداشت روز جهانی پناهنده که با همت اداره کل امور اتباع و مهاجران خارجی و با همکاری آژانس جهانی پناهندگان سازمان ملل متحد برگزار شد، بیانیه مؤسسه ارتقای کیفیت زندگی ایرانیان (ایلیا) توسط رئیس این موسسه قرائت شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور؛ متن بیانیه به شرح ذیل است:
روز جهانی پناهندگان را در حالی گرامی میداریم که امروز کشور ما در موج دوم همهگیری کرونا قرار دارد. از سوی دیگر، کمیساریای عالی پناهندگان اعلام کرده است که شعار روز جهانی پناهنده در سال ۲۰۲۰ چنین است: «هر اقدامی به حساب میآید». هر کس میتواند تفاوتی را ایجاد کند. وظیفه ما این است که مطمئن شویم کسی جا نمیماند. همچنین روز جهانی پناهنده زمانی برای همدلی با پناهندگانی است که از خانه و کشور خود رانده شدهاند و در جستجوی صلح و امنیت به جوامع میزبان پناه آوردهاند و همچنین کشورهای میزبان که در تمامی دوران علی رغم چالشها و بحرانهای اقتصادی، اجتماعی و امنیتی بستری را پذیرش و میزبانی از این گروه فراهم کردهاند.
ما در موسسه ارتقای کیفیت زندگی ایرانیان (ایلیا) همواره تلاش کردهایم که در جهت ارتقای کیفیت زندگی کودکان نیازمند حمایتهای ویژه در مناطق هدف خود حرکت کنیم. با در نظر گرفتن همهگیری کرونا و نیز با توجه به اینکه مهاجران بخشی از گروه هدف مؤسسه در مناطق هدف هستند – با این نگاه که هر اقدامی میتواند تفاوتی ایجاد کند – ایلیا فعالیتهایی را در چند ماهه اخیر برای کمک رسانی در زمینه پیشگیری از بیماری کوید نوزده آغاز کرده است. تولید لباس محافظ بیمارستانی در واحدهای تولیدی ایلیا از جمله این فعالیتهاست. خوشحالیم توانستهایم به وظیفه خود عمل کنیم و از همه کسانی که در این واحد زحمت کشیدهاند تشکر میکنیم که این توان را داشتهایم که در این وضعیت نقشآفرین باشیم.
ایلیا باور دارد که حمایت از مهاجران در شرایط همه گیری کرونا نیازمند رویکردی همه جانبه است. از یک سو آموزش و آگاهی رسانی در مورد COVID-۱۹ جهت رعایت پروتکلهای بهداشتی و پیشگیری یکی از اقداماتی است که توسط سازمانهای مردم نهاد با همکاری دولت و سازمانهای بینالمللی صورت میگیرد و از سوی دیگر توزیع بستههای بهداشتی حاوی مواد ضدعفونیکننده که ممکن است بهراحتی در دسترس پناهندگان نباشد و یا تهیه آن به لحاظ اقتصادی برای این گروه مقدور نباشد از دیگر اقدامات مثبت سازمانها در این زمینه بوده است.
شایسته است اشاره کنیم ایلیا پیوسته دو موضوع را در خصوص مهاجران در دستور کار خود داشته است: آموزش سواد پایه و مهارتهای زندگی به کودکان مهاجر. از نظر ایلیا، آموزش سواد پایه کافی نیست. برای کودکان مهاجر اهمیت دارد که مهارتهای لازم اجتماعی را به دست آورند. آنان حق دارند مانند کودکان دیگر بتوانند در جامعه با دیگران در تعامل باشند و هر زمان که لازم باشد، از حقوق اجتماعی خود دفاع کنند. با این وجود در اینجا تأکید میکنیم حمایت از پناهندگان و بهبود کیفیت زندگی ایشان نیازمند یک اقدام اجتماعی همه جانبه از سوی مردم، دولت و سازمانها در سطوح مختلف است. در این میان رسالت سازمانهای مردم نهاد نیز به عنوان رابط اصلی میان این گروهها ایجاد همبستگی و انسجام جمعی است.
گرچه پذیرش پناهندگان در جوامع میزبان توسط دولتها، مردم و سازمانهای دولتی و غیر دولتی صورت گرفته است، نقش پررنگ سازمانهای مردم نهاد در این میان انکارناپذیر است؛ چرا که این نهادها از یک سو تلاش نمودهاند تا با ارائه خدمات در خوزه آموزش، سلامت و بهبود معیشت از پناهندگان حمایت نمایند و از سوی دیگر پلی برای ارتباط و پذیرش پناهندگان با جامعه محلی میزبان و ایجاد همبستگی اجتماعی باشند. در سال جاری که با شیوع ویروس کرونا چالشهای اقتصادی و اجتماعی بیش از پیش بروز یافته است تلاش برای حفظ این همبستگی و حمایت از پناهندگان در شرایط ویژه ناشی از کرونا نیز بیش از پیش مطرح است.