پخش زنده
امروز: -
نمونهگیری مرکز آمار ایران نشان میدهد دخل خانوار ایرانی در سال ۹۸ از خرجش بیشتر بوده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سيما و به نقل از روزنامه صبح نو، سال۹۸ از هر لحاظ افت و خیزهای زیادی داشت و اقتصاد کشور در این سال با تلاطمهایی جدی مواجه شد.
در این بین شاید بسیاری از افراد و خانوادهها که در این سال با تورم بالای ۴۰ درصد، گرانی ارز و پراید ۸۰ میلیون تومانی مواجه شدند، احساس میکنند هزینههای زندگی خیلی بیشتر از درآمدشان بوده و شاید مجبور شدهاند سفرهشان را کوچکتر کنند یا قید خرید برخی از کالاها را بزنند.
اگرچه بهار ۹۹ هم باوجود کرونا، شرایط سختتر شد و حالا در ابتدای تابستان دلار از مرز ۲۰ هزار تومان هم عبور کرده است، اما نمونهگیری مرکز آمار ایران نشان میدهد دخل خانوار ایرانی در سال ۹۸ از خرجش بیشتر بوده است و براساس گزارشی که دیروز انتشار یافت، هر خانواده ایرانی بهطور متوسط توانسته سال گذشته بیش از ۶ میلیون تومان پسانداز کند.
اعداد و ارقام این گزارش را مرور کردهایم.
درآمد و هزینه خانوار ایرانی
کلیه وجوه و ارزش ریالی که در برابر کار انجام شده یا سرمایه به کار افتاده یا از منابعی مثل حقوق بازنشستگی به مجموع اعضای خانوار تعلق میگیرد، درآمد خانوار اطلاق میشود. یارانه نقدی یا وجوهی که از سوی موسسات و نهادهای اجتماعی و خیریه به خانوار تعلق میگیرد نیز از درآمدهاست، اما به آن دریافتی انتقالی میگویند و دریافتیهایی مثل خسارت از بیمه که به صورت اتفاقی به خانوار میرسد به اسم درآمدهای متفرقه منظور میشود. در مقابل این، به ارزش ریالی که خانوار برای کالاهای مصرفی و غیرمصرفی یا خدمات مختلف خرج میکند، هزینه خانوار گفته میشود.
مسکن
سهم سوخت و مسکن در هزینههای خانوار شهری در سال ۹۸ نسبت به سال قبل از خود، ۲ درصد افزایش یافته است. این درحالی است که در سال ۹۸ بالغ بر ۳۶ درصد از هزینه خانوار در این بخش صرف شده است؛ یعنی بیش از یک سوم هزینهها. اما در خانوار روستایی، این افزایش در سال ۹۸ تنها یک درصد است.
در این سال سهم سوخت و مسکن از کل هزینههای یک خانوار روستایی بهطور متوسط، بالغ بر ۱۸ درصد میشود. یعنی هزینه مسکن خانوار شهری تقریبا دو برابر هزینه مسکن خانوار روستایی است.
درآمد و هزینه در استانها
جریان هزینه و درآمد خانوارها به تفکیک استانها در سال گذشته این گونه بوده است که استان تهران ۷۲ میلیون و ۷۱۷ هزار تومان بیشترین و استان کرمان با۲۶ میلیون و ۳۲۰ هزار تومان کمترين هزینه را در سال ١٣٩٨ داشتهاند.
همچنین استان تهران با ۸۱ میلیون و ۳۱۷ هزار تومان بیشترین و استان کرمان با حدود ۳۴ میلیون کمترین متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری را در سال ١٣٩٨ به خود اختصاص داده است.
در بین استانها، سیستانوبلوچستان چه در مناطق شهری و چه در مناطق روستایی آن، هزینه متوسط خانوار از درآمدهایش بیشتر است.
در بین مناطق شهری استانهای دیگر چنین پدیدهای مشاهده نمیشود. در مناطق روستایی استانهای هرمزگان، مرکزی، لرستان و خراسانرضوی نیز مانند مناطق روستایی سیستانوبلوچستان، درآمدهای خانوار کمتر از هزینههای آنان است.